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February 4, 2010

Keith Rivera
339 Woodley Court
Santa Barbara, CA 93105
Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-10-021

Dear Mr. Rivera:

This letter is in response to your request for advice regarding your duties as a member of the Santa Barbara Board of Architectural Review under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Please note, the Commission will not advise with respect to past conduct. (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  In addition, this letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Finally, our advice is based solely on the provisions of the Act. We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws, such as common law conflict of interest.
QUESTION


As a member of the Santa Barbara Board of Architectural Review (BAR) and the sole proprietor of Acme Architecture, may you represent a client as an architect before the BAR?

CONCLUSION


Because the BAR’s sole function is to review architectural plans and to make recommendations to the planning commission and you were appointed to the BAR, consistent with the city’s ordinance, as one of the architect members, and because you are the sole proprietor of your firm, Acme Architecture, you may appear before the BAR to present drawings or submissions of an architectural nature that you have prepared for your client.
FACTS


You are an architect and an appointed member of the Santa Barbara Board of Architectural Review.  You were previously employed by B3 Architecture.  You were the architect, for B3, on a project at 825 De La Vina Street (the “DLV project”).  However, you have since separated from B3 and started your own firm, Acme Architecture, as a sole proprietor.  You have no employees.  Your firm is now the architect for the DLV project, which will be subject to BAR review.  

In a subsequent communications, you confirmed the following facts:

· The DLV project is being presented to the BAR for concept review and comments only. The DLV project must go to the City Planning Commission for approval. 

· The ordinance creating the BAR requires architects sit on the board.  You were appointed to fill one of the positions under the professional criteria as an architect. 

ANALYSIS


The primary purpose for the conflict-of-interest provisions of the Act is to ensure that “[p]ublic officials, whether elected or appointed, [should] perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest. 
 
Determining whether a conflict of interest exists under Section 87100 requires application of an eight-step analysis. (Regulation 18700, copy enclosed.)   However, because your question concerns limitations placed upon you should you appear before or communicate with the BAR, we limit our analysis to Step Two of the eight-step standard analysis.

Step Two: Making, participating in making, or influencing a governmental decision.


The Act’s conflict-of-interest provisions apply only when a public official “make[s], participate[s] in making, or in any way attempts to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.” (Section 87100; Regulation 18700(b)(2).) In other words, an official is not prohibited from contacting an agency under the Act’s conflict-of-interest provisions if the official is not making, participating in making, or influencing a governmental decision. The Commission has adopted a series of regulations that define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and that provide certain exceptions. (Regulations 18702-18702.4.)


Making a Governmental Decision: A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency. (Section 87100; Regulation 18702.1(a).)


Participating in Making a Governmental Decision: A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision-maker regarding the governmental decision. (Section 87100; Regulation 18702.2.)


Influencing a Governmental Decision: There are two rules pertaining to whether a public official is using or attempting to use his or her official position to influence a governmental decision. The first rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency. (Regulation 18702.3(a).) In these cases, if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency” then he or she is attempting to influence a governmental decision. This includes, but is not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.”

The second rule applies when the governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency. (Regulation 18702.3(b).) Under this rule, the official cannot act or purport “to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency” to influence a decision that will have a material financial effect on his or her economic interests.


Regulation 18702.4(b)(5) provides a limited exception as follows:

“(b) Notwithstanding Title 2, California Code of Regulations, section 18702.3(a), an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision of an agency covered by that subsection if the official:

* * *

“(5) Appears before a design or architectural review committee or similar body of which he or she is a member to present drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature which the official has prepared for a client if the following three criteria are met:

“(A) The review committee’s sole function is to review architectural or engineering plans or designs and to make recommendations in that instance concerning those plans or designs to a planning commission or other agency;

“(B) The ordinance or other provision of law requires that the review committee include architects, engineers or persons in related professions, and the official was appointed to the body to fulfill this requirement; and

“(C) The official is a sole practitioner.”
You stated that:

· The project is being presented to the BAR for concept review and comments only. The project must go to the City Planning Commission for approval. 

· The ordinance creating the BAR requires architects sit on the board.  You were appointed to fill one of the positions under the professional criteria as an architect. 
· And finally, you are a sole practitioner with no employees.

Thus, the exception would apply and you may present your client’s plans to the BAR.  We would caution, however, that the scope of this exception is, by its terms, very narrow. The exception applies, if at all, only to the prohibition against using one’s official position to “influence” a decision, as defined at Regulation 18702.3(a).  An official with a financial interest in a decision, who is entitled to invoke this exception, is still not permitted to “make” a governmental decision, as defined at Regulation 18702.1, nor to “participate in making” a governmental decision, which is defined at Regulation 18702.2.  This exception refers only to subdivision (a) of Regulation 18702.3, which describes matters before the official’s own agency, or before agencies under the control of the official’s agency. Finally, this exception refers only to presentations before design review boards. Permissible presentations before all other agencies are described by Regulation 18702.3(b).


If you have any other questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Scott Hallabrin







General Counsel

By. 
John W. Wallace


Assistant General Counsel


Legal Division
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





