May 20, 2010
Maggie Houlihan
Encinitas City Council

City of Encinitas

505 South Vulcan Avenue

Encinitas, CA 92024

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-077
Dear Ms. Houlihan:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

Are payments for your participation in a “cultural exchange” in Istanbul, Turkey, including but not limited to your transportation while in Turkey, accommodations, meals, and museum visits, prohibited gifts under the Act?  
CONCLUSION


Payments for your travel, including your transportation while in Turkey and related lodging and subsistence, are gifts under the Act and must be reported on your annual statement of economic interest.  As reportable gifts, these payments may also require you to disqualify yourself from governmental decisions affecting the source of the gifts.  Notwithstanding the fact that these payments are reportable, if the payments are made by the Pacifica Institute, a 501(c)(3) nonprofit organization, they are not subject to the Act’s $420 gift limit.  

Apart from payments for travel such as transportation and related lodging and subsistence, payments for your activities while in Turkey may also be gifts under the Act.  However, these payments must be examined on a case-by-case basis under the Act’s applicable gift rules.  For activities such as tours, payments are reportable gifts and subject to the Act’s $420 gift limit unless the tour is considered informational material as discussed below.  Additionally, your pro-rata share of the cost of an invitation-only event is reportable and subject to the $420 gift limit, except that payments for subsistence such as food and beverages provided at the event are not counted towards the gift limit if paid for by a 501(c)(3) nonprofit organization or other individual or entity specified in Section 89506(a)(2).     

FACTS


You are a city council member for the City of Encinitas and have been invited by the Pacifica Institute San Diego Branch, a nonprofit organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, to a “cultural exchange” event in Istanbul, Turkey. As you have described the event, it “is aimed at intense cultural immersions involving leading government and city officials, faith community leaders, and academicians living throughout Southern California.”  The event will last approximately ten days, and participants will experience major historical sites throughout Turkey.  In addition, participants will “meet and confer” for “informational exchanges” as they visit such places as educational institutions, hospitals, a major television station, and a daily newspaper operation.  

All costs for your participation in the event, excluding round trip air travel, will be covered by the Pacifica Institute through its collected donations and sponsors in Turkey.  Covered expenses potentially include accommodations, transportation within Turkey, meals, and museum visits.   
ANALYSIS

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as:

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

In an effort to reduce improper influences on public officials,
 the Act regulates the receipt of gifts by local public officials in three ways that are relevant to your question.

First, the Act places limitations on the acceptance of gifts by certain public officials.  As a city council member, you are prohibited from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than the gift limit.  (Section 89503(a).)  The current gift limit, which is adjusted biennially each odd number year to reflect changes in the Consumer Price Index, is $420.  (Regulation 18940.2.)

Secondly, so that the public is made aware of any potential influences from gifts, the Act imposes reporting obligations requiring certain public officials to disclose the source of any gifts aggregating $50 or more in value.  Section 87203 provides that “[e]very person who holds an office specified in Section 87200 shall . . . file a statement disclosing his [or her] investments, his [or her] interests in real property and his [or her] income . . ..”  The term “income” includes any gift.  (Section 82030.)  As a city council member, you hold an office specified in Section 87200.  Accordingly, you must report the name and address of each source of gifts aggregating $50 or more in value.  (Section 87207(a)(1).) 

Finally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using his or her position to influence the outcome of a governmental decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more provided to, received by, or promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made.  (Sections 87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4.)



Notwithstanding the general gift provisions explained above, Section 89506 controls whether a gift of travel is subject to the Act’s gift limit providing the following in pertinent part: 


“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that are reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply: 

[¶]


“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or a by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”


Based upon the facts you have provided, your travel to Turkey appears to be reasonably related to an issue of international public policy in that the travel will give you a historical and informational perspective on the country and issues related to the country.  So long as the source of any payment for your travel is the Pacifica Institute, which is a non-profit organization exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, the payment is not subject to the Act’s $420 gift limit.
  

