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April 13 2010
James Bopp, Jr.

Bopp, Coleson & Bostrom

The National Building

One South 6th Street

Terre Haute, Indiana 47807-3510

Re:
Your Request for Informal Assistance 


Our File No.  I-10-048

Dear Mr. Bopp:


This letter is in response to your request on behalf of The National Organization for Marriage, Inc., for advice regarding provisions of the California Political Reform Act (the “Act”).
  Since you do not seek advice regarding a specific set of facts, we provide you with informal assistance.
  This letter should not be construed as advice on conduct that may already have taken place.  Further, our response is based on the facts as they are presented.  The Commission does not act as a finder of fact in its advice giving capacity.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)   

FACTS


You represent the National Organization for Marriage, Inc., (“NOM”), which you describe as a non-profit corporation organized for the major purpose of engaging in issue advocacy and lobbying throughout the United States.  You indicate that NOM intends to make independent expenditures this year expressly advocating the election or defeat of state candidates in California.  

Your inquiry focuses generally on compliance with the Act’s requirements, making particular reference to the Act’s definitions of the terms “contribution” (Section 82015, “expenditure” (Section 82025 and Regulation 18225), “independent expenditure” (Section 82031), and “committee” (Section 82013).  You indicate an understanding that an organization which receives contributions of $1,000 or more (within a calendar year) qualifies as a “recipient committee” under Section 82013, thereby incurring registration and reporting obligations.  
You also present arguments based on case law you regard as pertinent to the questions you present, including Citizens United v. FEC, 2010 WL 183856; Buckley v. Valeo, 421 U.S. 1 (1976); FEC v. Massachusetts Citizens for Life, 479 U.S. 238 (1986); McConnell v. FEC, 540 U.S. 93 (2003); FEC v. Wisconsin Right to Life, 127 S.Ct. 2652 (2007); and North Carolina Right to Life v. Leake, 525 F.3d 274 (4th Cir. 2008).    

QUESTIONS AND RESPONSES

Question One: Does California ban independent expenditures by corporations?

No, the Act has never banned independent expenditures by corporations.    


Question Two: If a corporation makes independent expenditures, is the corporation required to register and report as a committee?

No, it would not “register and report as a committee,” if the latter term is used in the sense of a recipient committee or “PAC.”  When a corporation makes independent expenditures of $1,000 or more in a calendar year, it qualifies as an “independent expenditure committee” under Section 82013(b), whose obligations as such are limited to timely reporting the independent expenditures on the California Form 461, which may be downloaded from our website at: http://www.fppc.ca.gov/forms/6-09forms/461(6-09).pdf
Question Three: May a corporation contribute to a committee whose activities are limited to independent expenditures?

Yes.  Apart from the special restriction of Section 85501, concerning candidate- controlled committees, the Act does not prohibit contributions by any person to a committee whose activities are limited to making independent expenditures. The Act does set limits on contributions that may be made to candidates for elective state office, and to committees for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.  However, Section 85303(c) expressly provides that:

“(c) Except as provided in Section 85310, nothing in this chapter shall limit a person’s contributions to a committee or political party committee provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.”

Section 85310 requires electronic reporting of payments, above certain thresholds, made towards a communication that clearly identifies a candidate for elective state office, but which does not expressly advocate the election or defeat of the candidate.  Payments for such communications would not be “independent expenditures” under the Act.    
Question Four: Are expenditures made without consultation with or at the suggestion of a candidate that do not expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate, that is, that do not use “magic words,” reportable as independent expenditures?
Your proposed answer to this question is: “No. To be an independent expenditure, ‘explicit words’ of advocacy must be used, as described in Buckley, McConnell, and WRTL II.  Without these, an expenditure cannot be understood to be expressly advocating for or against a clearly identified candidate.”

