June 3, 2010
Jim Ross
Jim Ross Political Consulting

610 16th Street, Suite 519

Oakland, CA 94612

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-082
Dear Mr. Ross:

This letter responds to your request for advice, on behalf of the City of Pleasanton Mayor Jennifer Hosterman, regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

May the Mayors Water Council (the “MWC”), a taskforce of the United States Conference of Mayors (the “USCM”), pay Mayor Hosterman’s expenses to represent the MWC at a conference in the Republic of Singapore?

CONCLUSION


Payments for Mayor Hosterman’s travel including her transportation to and from Singapore and related lodging and subsistence, are gifts under the Act that must be reported on her annual statement of economic interests.  As reportable gifts, these payments may also require Mayor Hosterman to disqualify herself from governmental decisions affecting the source of the gifts.  Notwithstanding the fact that these payments are reportable, the payments are not subject to the Act’s $420 gift limit because they are payments made by a 501(c)(3) nonprofit organization in connection with travel reasonably related to a governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, under Section 89506(a)(2).     


Apart from payments for travel, such as transportation and related lodging and subsistence, payments for Mayor Hosterman’s activities while in Singapore may also be gifts under the Act.  However, these payments must be examined on a case-by-case basis under the Act’s applicable gift rules.  For example, a payment for Mayor Hosterman admission to the conference is not considered a gift under the Act because the conference is considered informational material as discussed below.  
FACTS


Mayor Hosterman has been invited to represent the MWC at a conference in the Republic of Singapore.  The MWC is a taskforce of the USCM, the official nonpartisan organization of cities with populations of 30,000 or more.  The USCM is funded through dues from member cities, as well as affiliate members including both major corporations and nonprofit organizations.  In a telephone conversation on May 20, 2010, you confirmed that the USCM is established as a nonprofit organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.   

At the conference, Mayor Hosterman would be expected to give one major address and several smaller presentations on water policy in California.  The MWC has offered to pay for Mayor Hosterman’s flight and expenses to attend this conference as its representative.  

ANALYSIS

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as:

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

In an effort to reduce improper influences on public officials,
 the Act regulates the receipt of gifts by local public officials in three ways that are relevant to your question.

First, the Act places limitations on the acceptance of gifts by certain public officials.  As the Mayor of Pleasanton, Mayor Hosterman, is prohibited from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than the gift limit.  (Section 89503(a).)  The current gift limit, which is adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index, is $420.  (Regulation 18940.2.)

Secondly, so that the public is made aware of any potential influences from gifts, the Act imposes reporting obligations requiring certain public officials to disclose the source of any gifts aggregating $50 or more in value.  Section 87203 provides that “[e]very person who holds an office specified in Section 87200 shall . . . file a statement disclosing his [or her] investments, his [or her] interests in real property and his [or her] income . . ..”  The term “income” includes any gift.  (Section 82030.)  As the Mayor of Pleasanton, Mayor Hosterman holds an office specified in Section 87200.  Accordingly, she must report the name and address of each source of gifts aggregating $50 or more in value.  (Section 87207(a)(1).) 


Finally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using his or her position to influence the outcome of a governmental decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more provided to, received by, or promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made.  (Sections 87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4.)

Notwithstanding the general gift provisions explained above, Section 89506 controls whether a gift of travel is subject to the Act’s gift limit providing the following in pertinent part: 


“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that are reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:

“(1) The travel is in connection with a speech given by the elected state officer, local elected officeholder, candidate for elected state office or local elected office, an individual specified in Section 87200, member of a state board or commission, or designated employee of a state or local government agency, the lodging and subsistence expenses are limited to the day immediately preceding, the day of, and the day immediately following the speech, and the travel is within the United States.