Please note, however, that the exception to the $420 gift limit only applies to the costs of travel such as transportation and related lodging and subsistence paid by the Pacifica Institute.  It does not apply to payments for activities during the trip that do not constitute transportation, lodging, or subsistence.


In this regard, the itinerary you have provided includes activities that do not appear to fall within the Act’s applicable gift exceptions and would therefore be both reportable and subject to the $420 gift limit.  However, we do not have full descriptions of the activities planned or information regarding the costs of these activities, other than the costs of travel such as transportation, lodging, or subsistence.  Thus, we can provide only general assistance regarding those types of activities that fall within an exception to the Act’s gift provisions and those types of activities which do not.  

Tours and Site-Seeing

Regulation 18942(a)(1) excludes “informational materials” from the definition of a gift.  Regulation 18942.1 defines “informational material” as “any item which serves primarily to convey information and which is provided to an official for the purpose of assisting him or her in the performance of his or her official duties.”  The acquisition of adequate information is essential to sound legislative and administrative action.  It is not the purpose of the Political Reform Act to interfere in any way in the free flow of information to officials.  Only financial pressures and inducements are sought to be limited and disclosed.  (In re Spellman (1975) 1 FPPC Ops. 16.)

Under certain circumstances, the Commission has interpreted “informational material” to include informational tours such as on-site demonstrations and inspections designed specifically for public officials.  (See In re Spellman, supra, and Briggs Advice Letter, No. A-93-210.)  However, we have looked at several factors when determining whether a tour is indeed informational material, including whether the tour will primarily convey information, whether the tour is specifically designed for public officials, and whether the tour is formally structured to convey information to the officials.  Additionally, we consider whether the tour appears extravagant in value or nature in relationship to the information conveyed.  (Barker Advice Letter, No. I-93-186.)  In sum, a tour is informational material only if it is for the purpose of assisting officials in the performance of their official duties.  (See Federighi Advice Letter, supra.)

According to the itinerary you have provided, the vast majority of the activities described are tours of historical and cultural significance relating to Turkey and its various regions.  However, payments made for an official’s tour do not fall within the exception to the Act’s gift limits for informational material merely because it can be said that the tour offers a historical or cultural perspective of a country or region.  For the most part, these tours appear to be recreational in nature, and any relationship between the tours and your official duties with the Encinitas City Council is tenuous at best.  Thus, payments made for these activities (other than travel payments for your transportation, lodging, or subsistence) are gifts subject to the $420 gift limit, as well as reporting.  As examples, payments made for admission to a museum or other historical site, a tour guide, or other similar recreational activities are gifts subject to the $420 gift limit barring additional facts more closely tying the payments to your duties as a city council member.    

Nonetheless, your planned activities while in Turkey also include visits to educational institutions, hospitals, and media facilities.  These activities appear to serve a purpose more closely tied to your duties as a city council member, and are not the types of activities commonly associated with a recreational tourist.  Thus, payments relating to these activities are exempt from the Act’s gift provisions as informational material under Regulation 18942.        

Organized Meals

The itinerary provided lists numerous organized meals during the course of the trip.
  While the Act’s exception for travel paid for by a 501(c)(3) nonprofit organization covers subsistence such as meals and beverages, payments made for activities arranged in coordination with a meal do not fall within the exception for travel paid for by a nonprofit organization merely because the activities occur simultaneously with the meal.  For example, an invitation-only event such as a banquet, party, gala, celebration, or other similar function must be valued as provided for by Regulation 18946.2, which states the following in pertinent part:


  “(b) Invitation-Only Events. …when an official or candidate attends an invitation-only event such as a banquet, party, gala, celebration, or other similar function, other than a nonprofit or political fundraiser as set forth in Regulation 18946.4, the value received is the official’s or candidate’s pro rata share of the cost of the event, plus the value of any specific item that is presented to the official or candidate at the event.