We cannot agree with this conclusion. The Supreme Court has shown that a communication can be regulated as an independent expenditure even when the communication does not contain the “magic words” of express advocacy, when the communication as a whole amounts to “the functional equivalent” of express advocacy.  At footnote one of your request for advice, you cite the Supreme Court’s decision in Wisconsin Right to Life (“WRTL II”), where you find the high court “unanimously agreeing that express advocacy requires ‘magic words’.”  You cite the language of three Justices who said that “to avoid… constitutional deficiencies, [Buckley] was compelled to narrow the statutory language… to cover only… magic words.”  

We do not believe that the last-quoted proposition accurately reflects the holding of WRTL II or of other recent Supreme Court opinions. Since 2003 the Supreme Court has three times concluded that “express advocacy” (communications employing the “magic words” you mention) and its “functional equivalent” are each constitutionally sufficient standards to support regulation.  The controlling opinion in Citizens United summarized the Court’s recent decisional history on this topic:

“McConnell decided that Section 441b(b)(2)’s definition of an ‘electioneering communication’ was facially constitutional insofar as it restricted speech that was “the functional equivalent of express advocacy’ for or against a specific candidate.  WRTL then found an unconstitutional application of Section 441(b) where the speech was not ‘express advocacy or its functional equivalent.’ As explained by the Chief Justice’s controlling opinion in WRTL, the functional-equivalent test is objective: ‘a court should find that [a communication] is the functional equivalent of express advocacy only if [it] is susceptible of no reasonable interpretation other than as an appeal to vote for or against a specific candidate.  Under this test, Hillary is equivalent to express advocacy.  The movie, in essence, is a feature-length negative advertisement that urges viewers to vote against Senator Clinton for President.  Citizens United, supra, Slip Opinion at pp. 7-8 (internal citations omitted.)    
Thus even though the movie (“Hillary”) at issue in Citizen’s United did not contain “magic words” constituting express advocacy, the Supreme Court concluded:

“As the District Court found, there is no reasonable interpretation of Hillary other than as an appeal to vote against Senator Clinton.  Under the standard stated in McConnell and further elaborated in WRTL, the film qualifies as the functional equivalent of express advocacy.”  (Id. at p. 8)    
The Court’s conclusion on this point in Citizens United was consistent with its prior decisions, was essential to its holding (certainly not to be dismissed as “dictum”), and clearly indicates that “magic words” are not an absolutely essential component of a communication that may constitutionally be regulated due to its express advocacy, if the communication otherwise constitutes “the functional equivalent of express advocacy” as that term is used by the Supreme Court.  The Supreme Court has firmly established, in short, that a communication that is the functional equivalent of express advocacy may be regulated just like a communication that openly employs “magic words.”
Our answer to Question Four is therefore: Yes.  A communication will be defined as an “independent expenditure” under Section 82031 if it contains words of express advocacy, like those illustrated in Buckley’s footnote 52, or if the communication is the “functional equivalent” of express advocacy, as that term is used by the Supreme Court.  

Question 5: Must an entity that makes expenditures or receives contributions for the purpose of influencing an election, and becoming subject to registration and reporting as a committee, have the “major purpose” to nominate or elect candidates for public office in California?
Your “Proposed Answer” to this question is:  “Yes. Before an individual or organization is considered to have made expenditures or received contributions, and therefore be subject to registration and reporting as a committee, it must have the major purpose to nominate or elect candidates for public office in California state elections.”

Again we respectfully disagree with your proposed answer.  Your account of the facts indicates that NOM intends to make independent expenditures expressly advocating the election or defeat of state candidates in California. Assuming that NOM will spend $1,000 or more within the calendar year on making its independent expenditures, it will qualify as an “independent expenditure committee” under Section 82013(b), and be required as such to report its independent expenditures.  
The Act extends to corporations the same speech rights held by other persons. Because most corporations (and natural persons) that make independent expenditures in California can be assumed to have a “major purpose” other than influencing elections, California’s requirement for reporting independent expenditures does not turn on the “major purpose” of the speaker.  All persons who spend $1,000 or more in a calendar year for communications that meet the definition of “independent expenditure” must report their expenditures in timely fashion on California Form 461.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin,






General Counsel

By:  




Lawrence T. Woodlock

Senior Commission Counsel
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	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c).) 





