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May 25, 2010
Jared Huffman
Assembly Member

State Capitol

P. O. Box 942849

Sacramento, California 94249-0006
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-10-078
Dear Assemblyman Huffman:

This letter is in response to your request for advice regarding the behested payment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTION


Does Section 82015(b)(2)(B)(iii) require a member of the State Assembly to report, as “behested payments,” grants made by a nonprofit 501(c)(3) organization (the “Funding Organization”) to another nonprofit 501(c)(3) organization (the “Recipient”) if, prior to the grants, the assembly member sends to the Funding Organization a letter of support that vouches for the Recipient’s worthiness as a recipient of the grants? 
CONCLUSION

Yes.  Under Section 82015(b)(2)(B)(iii) and 18225.7, the grants paid to the Recipient are payments  made at the behest of the assembly member and must, therefore, be reported under Section 82015(b)(2)(B)(iii) if they, or other payments made by the Funding Organization at your behest during the calendar year, total $5,000 or more.
FACTS

You are a member of the California State Assembly.  You wish to assist the Recipient, a local nonprofit organization in your district, with its fundraising efforts.  Specifically, you would like to assist the Recipient in obtaining grants from the Funding Organization by sending a letter of support that vouches for the Recipient’s worthiness as a recipient of the grant.  You are concerned that under Section 82015(b)(2)(B)(iii), you may be required to file a “behested payment report” should the Recipient succeed in obtaining a grant of $5,000 or more from the Funding Organization.  You suggest that because the payments would flow from one nonprofit organization to another, there is no potential for influencing you, particularly in view of the fact that, under federal tax law governing nonprofit 501(c)(3) organizations, the Funding Organization is strictly prohibited from participating in, or intervening in, any political campaign on behalf of, or in opposition to, a candidate for public office.  You believe that treatment of these payments as “behested payments” would shed no light on the Act’s “core concern” regarding the influence gained by generous donors and instead would likely give the public the misleading impression that the organizations are making campaign donations or are otherwise involved in other prohibited activities.  For these reasons, you believe that funds granted to the Recipient by the Funding Organization are not reportable “behested payments.”
ANALYSIS


The Act states that when a payment is made at the behest of an elected official for a legislative, governmental, or charitable purpose and the payment is not otherwise a gift or contribution, the official must report the payment if, when combined with similar payments by the same source during a calendar year, the total of the payments is $5,000 or more. (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)  Generally, a grant is made at your behest if you solicited, requested, or suggested the grant, or the grant is otherwise made to the recipient with your cooperation, consultation, coordination, or consent.  (See Regulation 18225.7(a).)  

Regulation 18225.7 defines when a payment is “made at the behest of” a person and subdivision (d) of that regulation creates a “safe harbor” for payments that meet any one of seven criteria.  The only provision we believe may be applicable to your facts is subdivision (d)(4), which provides that an expenditure is not made at the behest of a candidate or committee merely when the person making the expenditure is responding to a general, non-specific request for support by a candidate or committee, provided there is no discussion with the candidate or committee prior to the expenditure relating to details of the expenditure.  In interpreting the meaning of a “general, non-specific request for support,” we have reviewed the minutes of the Commission meeting at which this regulation was adopted.  From the commissioners’ discussions, it is clear that in adopting this language, the commission intended that this safe harbor should not be used to avoid disclosure of payments resulting from one-on-one communications, such as a “specific request to a person or group.”  (See page six of the minutes of the Commission’s March 7, 2004 meeting, comments of Chairman Getman).  Alternative language, “public request for support”, was rejected in favor of “general or non-specific request for support” to ensure that payments resulting from one-on-one communications would be reported.  You indicate that your letter of support will be sent to a specific entity in support of a specific grant.  The plain language of the regulation, together with the history of its adoption, makes it clear that this letter is not a “general” or “non-specific” request for support. 


We next address your argument that funds granted by the Funding Organization to the Recipient are not behested payments because there is no potential for influence over an official inasmuch as federal tax law strictly prohibits 501(c)(3) nonprofit organizations from participating in, or intervening in, any political campaign on behalf of, or in opposition to, a candidate for public office.  You also state that disclosure of the grant is likely to give the public the misleading impression that “instead of awarding grants funds to fellow nonprofits, the organizations are making campaign donations or are otherwise involved in other prohibited activities.”  

We find your argument unpersuasive.  It ignores the fact that, by its very terms, Section 82015(b)(2)(B)(iii) requires the reporting of payments that are not contributions.
  Hence, reporting the grants does not give the impression that the Funding Organization is making campaign donations.  Such an implication is not supported by the statutory language.   
You also suggest that the potential for influence over an official is lacking where an elected official writes a letter of support for a nonprofit 501(c)(3) organization seeking a grant from another 501(c)(3) organization.  This argument presupposes that the activities of a nonprofit 501(c)(3) organization would never be the subject of legislation on which a legislator might vote and that such an organization could never benefit from currying favor with a legislator.  That is simply not the case.  This is recognized in the Act’s conflict-of-interest rules, which expressly include nonprofit entities as source-of-income economic interests that could give rise to a conflict of interest.  (Regulation 18705.3(b)(2).)
In addition, in prior advice we have concluded that even where a grant application must be accompanied by a letter of recommendation of a legislator, the legislator must file a behested payment report.  (Romero Advice Letter, No. I-09-044.)

For the foregoing reasons, we conclude that, under Section 82015(b)(2)(B)(iii), you must report, as “behested payments,” grants meeting the annual dollar threshold that are made by the Funding Organization to the Recipient if, prior to the grant, you send a letter of support vouching for the Recipient’s worthiness as a recipient of the grant. 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin






General Counsel

By:  
Valentina Joyce
Counsel, Legal Division

VJ:jgl
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 


�   Section 82015, which not only defines “contribution” and imposes the reporting requirement of behested payments, creates a presumption that a payment is not a contribution if it is “made by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code,” or it is “principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution.”  (Emphasis added).





