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June 16, 2010
Philip M. Jay

San Joaquin Valley

Air Pollution Control District

4800 Enterprise Way

Modesto, CA 95356-8718

Re:
Your Request for Advice


Our file No. A-10-088
Dear Mr. Jay:

This letter responds to your request for advice on behalf of the San Joaquin Valley Unified Air Pollution Control District (the “District”) regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


What reporting obligations or limitations apply under the Act when the District produces Public Service Announcements (“PSAs”) that educate the public on air quality issues and the PSAs include photographs or other identification of District Board members who are elected officers?
CONCLUSION


Based on the facts provided, the PSAs are not contributions or expenditures and neither the District nor the Board Members would have campaign reporting obligations under the Act.  In addition, because the payment for the PSAs is by the District, District Board Members who are elected officers do not have reporting obligations under Section 82015(b)(2)(B)(iii) (referred to as “behested payments”) because of their appearance in the PSAs.

FACTS

You are the civil legal advisor for the San Joaquin Valley Unified Air Pollution Control District (the “District”), which has authority to regulate air pollution sources over the eight counties in the San Joaquin Valley.  The District’s 15-member Governing Board consists of eight members from county boards of supervisors, five members from city councils, and two members who are Governor Appointees.

The District conducts various public education and outreach campaigns designed to increase awareness and education regarding pollution in the San Joaquin Valley.  The District would like to invite Board Members to participate in upcoming public service announcements.  The members would not have input on content nor would the announcements advocate positions or candidates.  In their capacity as Board Members, they would read a script or have their likenesses used in billboards.


ANALYSIS

The Act states that a “contribution” includes a payment made at the behest of a candidate unless made principally for a legislative, governmental, or charitable purpose.  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)  Section 82015(b)(2) states that a payment made for a political purpose is a “contribution” if it is received by or made at the “behest of a candidate.”  (See Stone Advice Letter No. A-06-127.)  A payment is made at the “behest” of a candidate whenever it is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Section 82015; Regulation 18225.7, copy enclosed.)  As Section 82015 applies to elected officials, it would generally apply to any payments made at the behest of an elected official who serves as a Board Member.  The two appointed Board Members are not subject tot his requirement. 
Under Section 82015(b)(2), a payment is made for “political purposes” and consequently a “contribution” unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied:

“(A) Full and adequate consideration is received from the candidate.

“(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office. The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:

“(i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

“(ii) A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

“(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution.  However, payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed $5,000 in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.”
Your facts state that the Board Members will participate in making PSAs, whether televised or on billboards, which will relate to various public policy issues in air quality control, and they will make them for reasons unrelated to their campaign or personal purposes.  

Regulation 18215(c) explains that payments are made at the behest of a candidate are not contributions when they are made for a communication by the candidate or any other person, if the communication:
“(i) Does not contain express advocacy;

“(ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and

“(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”  (Regulation 18215(c)(4).)
The PSAs that the District wants to produce are information-oriented to educate the public about ways to reduce air pollution.  The PSAs do not contain express advocacy, refer to elective office, or solicit contributions.  The payments to create the PSAs would therefore not be a contribution to the District Board Members who are elected officials.  
Even though the payments for the PSAs are not contributions under Section 82015(b)(2)(B)(iii), these payments, if made for legislative, governmental, or charitable purposes, may still be considered “behested payments.”  We interpret the provisions of the Act, however, in ways that best further its purposes.  (See Section 81003.)  The purpose of the “behested payment” provision in Section 82015 is to capture reporting for payments that are not direct contributions to elected officials, but that the public would want to see in periodic reports.  That is, the purpose is to provide disclosure when there is a potential for influence over a public official.  The PSAs that the District intends to make using its own Board Members are meant to educate the public about its mission and we cannot find any “influence” about which the public has a need to know.  The payments made to create the PSAs are therefore not “behested payments” under the Act.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Heather M. Rowan








Counsel, Legal Division
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Enclosure

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





