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This letter has been SUPERSEDED by the Numainville and Cowan Advice Letter, No. I-10-049. 
February 9, 2010
Ms. Lisa Stephens, Treasurer
Alliance for a Green and Livable Downtown

2150 Channing Way  #21

Berkeley, CA  94704

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-002
Dear Ms. Stephens:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please be aware that the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).) Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions provided apply only to prospective actions. 
QUESTION

Are the Alliance for Green and Livable Downtown’s efforts raising and spending money to gather signatures to prevent the implementation of a new Downtown Plan by the Berkeley City Council reportable under the Act, where the Council has not taken any action to place a measure concerning the Downtown Plan on the ballot?  
CONCLUSION

The Downtown Plan issue has not become a “measure” under the Act, because the Council has not taken action to place the measure on the ballot.  Although signatures were gathered to prevent the Downtown Plan ordinance from taking effect under Berkeley’s referendum process, efforts to block the ordinance do not meet the Act’s other definition of measure which is a “proposition which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedure.”  


The Downtown Plan referendum becomes a “measure” under the Act only if the Berkeley City Council takes action to place it on the ballot.  If the Berkeley City Council places the Downtown Plan on the ballot, the Alliance for Green and Livable Downtown would have reporting obligations, as discussed below, if it has received or spent $1,000 or more to support or oppose the measure during a calendar year.  
FACTS


The Alliance for Green and Livable Downtown is an organization that was established to raise and spend money to gather signatures to stop the enacting of a new Downtown Plan by the Berkeley City Council.  Under the referendum clause in the Berkeley City Charter, any ordinance or other legislative action taken by the Berkeley City Council can be halted if the requisite number of signatures is gathered within 30 days of the action’s effective date.  As with other petitions, the Alameda County Registrar of Voters counts and certifies that the threshold number of signatures has been met.  Unlike initiatives, recalls, or other referenda in various cities and counties, a successful referendum signature drive does not place a measure directly on the Berkeley ballot.  Instead, it must go back to the Berkeley City Council for disposition.  The Council has two options:  to place the action on the ballot of the next regular election or to rescind it.  

When you began the signature gathering process, you were acting under the belief that the referendum signature drive did not qualify as a “measure” under the Act.  As such, you believe that you are not required to file as a committee or report your financial activities.  You base your conclusion on past and current advice from this agency’s telephone assistance line.  After the referendum process began, your Deputy City Clerk expressed a different opinion.  You are requesting written advice to clarify the matter.


You believe that the referendum becomes a measure only if the Berkeley City Council takes action to place it on the ballot.  “Referendum” is used liberally to refer to a number of different processes in California.  In your situation, you are challenging a legislative action to prevent it from taking effect.  A successful signature gathering effort cannot directly place the Downtown Plan on the ballot, and the City Council is not required to place it on the ballot, either – they can rescind their previous action, and nothing goes on the ballot as a result.  As such, you believe the referendum becomes a “measure” only if the Berkeley City Council takes action to place it on the ballot, and that your actions to date are not subject to the filing requirements of a campaign committee.

Up to this point, your efforts have been to influence the decision making process of the Berkeley City Council.  The Alliance for a Green and Livable Downtown did not intend to become a “campaign committee.”   

In late August, the Alameda County Registrar of Voters certified that you had the required number of signatures to stop the implementation of the City Council approved Downtown Plan under the referendum clause of the Berkeley City Charter.  You expected the City Council to take one of the two actions open to them, either to place Downtown Plan on the ballot or to rescind it.  As of this date, they have done neither, instead choosing to take no action.  

ANALYSIS

The Act requires candidates and committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made in connection with state and local elections.  “Committee” includes any person or group of persons that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year for the purpose of supporting or opposing candidates or for the qualification, passage, or defeat of a ballot measure.  (Sections 82013(a) and 82015; Regulation 18215.)
The term “measure” is defined in Section 82043 as follows:
“‘Measure’ means any constitutional amendment or other proposition which is submitted to a popular vote at an election by action of a legislative body, or which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedures whether or not it qualifies for the ballot.”  


In its Fontana Opinion, (1976) 2 FPPC Ops. 25, the Commission held that a proposal submitted to the voters by a legislative body does not become a “measure” under the Act until the legislative body orders it placed on the ballot.  The Commission further held that persons raising or spending funds to support or oppose the measure have no campaign disclosure obligations until that time.
  A constitutional amendment or other proposition which is submitted or intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum, or recall procedure becomes a “measure” under the Act when the proponents begin to circulate signature petitions to qualify the measure for the ballot.


Once a proposal becomes a measure, all contributions received and expenditures made must be reported, including those received and made before the campaign reporting requirements were triggered.  (Angus Advice Letter, No. A-97-173.)  The terms “contribution” and “expenditure” are defined as payments made for “political purposes.”  (Sections 82015 and 82025.)  “Political purpose” means that the payment was made for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulations 18215(a)(1) and 18225(a)(1).)  