“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or a by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”


While Section 89506(a) provides exceptions to the Act’s $420 gift limit for certain payments for travel within the United States in connection with a speech, and travel provided by a governmental entity or charity, payments for travel falling within the exceptions of Section 89506(a) must still be disclosed as reportable gifts under Section 87203.  Moreover, payments may restrict an official from taking part in decisions affecting the source of the payment.  Pursuant to the Act’s conflict-of-interest provisions, an official must disqualify him or herself from any governmental decision with a reasonably foreseeable material financial effect on the source of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more in the 12-month period prior to the decision even if the gift is exempt from the $420 gift limit under Section 89506(a).  (See Section 87100 et seq.)  

Based upon the facts you have provided, Mayor Hosterman’s travel to Singapore to attend a water conference and conduct presentations regarding water policy in California on behalf of the MWC appears to be reasonably related to a governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy and will be provided by a 501(c)(3) nonprofit organization.  Travel payments made by a 501(c)(3) nonprofit organization for this purpose, including transportation, lodging, and subsistence, are not subject to the Act’s $420 gift limit under Section 89506(a)(2).  Accordingly, payments made by the MWC as a taskforce of the USCM for Mayor Hosterman’s travel, including her transportation to and from Singapore, accommodations, and subsistence such as food and beverages, are not subject to the Act’s $420 gift limit.
  


Please note, however, that the exceptions to the $420 gift limit under Section 89506(a) only apply to the costs of travel such as transportation and related lodging and subsistence.  The exceptions do not apply to payments for activities during a trip that do not constitute transportation, lodging, or subsistence.
  In this regard, payments for activities during Mayor Hosterman’s trip are subject to the Act’s $420 gift limit, must be reported, and may disqualify the mayor from taking part in governmental decisions affecting the source of the payments unless the payments fall within another exception under the Act.   However, at this time, we do not have a full description of potential costs other than transportation, lodging, and subsistence that may be incurred by the MWC for Mayor Hosterman’s participation in the conference.  Thus, we can provide only general assistance regarding those types of activities that may not be prohibited gifts under the Act such as a payment for Mayor Hosterman’s admission to the conference.
     


Regulation 18942(a)(1) excludes “informational materials” from the definition of a gift.  Regulation 18942.1 defines “informational material” as “any item which serves primarily to convey information and which is provided to an official for the purpose of assisting him or her in the performance of his or her official duties.”  The acquisition of adequate information is essential to sound legislative and administrative action.  It is not the purpose of the Political Reform Act to interfere in any way in the free flow of information to officials.  Only financial pressures and inducements are sought to be limited and disclosed.  (In re Spellman (1975) 1 FPPC Ops. 16.)


Under certain circumstances, the Commission has interpreted “informational material” to include activities such as informational tours, demonstrations, and inspections designed specifically for public officials.  (See In re Spellman, supra, and Briggs Advice Letter, No. A-93-210.)  We have looked at several factors when determining whether these activities are indeed informational material, including whether the activities will primarily convey information, whether the activities are specifically designed for public officials, and whether the activities are formally structured to convey information to the officials.  Additionally, we consider whether the activities appear extravagant in value or nature in relationship to the information conveyed.  (Barker Advice Letter, No. I-93-186.)  In sum, an activity such as Mayor Hosterman’s participation in the conference is informational material only if it is for the purpose of assisting her in the performance of her official duties.  (See Federighi Advice Letter, supra.)


The MWC is a taskforce of the USCM, the official nonpartisan organization of cities with populations of 30,000 or more.  From all indications, the City of Pleasanton is a dues paying member city of the USCM.  Mayor Hosterman will be attending the conference as a representative of the MWC and will be making one major address and several smaller presentations on California water policy.  Mayor Hosterman’s participation in the conference is closely interrelated to her duties as the Mayor of the City of Pleasanton, and there are no indications that her travel serves other recreational purposes.  Based upon these facts, the cost of Mayor Hosterman’s admission to the conference is exempt from the Act’s gift provisions as informational material under Regulation 18942.        


