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May 4, 2010 

Matthew L. Goetz

P. O. Box 6924

Moraga, CA 94570

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-056
Dear Mr. Goetz:


This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest code provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  


Please note that this letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS

1.  Are you required to file a Statement of Economic Interests (“Form 700”) when your position is not listed in your agency’s conflict-of-interest code?

2.  Does Regulation 18734 apply to your position, which is an existing classification in your agency?
CONCLUSION

1.  If your position has decision-making authority, your agency is required to “designate” it in the agency’s conflict of interest code, requiring you to file a statement of economic interests. However, until your position is added to your agency’s conflict of interest code, there is no requirement for you to file the Form 700.  However, please note that all public officials (regardless of whether they file Form 700s) are subject to the Act’s conflict-of-interest rules.
2.  No.  If your position is an existing classification within your agency, it is not considered a “new position” and thus would not be covered under Regulation 18734.

FACTS


You are currently employed by the California Department of Transportation (“Caltrans”) in the classification of Senior Transportation Surveyor (“STS”) in Regional Area, District 4, (San Francisco Bay Area).  

The STS classification has been in use by Caltrans since 1999, and to your knowledge, this position has not been included in the designated positions for District 4.  You recently received notice that you are being required to file a Form 700.  In years past, you have voluntarily filed the Form 700, but this year you prefer to decline unless you are required to do so by law. 

You seek advice as to whether you are required to file a Form 700 if your position is not designated in your agency’s conflict of interest code.  You also wish to know whether newly enacted Regulation 18734 (Designated Employees and Consultants – Positions Pending Code Amendment) applies to your position.
ANALYSIS


Conflict-of-Interest Codes And Filing Obligations 


One of the purposes of the Act is to ensure that public officials disclose their economic interests. (Section 81002(c).)  Public officials who make or participate in the making of governmental decisions are required to file statements of economic interests whereby they disclose information regarding their economic interests.  (See Sections 87200 et seq. and 87300 et seq.)


The first category of filers, governed by Sections 87200 et seq., includes most high-ranking elected officeholders. These 87200 filers (sometimes referred to as “statutory filers”) include, for example, elected state officers, judges, members of certain state commissions, heads of local governments, those who manage public investments, and candidates for any of the elected offices in this category. These officials are subject to the most expansive disclosure requirements possible under the Act due to the nature of their duties.


The second category of filers, governed by Sections 87300 et seq., covers all other positions in an agency “which involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest. . ..”  (Section 87302(a).) People holding these positions are informally referred to as “designated employees” and their positions must be listed in conflict-of-interest codes, which most governmental agencies are required to adopt and promulgate. (Section 87300; see Section 82019 [defining “designated employee”].) Unlike most high-ranking officials, many designated employees are required to make only limited disclosures of their economic interests, depending upon the duties associated with their positions. These positions, and their respective disclosure requirements, are listed in each agency’s conflict of interest code.

Government Code Section 87300 requires every agency to adopt and promulgate a conflict-of-interest code.
  Conflict-of-interest codes are required to identify designated employees, and assign to those designated positions appropriate categories of financial disclosure.  Each conflict-of-interest code must specifically enumerate the positions within the agency that involve making or participating in making governmental decisions
 that may foreseeably have a material financial effect on any economic interest, and further set forth the types of investments, business positions, income, and real property that are reportable by those designated employees. (Section 87302.)


Your facts indicate that your position, which is classified as STS, is a classification that has been in use since 1999 by your agency.  You also state that your position is not a designated classification in District 4, where you are employed.  

Because the STS classification is not designated, there is no requirement that you file the Form 700 until your position is added to your agency’s conflict-of-interest code.  


You did not include a job description or statement disclosing relevant job duties, nor did you include information on whether your position is “decision-making” and should have been included in your agency’s conflict-of-interest code.  Please note that we do not address this issue in this request for advice.  However, as your agency’s code reviewing body, the FPPC may require your agency to review its conflict-of-interest code for future amendments, and to add positions not included.


Regulation 18734


Regulation 18734, which became effective on January 1, 2010, requires agencies that receive or create new positions to provide interim disclosure for employees in those positions.  The new positions are subject to the broadest disclosure category in the code, unless an agency’s 
executive officer authorizes more narrow disclosure for new positions with limited duties.


Your facts indicate that the STS classification has existed in your agency since 1999.  Therefore, it is not a “new” position and Regulation 18734 does not apply.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez








Counsel, Legal Division

ER:jgl
cc: 
Patti Oshita
California Department of Transportation 

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	� The conflict-of-interest provisions of the Act apply only to “public officials,” including “designated employees.” (Section 87100.) A “public official” is defined by the Act to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.” (Section 82048.) The term “designated employee” means any officer, employee, member, or consultant of any agency who makes or participates in the making of agency decisions that may foreseeably have a material effect on any financial interest. (Section 82019.)





	� A public official makes a governmental decision whenever the public official votes on a matter, appoints a person, obligates or commits the agency to a course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of the agency. (Regulation 18702.1(a).)  Additionally, a public official participates in a governmental decision when, acting within the authority of the official’s position, the public official negotiates, advises, or makes recommendations to the decisionmaker without significant substantive review with respect to the actions enumerated in Regulation 18700(b). This includes conducting research, making any investigation, or preparing or presenting any report, analysis, or opinion that requires the exercise of judgment on the part of the official or designated employee and the purpose of which is to influence the decision. (Regulation 18702.2.)