The first filing required for a group collecting funds for political purposes is the committee statement of organization (Form 410), due within 10 days of receiving contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 84101.)  Reading this provision in conjunction with the Fontana Opinion, however, the 10-day filing period for a group that raises $1,000 in contributions prior to an issue becoming a measure would not begin to run until the issue is placed on the ballot or, in the case of a proposition which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by  initiative, referendum or recall procedure, until the proponents begin to circulate signature petitions.  (Bagatelos Advice Letter, No. I-00-075.)  If the issue never becomes a measure, no filing obligations will be incurred.  


The facts of the Bisek Advice Letter, No. A-93-185, are similar to those of the question at hand.  In Bisek, the South Pasadena Taxpayers Association (“SPTA”) opposed the formation of benefit assessment district and a fire suppression district.  SPTA asked if it would incur campaign reporting requirements if it raised money to pay for mailers that would include a “protest form” to defeat a proposed benefit assessment district.  Under the relevant property owner protest rules if a certain number of property owners sign protest petitions, the City Council must decide either to place the issue on an election ballot or to terminate the tax proposal.  We advised that money raised or spent by SPTA to gather petition signatures to protest the district assessments are not reportable until one of the issues is placed on an election ballot.       

Your situation involves the referendum clause of the Berkeley City Charter.  Article XIV, Section 93 of the Berkeley City Charter entitled the “mode of protesting against ordinances” states:

   “No ordinance passed by the Council shall go into effect before thirty days from the time of its final passage except when otherwise required by the general laws of the State or by the provisions of this Charter respecting street improvements, and except the ordinance making the annual tax levy, and except an ordinance for the immediate preservation of the public peace, health or safety, which contains a statement of its urgency, and is passed by a seven-ninths (7/9) vote of the Council, provided that no grant of any franchise shall be construed to be an urgency measure, but all franchises shall be subject to the referendum vote herein provided.  If during said thirty days a petition signed by qualified electors of the City equal in number to at least ten percent of the entire vote cast for all candidates for Mayor at the last preceding general municipal election at which a Mayor was elected, protesting against the passage of such ordinance, be presented to the Council, the same shall thereupon be suspended from going into operation and it shall be the duty of the Council to reconsider such ordinance, and if the same be not entirely repealed, the council shall submit the ordinance, as is provided in Article XIII of the Charter, to the vote of the electors of the city, at the next occurring regular statewide or general or special municipal election providing no posting, publication or other legal deadline as set forth in the California Elections Code and Government Code, has expired at the time the City Clerk reports verification of the petition to the City Council, and such ordinance shall not go into effect or become operative unless a majority of the qualified electors voting on the same shall vote in favor thereof.  . . .”  

Under the referendum clause in the Charter, any ordinance or other legislative action taken by the Berkeley City Council can be halted if the requisite number of signatures is gathered within 30 days of the action’s effective date.  This referendum process does not automatically result in a measure being placed on the local ballot.  Under the City Charter provision, if sufficient protest petition signatures are received, the Council may reconsider the ordinance, repeal it, or place it on the ballot for a vote.  The Downtown Plan issue has not become a “measure” under the Act, because the Berkeley City Council has not acted to place it on the ballot.  The Downtown Plan ordinance did not become a “measure” under the Act when signature gathering to halt the enactment of the ordinance started because the ordinance at this point is not a “proposition which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedure.”  Although signatures are gathered for Berkeley’s referendum process, the end result prevents a law from taking effect, it does not place a measure on the local ballot.  

The Alameda County Registrar of Voters certified that your organization had the required number of signatures to stop the implementation of the City Council approved Downtown Plan under the referendum clause of the Berkeley City Charter.  As of this date, the City Council has not chosen to place the Downtown Plan on the ballot or to rescind it.  Instead the Council has taken no action on the matter.      
We agree that the Downtown Plan referendum becomes a “measure” under the Act only if the Berkeley City Council takes action to place it on the ballot.  If the Berkeley City Council places the Downtown Plan on the ballot, the Alliance for Green and Livable Downtown would be required to file a Form 410 statement of organization as a political committee, and report all contributions received and expenditures made for the purpose of influencing the voters for or against the measure if the Alliance has received or spent $1,000 or more for this purpose in a calendar year.  
Although the obligation to report contributions received or expenditures made in support of or in opposition to a ballot measure does not begin until the matter becomes a “measure,” we have advised that contributions received and expenditures made prior to that time may need to be recaptured on the first campaign report.  Contributions and expenditures that predate the filing of the first campaign statement are reportable if they were intended to influence the voters to vote for or against the measure.  (Martini Advice Letter, No. A-93-378; Hicks Advice Letter, No. I-98-007.)  

  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Counsel, Legal Division

HPW:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  Note that the conclusion in the Fontana Opinion concerning when reporting is required of contributions and expenditures to support or oppose a Local Area Formation Commission (LAFCO) proposal has been changed by legislation specifically addressing LAFCO reporting.  (Sections 84250-84252.)  