Source of Gift

Finally, our discussion above assumes that the MWC, a taskforce of the USCM, is the source of the gift to Mayor Hosterman and thus the Act’s gift limit does not apply to her travel expenses because the USCM is a 501(c)(3) nonprofit organization.  We assume that the source of the payment is the MWC because you have indicated that payments for the Mayor Hosterman’s travel to Singapore will be made by the MWC, a taskforce or the USCM.  However, you have also indicated that the USCM is funded through dues from member cities and other affiliate members including both corporations and nonprofit organizations, and the Act’s gift limit may still apply if the MWC is not the source of the gift,.  Thus, Mayor Hosterman must determine whether the source of any particular payment for her travel is the MWC or those cities, corporations, or nonprofit organizations that fund the USCM.  Recently adopted Regulation 18945 provides the Commission’s rule for determining the source of a gift providing the following in pertinent part:


“(a) General Rule. A person is the source of a gift if the person makes a gift to an official and is not acting as an intermediary. 


“(b) Gifts through an Intermediary.


“(1) A person is the source of a gift, and a third party is an intermediary of the gift under Sections 87210 or 87313, if the person makes a payment to the third party and the payment is used directly or indirectly by the third party to make a gift to an official under any of the following conditions:  


“(A) The person directs and controls the payment at the time it is used by the third party to make a gift to the official.


“(B) The person and third party have agreed that the payment will be used by the third party to make a gift to the official.


“(C) The person identifies the official to the third party as the intended beneficiary of the payment prior to the third party making the payment to the official. 


“(D) The third party identifies the official to the person as the intended beneficiary of the payment prior to the person making the payment to the third party.


“(E) The person knows or has reason to know that the sole or primary purpose of the payment is to make gifts to officials. 


“(F) The official or the official’s agent solicits the payment from the person to the third party for the purpose of making a gift to the official.”


Notwithstanding the rule for determining the source of a gift in Regulation 18945(b)(2), subdivision (d) provides:


“(d) Presumption of Source by Officials.  An official may presume that the person delivering the gift or, if the gift is offered but has not been delivered, the person offering the gift to him or her is the source of the gift unless any of the following apply:


“(1) The person delivering or offering the gift discloses to the official the actual source of the gift.

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of . . . services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  





�  A “public official” is “every member, officer, employee, or consultant of a state or local governmental agency.”  (Section 82048.)  


	� Section 89506(a)(1), although applicable to speeches, does not apply to Mayor Hosterman’s circumstances because the travel is outside the United States.  Therefore, only the broader provisions of Section 89506(a)(2) apply when determining whether payments for Mayor Hosterman’s travel to Singapore are permitted without regard to the Act’s $420 gift limit. 





� For example, we have previously determined that a payment for an official’s tour of a historical battleship, while traveling in France, was a gift subject to the Act’s gift limit if paid for by the nonprofit organization paying for the official’s travel to France, because the tour did not appear to be for the purpose of assisting the official in the performance of her official duties and therefore did not fall within the Act’s gift exception for informational material.  Similarly, we also determined that a payment for the official’s attendance at a private concert not open to the general public was also a gift subject to the Act’s gift limit if paid for by the nonprofit organization paying for the official’s travel and must be valued as an invitation-only event under Regulation 18946.2.  (Federighi Advice Letter, No. A-07-139.) 


	


	�  As amended by the Commission at it February 2010 Meeting, Regulation 18942(a)(11) excludes “[f]ree admission, and refreshments and similar non-cash nominal benefits provided to a filer at an event at which the filer gives a speech, participates in a panel or seminar, or provides a similar service” only as specified in Regulation 18950.3.  Regulation 18950.3, adopted at the Commission’s January 2010 Meeting, excludes “[a] payment made for admission to an event at which an official makes a speech, transportation, and necessary lodging, food, or beverages, and nominal non-cash benefits provided to the official in connection with making the speech” from the Act’s definition of gift only to the extent that (1) the speech is for official agency business and the official is representing his or her government agency  in the course and scope of his or her official duties, (2) the payment is a lawful expenditure made only by a federal, state, or local government agency for purposes related to conducting that agency's official business, and (3) the official making the speech is not a state or local elected officer, as defined in Section 82020, or an official specified in Section 87200.  Thus, Regulations 18942(a)(11) and 18950.3 do not apply to Mayor Hosterman’s circumstances and we do not discuss them further. 





