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April 28, 2010

Stan Statham
President CEO
California Broadcasters Association
915 L Street, Suite 1150
Sacramento, California  95814
 Re:  
Your Request for Informal Assistance
      
Our File No. I-10-073
Dear Mr. Statham:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the members of the California Broadcasters Association (the CBA) regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 regulating political advertisements.  Because your letter seeks general information, we are treating your request as one for informal assistance.


Please note that our advice is based solely on provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other laws outside the Act that may apply.  Also note our advice is based solely on the facts presented in your request; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
QUESTION


Under the advertisement disclosure provisions of the Act, does the Act prohibit an advertisement from including a referral to a website not controlled by the ad sponsor?
CONCLUSION


The advertisement disclosure provisions of the Act, in Sections 84501 - 84511, require certain information to be included in advertisements for ballot measures and broadcast advertisements paid for by independent expenditures.  However, the Act does not prohibit the inclusion in the advertisement of a reference to a website not controlled by the ad sponsor so long as it does not interfere with the statutorily required disclosure in the advertisement itself.  Currently, information communicated on a website is not an “advertisement” regulated under Sections 84501-84511.
FACTS

You represent the CBA, a nonprofit industry trade group representing the interests of the licensed radio and television stations in California.  On behalf of your members you request advice regarding the application of the Act’s rules requiring information to be placed on political advertisements.  
ANALYSIS


The advertisement disclosure provisions of the Act, in Sections 84501 - 84511, require certain information to be included in advertisements for ballot measures and broadcast advertisements paid for by independent expenditures.  Specifically, Section 84503 provides:

“(a) Any advertisement for or against any ballot measure shall include a disclosure statement identifying any person whose cumulative contributions are fifty thousand dollars ($50,000) or more.

“(b) If there are more than two donors of fifty thousand dollars ($50,000) or more, the committee is only required to disclose the highest and second highest in that order.  In the event that more than two donors meet this disclosure threshold at identical contribution levels, the highest and second highest shall be selected according to chronological sequence.”


Section 84504 provides:
“(a) Any committee that supports or opposes one or more ballot measures shall name and identify itself using a name or phrase that clearly identifies the economic or other special interest of its major donors of fifty thousand dollars ($50,000) or more in any reference to the committee required by law, including, but not limited, to its statement of organization filed pursuant to Section 84101. 

“(b) If the major donors of fifty thousand dollars ($50,000) or more share a common employer, the identity of the employer shall also be disclosed.

“(c) Any committee which supports or opposes a ballot measure, shall print or broadcast its name as provided in this section as part of any advertisement or other paid public statement.

“(d) If candidates or their controlled committees, as a group or individually, meet the contribution thresholds for a person, they shall be identified by the controlling candidate’s name.”

Section 84506 provides:

“(a) A broadcast or mass mailing advertisement supporting or opposing a candidate or ballot measure, that is paid for by an independent expenditure, shall include a disclosure statement that identifies both of the following:

“(1) The name of the committee making the independent expenditure.

“(2) The names of the persons from whom the committee making the independent expenditure has received its two highest cumulative contributions of fifty thousand dollars ($50,000) or more during the 12-month period prior to the expenditure. If the committee can show, on the basis that contributions are spent in the order they are received, that contributions received from the two highest contributors have been used for expenditures unrelated to the candidate or ballot measure featured in the communication, the committee shall disclose the contributors making the next largest cumulative contributions of fifty thousand dollars ($50,000) or more.

“(b) If an acronym is used to identify any committee names required by this section, the names of any sponsoring organization of the committee shall be printed on print advertisements or spoken in broadcast advertisements.”

“Advertisement,” for purposes of these provisions, means any general or public advertisement which is authorized and paid for by a person or committee for the purpose of supporting or opposing a candidate for elective office or a ballot measure or ballot measures and includes “[p]rogramming received by a television or radio.”
 (Section 84501(a) and Regulation 18450.1(a)(1).)  Regulation 18450.4(b)(3) provides in pertinent part:  

“The disclosures required by Sections 84503, 84504, 84506, and 84506.5 shall be presented in a clear and conspicuous manner to give the reader, observer or listener adequate notice of the identity of the person(s) or committee(s) that paid for the communication, as specified below.

“(A) Video: The information shall be both written and spoken either at the beginning or at the end of the communication, except that if the disclosure statement is written for at least five seconds of a broadcast of thirty seconds or less or ten seconds of a sixty second broadcast, a spoken disclosure statement is not required. The written disclosure statement shall be of sufficient size to be readily legible to an average viewer and air for not less than four seconds.

“(B) Audio: The information shall be spoken in a clearly audible manner at the beginning or end of the communication and shall last at least three seconds.”


Your question presupposes that the advertisement will be in compliance with Sections 84503, 84504, and 84506.  You ask whether a ballot or candidate advertisement can contain a referral to a website not controlled by the ad sponsor.  The Act does not prohibit such a reference in a broadcast political advertisement.
  Moreover, as noted above, the Commission does not currently impose specific disclaimers on Internet advertising.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Scott Hallabrin







General Counsel

By.
John W. Wallace


Assistant General Counsel


Legal Division
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Enclosure
	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The Regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� Currently, the Commission does not apply these provisions to Internet political advertising.  Please note that the Commission has created a subcommittee to investigate the current state of the disclosure of the sources and financing of Internet political activity.  The committee is expected to report back to the full Commission with findings in the next few months. 


� We offer no comment on whether expenditures on the website or on items on the website referred to in the advertisement are separately subject to regulation under the Act.  For example if the website itself was created by a committee subject to filing under the Act, the committee would have to disclose these expenditures on its campaign reports.  However, that is a separate issue from the one addressed in this letter.





