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April 12, 2010
Ms. Sally Kilby

City Clerk

City of South Pasadena

1414 Mission Street, South Pasadena, CA  91030

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-10-047
Dear Ms. Kilby:

This letter responds to your request for advice regarding campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you seek general advice rather than advice on a specific committee or transaction, we provide you with informal assistance.

QUESTION

Are school district measure committees required to file with the city clerk if the boundaries of the school district and the city are identical?
CONCLUSION

 Yes, under Section 84215(e) of the Act, school district measure committees are required to file with the city clerk if the boundaries of the school district and the city are coextensive.  
FACTS


You are requesting assistance on the issue of campaign filings for committees supporting or opposing tax measures for local school district elections.  Until October of 2009, your city’s understanding was that committees formed to support or oppose school district candidates or tax measures in Los Angeles County filed with the Los Angeles County Registrar-Recorder/County Clerk (LACRR/CC).  You believe this was the long-held understanding and practice of Los Angeles County itself and the South Pasadena City Attorney, who had served on the Montebello School Board for 12 years.  No committees for South Pasadena Unified School District (SPUSD) measures or candidates had ever filed with the City, as far as you know.  
In June 2009, the LACRR/CC conducted an all-mail ballot election for the South Pasadena Unified School District for a special parcel tax for the schools.  The City of South Pasadena was not involved in the election in any way.  The LACRR/CC calendar of events for the “South Pasadena Unified School District Special Parcel Tax Election June 16, 2009” noted on the first page:

IMPORTANT NOTICE.

All documents are to be filed with and duties performed by the 

Registrar-Recorder/County Clerk unless otherwise specified.  


During the election period, you began to receive Form 460 filings from the Kaufman Legal Group for the “Yes on S, Preserve South Pasadena Schools” committee.  You notified this group that the official filer was the LACRR/CC and verified this with the County, LACRR/Campaign Filing office.  In October, all of the parcel tax committee filings were sent to you from the SPUSD.  The same month, you received filings from a candidate for the School Board.  In addition, you received a letter from the Commission’s Enforcement Division, stating that “pursuant to Section 84215(e), committees formed to primarily support or oppose a local measure to be held in one city shall file campaign statements with the clerk of the city.”  In reviewing Section 84215(e), you find that the section is focused on “city” candidates and measures, but you do not think it is directed to special districts or school districts.  


Since that time, you have spent a great deal of time conferring with representatives of the LACRR/CC, the FPPC, the City Attorney’s office, the School District, the South Pasadena City Council, the parcel tax committee, members of the community, and representatives of other school districts.  Resident Bob Cook showed you a copy of a letter he received from the FPPC in response to a complaint he made, stating that the committee should have filed with the city.  He subsequently published an article in the local newspaper about the issue.


Since being informed of the FPPC’s position that a tax measure committee should file with the City when the boundaries of a city and a school district are the same, you contacted all school districts with a measure on the November 2009 ballot.  In one case, the Culver City Unified School District, the city and the school district have the same boundaries.  You spoke with the Chief Financial Officer of the District, who reported to you just this month that the parcel tax committee supporting the measure filed campaign statements with the LACRR/CC and with the state.  The committee did not file with the city, he said, and no one contacted the committee to do so.

Thus, you believe if this provision of state law is going to apply to South Pasadena, then it should apply to all agencies.  In order to settle this confusing issue for the past election and future elections, you are requesting advice.  If this filing with the city is confirmed, because this practice is not known to any of the entities you contacted, you are recommending an educational effort to inform cities that this provision applies to them.  You state that to date, no one has audited the hundreds of pages of parcel tax filing forms from the November Measure S election, and thus it is important to settle this issue in a timely manner.
ANALYSIS

The Act contains specific provisions concerning where campaign statements shall be filed.  Generally speaking, Section 84215 segregates into five areas the rules regarding where to file campaign reports, depending on the geographic extent of a committee’s activities.  (Section 84215(a)-(e).)  Basically, the statute breaks filers into five groups, going from those active on  statewide candidates or ballot issues (subdivision (a)) and narrowing to committees active with respect to candidates or issues on a ballot in only one city (subdivision (e).)  Section 84215 provides as follows:  
   “All candidates and elected officers and their controlled committees, except as provided in subdivision (e), shall file one copy of the campaign statements required by Section 84200 with the elections official of the county in which the candidate or elected official is domiciled, as defined in subdivision (b) of Section 349 of the Elections Code.  In addition, campaign statements shall be filed at the following places:

   (a) Statewide elected officers and candidates for these offices other than the Board of Equalization, supreme court justices, their controlled committees, committees formed or existing primarily to support or oppose these candidates, elected officers, supreme court justices, or statewide measures, or the qualification of state ballot measures, and all state general purpose committees and filers not specified in subdivisions (b) to (e), inclusive:

   (1) The original and one copy with the Secretary of State.

   (2) One copy with the Registrar-Recorder of Los Angeles County.

   (3) One copy with the Registrar of Voters of the City and County of San Francisco.

   (b) Members of the Legislature or Board of Equalization, court of appeal justices, superior court judges, candidates for those offices, their controlled committees, and committees formed or existing primarily to support or oppose these candidates or officeholders:

   (1) The original and one copy with the Secretary of State.

   (2) One copy with the elections official of the county with the largest number of registered voters in the districts affected.

   (c) Elected officers in jurisdictions other than legislative districts, Board of Equalization districts, or appellate court districts that contain parts of two or more counties, candidates for these offices, their controlled committees, and committees formed or existing primarily to support or oppose candidates or local measures to be voted upon in one of these jurisdictions shall file the original and one copy with the elections official of the county with the largest number of registered voters in the jurisdiction.

   (d) County elected officers, candidates for these offices, their controlled committees, committees formed or existing primarily to support or oppose candidates or local measures to be voted upon in any number of jurisdictions within one county, other than those specified in subdivision (e), and county general purpose committees shall file the original and one copy with the elections official of the county.

   (e) City elected officers, candidates for city office, their controlled committees, committees formed or existing primarily to support or oppose candidates or local measures to be voted upon in one city, and city general purpose committees shall file the original and one copy with the clerk of the city.  These elected officers, candidates, and committees need not file with the elections official of the county in which they are domiciled.

   (f) Notwithstanding the above, a committee, candidate, or elected officer is not required to file more than the original and one copy, or one copy, of a campaign statement with any one county elections official or city clerk or with the Secretary of State.

   (g) If a committee is required to file campaign statements required by Section 84200 or 84200.5 in places designated in subdivisions (d) and (e), it shall continue to file these statements in those places, in addition to any other places required by this title, until the end of the calendar year.”  (Section 84215, emphasis added.)

Under Section 84215(e) of the Act, campaign statements for school board candidates or  school district measures for school districts whose boundaries are contained within or coextensive with a city, shall be filed with the city clerk.  The boundaries of many school districts extend beyond a single city, and in such situations school board candidates and school district measure committees do file with the county clerk, under Section 84215(d).  Where the school district boundary is within one city, however, filings for school board candidates and school bond measure committees are required under the Act to be made with the city clerk.  

We appreciate your suggestion that the FPPC undertake an educational effort to inform city clerks that school districts contained within city boundaries file with them.  The FPPC’s Technical Assistance division does conduct training and outreach on this issue with county and city clerks, particularly in the odd years.  We will emphasize the issue in future campaign training seminars.     
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Hyla P. Wagner








Senior Counsel, Legal Division

HPW:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c).) 





