March 15, 2010
Charles Rabamad

Project Manager/Engineer

Early Implementation Program

Department of Water Resources

4238 Castleton Circle

Mather, CA 95655

Re:
Your Request for Advice


Our file No. A- 10-030
Dear Mr. Rabamad:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Please bear in mind also that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We offer no opinion on the application, if any, of such provisions as Government Code Section 1090, other post-government employment laws such as Public Contract Code Sections such as 10410 – 10411, or on whether your activities comply with your current agency’s restrictions on incompatible activities.  (See Gov. Code, § 19990, discussed below.)  We suggest you consult your agency’s legal counsel or the Attorney General’s office on any applicable law outside the Act.  Because your questions are general in nature, we provide you with general guidance, and treat your inquiry as one for informal assistance.

QUESTIONS
1. How long should you wait before working as a consultant to local agencies on disasters that you were involved with?

2. How long should you wait before working on new disasters? 

3. Can you work on your furlough days, weekends and after work hours? 
CONCLUSIONS
1. You are not subject to the Act’s conflict of interest rules after you have ceased performing duties for a governmental employer and have begun work for a private-sector business.  However, even though you are also currently a public employee with another agency, your private employment activities in relation to your former agency remain subject to certain of the Act’s post-employment restrictions, as explained below.  

2. If applicable, the waiting time under the one-year ban described below is one year from when you left your former state employment.  Also as explained below, there is a permanent ban on some post employment activities. 
3. Yes.  However you are still bound by a few restrictions, as explained below. 
FACTS

You were a state employee for the California Emergency Management Agency (CalEMA) from 1991 until March 16, 2009. During your employment with CalEMA, you held different positions in the Recovery Program Branch, Public Assistance Program. The last position that you held with CalEMA was the Section Chief/Public Assistance Officer for the Public Assistance Program. You were in charge of the recovery program for cities, counties, state agencies and Private-Non-Profit organizations. As the Public Assistance Officer you had authority to sign off on Policy decisions as well as funding decisions and all related appeals and correspondence.  
Since leaving your employment with CalEMA you have been working as a Project Manager/Engineer in the Early Implementation Program with the Department of Water Resources.  You want to know if you can advise local agencies on disasters you were involved with as well as new disasters during weekends, furlough days, and after work hours. 
ANALYSIS

The Act imposes three types of restrictions on state agency public officials relating to state agencies for which they formerly worked, or intend to leave: (1) the ban against influencing prospective employment (Section 87407); (2) the one-year ban (Section 87406); and (3) the permanent ban on “switching sides (Sections 87400-87405).”
Prospective Employment

Section 87407, the ban against influencing prospective employment, provides: 
“No public official, shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”
The term “public official” is defined, in part, in Section 82048 as “. . . every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . .” 
The Department of Water Resources for which you currently work, is a state administrative agency, as defined by Section 87400, subdivision (a), and as an employee working for the Department of Water Resources, you are subject to this ban.  Under subdivision (c) of Regulation 18747, a person is a prospective employer of a public official if the official, either personally or through an agent, is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment with that person. Regulation 18747(c) provides: 
“(1) A public official is ‘negotiating’ employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.
 
“(2) A public official has an ‘arrangement’ concerning prospective employment when he or she accepts an employer’s offer of employment.
 
“(3) A public official is not “negotiating” or does not have an “arrangement” concerning prospective employment if he or she rejects or is rejected for employment.”
The Commission has construed the scheduling, conduct, and follow-up to an interview as one continuous process falling under the definition of “negotiating” employment.  (Bonner Advice Letter, No. I-98-287.)  However, the mere act of sending a resume or application to a specific entity has not been considered “negotiating.”  Similarly, entertaining informal inquiries about your future plans and receiving expressions of general interest in discussing potential employment opportunities at some point in the future is not considered “negotiating.”  (Id.) Pursuant to Regulation 18747(b), a governmental decision will directly relate to a prospective employer if the public official knows or has reason to know that the prospective employer is “directly involved” in the decision, or it is reasonably foreseeable that the financial effect of a decision on a prospective employer is material.


You indicate only that you have an interest in working as a consultant to local agencies on disasters. Please bear in mind these rules on prospective employment as you proceed to plan your employment outside the Department of Water Resources. 

Post-Governmental Employment Restrictions
Once a public official leaves state service or leaves service with a particular state agency, he or she is subject to the Act’s post-governmental employment “revolving door” restrictions as they relate to the officials former work with the agency.  These restrictions are the one year ban and the permanent ban.

One Year Ban: Section 87406 prohibits specified state employees, for one year after leaving state service or their state agency, from being paid to represent another person by making an appearance, or either written or oral communication before, their former agency in an attempt to influence legislative or administrative action or any action or proceeding involving a permit, license, contract or the sale or purchase of goods or property.

Permanent Ban:  This rule prohibits a former state administrative official or a state administrative official who has left a state agency but is employed for another state agency from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service with a former state agency.  (See Sections 87401-87402, regulation 18741.1).

The One Year Ban


In pertinent part, Section 87406(d)(1) provides the following:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one-year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative 
 or legislative action
, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” 

The one year prohibition applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  (Regulation 18746.1(a)(4).)  A government employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)

In your letter, you indicate that you held different positions with CalEMA, including being the Section Chief/Public Assistance Officer for the Public Assistance Program.  While you were Section Chief, you were in charge of approving policy decisions as well as funding decisions.  It appears that you were, or should have been, a designated employee considering the nature of the services you provided.  (Section 82019.) Therefore, you are subject to the restrictions of the one year ban under Regulation 198746.1(a)(4).
Pursuant to the one year ban, once you have permanently left CalEMA,
 you may not communicate with your former agency in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action or other specified action for one year.
  However, assuming you permanently ended your employment with CalEMA on March 16, 2009, the one year ban will not be in effect after March 16. 2010.  Considering that you only have two weeks before the one year ban does not apply to you, we would recommend you wait until after March 16 in order to become a consultant to local agencies on disasters in order to avoid any potential issues arising from Section 87406. 
The Permanent Ban on “Switching Sides”
The Act contains a permanent prohibition on a former state official’s involvement in certain proceedings in which they participated while working for the state or a former state agency, even if still working for the state.
  This is commonly known as the prohibition on “switching sides.” 
Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


� Section 82002(a)  provides that “’Administrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action  in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding, which shall include any proceeding governed by Chapter 3.5 (commencing with Section 11340) of Part 1 of Division 3 of Title 2. 


� “Legislative action” is defined at Section 82037 to mean “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity. “Legislative action” also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


� Regulation 18746.1(b)(1), unless an exception exists, applies the one year ban in Section 87406 when a state official has permanently left “any particular office or employment,” meaning that the one-year ban applies to the official’s activities before the former state agency even if he or she has moved to employment with another state agency. 


� The Act defines “influencing legislative or administrative action” as promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or administrative action by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies, or analyses. (Section 82032.)


� Regulation 18741.1(a)(1) applies the permanent ban  in Sections 87401 and 87402 when a state official has permanently left “any particular state office or employment,” meaning that the permanent ban applies to the official’s participation in proceedings before the official’s former state agency even if he or she has moved to employment with another state agency.   