“(c) Pro rata share of the cost of the event.  The term ‘pro rata share of the cost of the event’ means the cost of all food and beverages, rent of the facilities, decorations, entertainment, and all other costs associated with the event, divided by the number of acceptances or the number of attendees.”


Pursuant to Regulation 18946.2, if any individual or entity other than one as specified in Section 89506(a)(2) pays for an invitation-only event, the pro rata cost of the event is a gift to you and subject to the $420 gift limit.  Nonetheless, subsistence such as a meal and beverages provided at an invitation-only event paid for by a 501(c)(3) nonprofit organization or other individual or entity specified in Section 89506(a)(2), while in Turkey, are not subject to the Act’s $420 gift limit.  Thus, for an invitation-only event paid for by a 501(c)(3) nonprofit organization, only the remainder of the pro-rata share of the cost of the event excluding the value of the meal and beverages is subject to the $420 gift limit.  However, even if a meal and beverages are provided by a 501(c)(3) nonprofit organization or other individual or entity specified in Section 89506(a)(2), your full pro-rata share of the event must be reported and may potentially disqualify you from taking part in decisions affecting the source of the payment.

Source of Gift

You have indicated that payments for the “cultural exchange” will come from the Pacifica Institute’s donors and sponsors.  Thus, you must determine whether the source of any particular payment is the Pacifica Institute or the donor or sponsor making a payment to the Pacifica Institute for the event.  Recently adopted Regulation 18945 provides the Commission’s rule for determining the source of a gift and provides the following, in pertinent part:


“(a) General Rule. A person is the source of a gift if the person makes a gift to an official and is not acting as an intermediary. 


“(b) Gifts through an Intermediary.


“(1) A person is the source of a gift, and a third party is an intermediary of the gift under Sections 87210 or 87313, if the person makes a payment to the third party and the payment is used directly or indirectly by the third party to make a gift to an official under any of the following conditions:  


“(A) The person directs and controls the payment at the time it is used by the third party to make a gift to the official.
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of . . . services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  





�  A “public official” is “every member, officer, employee, or consultant of a state or local governmental agency.”  (Section 82048.)  


	�  While a payment for travel by a 501(c)(3) nonprofit organization is not subject to the $420 gift limit, any payment must be disclosed as a reportable gift under Section 87203.  Moreover, the payment may bar you from making, participating in making, or influencing decisions affecting the Pacifica Institute, the source of the gift.  Even if a gift of travel from a 501(c)(3) nonprofit organization is exempt from the $420 gift limit, you must still disqualify yourself from any governmental decision with a reasonably foreseeable material financial effect on the source of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more in the 12-month period prior to your participation in the government decision.  (Section 87100 et seq.)  





� For example, we have previously determined that a payment for an official’s tour of a historical battleship, while traveling in France, was a gift subject to the Act’s gift limit if paid for by the nonprofit organization paying for the official’s travel to France, because the tour did not appear to be for the purpose of assisting the official in the performance of her official duties and therefore did not fall within the Act’s gift exception for informational material.  Similarly, we also determined that a payment for the official’s attendance at a private concert not open to the general public was also a gift subject to the Act’s gift limit if paid for by the nonprofit organization paying for the official’s travel and must be valued as an invitation-only event under Regulation 18946.2.  (Federighi Advice Letter, No. A-07-139.) 


	�  You have identified at least one meal that will be provided in the home of a local Turkish family.  We note that Regulation 18942(a)(7) provides an exception to the Act’s gift rules for “home hospitality,” which is defined as “the cost of hospitality (including food, beverages, or occasional lodging) provided to an official by an individual in the individual’s home when the individual is present” so long as the costs are not paid for by another person, no person deducts the costs as a business expense on any government tax return, and there is no understanding between the individual extending the hospitality and another person that compensation received by the individual from the person includes a portion to be utilized to provide gifts of hospitality.  





