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February 16, 2011
Rei Terada
UC, Irvine

Dept of Comparative Literature

243 Humanities Instructional Bldg.

Irvine, CA 92697
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-100
Dear Ms. Terada
This letter responds to your request for advice regarding the committee formation and lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  We required additional information that was not included in your original request for advice and, because you were out of the country, our response to your request for advice was delayed.  We received the information needed in e-mails from your assistant, Fabio Chee, on September 13 and September 27 and in a voicemail on October 4.
QUESTIONS
1. What are the campaign or lobbying filing obligations imposed on the Irvine Faculty Association (“IFA”)?  
2. IFA may be affiliated with the Association of American University Professors (“AAUP”) in the future and, if so, how will this affect IFA’s filing obligations?
CONCLUSIONS
1. IFA will not be subject to reporting because IFA will not be directly involved in lobbying and will not make campaign contributions or expenditures.  
2.  
With no available facts regarding IFA’s affiliation with the AAUP, we are unable to provide advice regarding potential filing obligations.  It is the Commission’s policy not to answer purely hypothetical questions, or questions where the facts presented are insufficient or too vague to render specific advice.  (Regulation 18329.)
FACTS


You belong to an organization of faculty members at UC Irvine that is forming an independent dues-paying faculty association referred to as the Irvine Faculty Association, or IFA.  IFA seeks to charge its members $36 per year and does not anticipate having more than 100 members.  IFA will not have any paid employees.  All of the funds will be used to contribute to the ongoing overhead expenses of IFA.

After formation, IFA will be officially affiliated with the Council of UC Faculty Associations (“CUCFA”).  CUCFA employs lobbyists, bargains with the University of California system, and represents the faculty associations to the legislature.  Fabio Chee also confirmed in the September 27 e-mail that IFA understands that CUCFA hires lobbyists to speak to candidates about issues relevant to the association, but does not make contributions to candidates.  IFA will not participate in such activities except as it is represented through CUCFA.  Parallel organizations exist at UC Berkeley, UC Santa Cruz, UC San Diego, UC Davis, and UC Santa Barbara.  Fabio Chee confirmed in an e-mail on September 27 that IFA will use funds to pay dues to CUCFA, and IFA is not responsible for the direction or control of the dues funds paid to CUCFA.  

In the future, IFA may be affiliated with AAUP; Fabio Chee confirmed in a voicemail on October 4, 2010 that there are currently no facts available regarding IFA’s affiliation with AAUP because it is a hypothetical question.
ANALYSIS

Campaign Reporting
An organization will qualify as a committee if it receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  Organizations like the proposed Irvine Faculty Association are commonly referred to as “multi-purpose” organizations, i.e., they exist primarily for purposes other than making contributions or expenditures for political purposes.  Regulation 18215(b)(1) provides a rule to determine when a “multi-purpose” organization will qualify as a recipient committee and be required to disclose its funding sources by providing:

“18215(b) The term ‘contribution’ includes: 

(1) Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.
There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.”

Regulation 18215(b)(1) is commonly referred to as the “one bite of the apple” rule.  The Commission established this rule for multi-purpose organizations where the organization’s members or donors are presumed to have no reason to suspect their payments will be used for political purposes because the organization has not made contributions or expenditures
 in the past.  Once the organization has made its first political contributions or expenditures totaling $1,000 or more, the presumption that donors to such organizations do not have reason to know that subsequent payments would be used to make contributions or expenditures no longer applies.  If contributions or expenditures of $1,000 or more are again made by the organization during the current year or any of the four following years, the organization becomes a recipient committee, and any donations or membership fees it receives or uses for political purposes after the “one bite” contribution or expenditure of $1,000 or more, are deemed to have been made for political purposes, and the sources of any funds used by the organizations to make those contributions would be subject to disclosure on a reasonably apportioned basis.  (Hancock-Rehrig Advice Letter, No. 07-126.)
Because IFA will not be making any political contributions or expenditures, it will not have any campaign filing requirements.  However, if these circumstances change, please contact us.
Lobbying Reporting


The Act’s lobbying disclosure provisions apply to organizations that qualify as lobbyist employers.  (Section 86115)
Although IFA will be affiliated with CUCFA, an organization that employs lobbyists, Research Assistant, Fabio Chee, confirmed in an e-mail on September 13, 2010, that IFA will not employ lobbyists or earmark funds given to CUCFA for lobbying purposes.  Except for filers that are governmental entities, regular membership dues also are not reportable lobbying payments.  (Regulation 18616(g)(4).)  
Being a member of CUCFA will not qualify the Irvine Faculty Association as a lobbyist employer by making regular dues or similar payments for membership to this bona fide association, even if a portion of the dues or similar payments is used by CUCFA to employ a lobbyist or make other payments to influence legislative or administrative action.  (Greenberg Advice Letter, No. A-03-289.)  However, if the Irvine Faculty Association, as a member, makes a payment earmarked for lobbying purposes, the member may qualify as a lobbyist employer or $5,000 filer.  (Section 82045; Mack Advice Letter, No. I-99-195, and Romig Advice Letter, No. I-96-142.)  Because you indicated that no payments will be made to CUCFA that will be earmarked for lobbying nor will you hire a lobbyist or have an employee actively engaged in lobbying, IFA will not have any lobbying filing requirements.  However, if circumstances change, please contact us.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Ivy Sevilla


Political Reform Consultant

Technical Assistance Division

IS:jgl

�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  As used throughout this letter, the terms “contribution” and “expenditure” refer to contributions or expenditures for a political purpose as those terms are defined in the Act.  (Sections 82015 and 82025.)





