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June 28, 2010
Robert E. Magee

32400 Beechwood Lane

Lake Elsinore, CA  92530

Re:
Your Request for Advice 


Our File No. A-10-023
Dear Mr. Magee:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
QUESTIONS
1. May you loan funds from your controlled committee for city council (Committee to Re-Elect Bob Magee, ID#1254151) to the committee you intend to establish to run for county supervisor?
2. If you are permitted to loan funds to the supervisorial committee, are there conditions on the repayment such as when the loan must be repaid?  
3. May the loan be forgiven if your committee for county supervisor is unsuccessful in raising the funds needed to pay off the loan, and is there a personal liability or outstanding tax obligation?
4. May the Committee to Re-Elect Bob Magee contribute to the committee you intend to establish to run for county supervisor, and is there a contribution limit?

CONCLUSIONS
1. The Act does not prohibit your city council committee from making loans to your future controlled committee to seek a seat on the Board of Supervisors.  However, since the loan would be a contribution and there may be local ordinances restricting contributions or such a loan, we recommend that you check with the both the City of Lake Elsinore and Riverside County to determine if there are local restrictions.
2. There are no loan “payback” conditions imposed under the Act. 
3. The Committee to Re-Elect Bob Magee may forgive the loan as long as the loan forgiveness is reported on both committees’ campaign disclosure statements.  The Act does not regulate, and we therefore offer no opinion on, the question of a candidate’s personal liability for actions of his or her controlled committee.  Questions pertaining to tax obligations must be addressed to the Internal Revenue Service and the Franchise Tax Board.
4. Under the Act, there are no limits on the amount of funds the Committee to Re-Elect Bob Magee may transfer to the committee you intend to establish to run for county supervisor.  However, you should check with your city and county jurisdiction to determine if there are local contribution limits or other restrictions on making such a transfer.
FACTS


Your current campaign committee for city council, the Committee to Re-Elect Bob Magee, has a balance in its bank account.  You are in your second term on the Lake Elsinore City Council.  You are considering running for a Riverside County supervisorial seat in 2012, and you are seeking advice as to whether it is permissible to loan or transfer funds from the city council committee to your potential supervisorial committee.  
ANALYSIS


The Act's provisions concerning the permissible uses of campaign funds are found in Sections 89510-89522. Under these provisions, campaign funds are regarded as separate and distinct from a candidate or officeholder's personal funds. These provisions are designed to ensure that campaign funds are used for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office, and are not expended for the candidate or officeholder's personal purposes. (Section 89510.)
The Act further states that an expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 89510 if it is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  We concur that the loan or contribution of campaign funds between your controlled committees meets this test. Furthermore, candidate election funds may be transferred among a candidate's election accounts unless there are valid contribution limits. Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission, (9th Cir. 1992) 955 F.2d 1312, cert. den., 505 U.S. 1230, 112 S.Ct. 3056 (1992). (Kissin Advice Letter, No. A-09-282.)

Section 84216(b) requires a committee that receives a loan to report it as a contribution.  It states:

“A loan, whether or not there is a written contract for the loan, shall be reported as provided in Section 84211 when any of the following apply:

1. The loan is a contribution.

2. The loan is received by a committee.

3. The loan is received by a candidate and is used for political purposes.”

Likewise, Section 84216.5 requires the committee that makes a loan of campaign funds to report it, as provided in Section 84211.

These statutes acknowledge those cases in which a candidate or committee receives or makes a loan and stipulates that the loan must be reported as a contribution.  Please see pages 6-12 and 6-13 in Campaign Disclosure Manual 2 (revised May 2007), which may be found at the Commission’s website:  www.fppc.ca.gov.   These pages explain in detail how a committee must report receipt of a loan on Schedule B of Form 460, Recipient Committee Campaign Statement.  Similarly, refer to pages 6-29 and 6-30 in the same manual for information on how a committee reports making a loan.  
The Act contains no restrictions on when a loan must be repaid; however, both campaign committees must continue to report the outstanding loan and loan repayments until the committees are eligible to terminate.  In addition, if the loan is forgiven, the committee which received the loan must report the loan forgiveness on Schedule B, and the amount of the forgiven loan must be reported on Schedule A as a contribution.  The committee which originally made the loan must report the loan forgiveness on Schedule H, and also report the transaction on Schedules D and E. 

If the Committee to Re-Elect Bob Magee makes a transfer rather than a loan to the future Supervisorial committee, the Re-Elect Committee must report the transfer as an expenditure on Schedule E and the Supervisor’s committee would report the funds received on Schedule I.
As stated earlier, the Commission has no jurisdiction over issues of candidates’ personal liability outside the Act for the actions of their controlled committees or tax-related issues, and you should consult with your personal attorney, tax adviser, the Internal Revenue Service, or the Franchise Tax Board on these matters.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Kevin S. Moen, PhD

Political Reform Consultant II

Technical Assistance Division
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	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 








