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August 10, 2010
Danielle Navas

City Treasurer

City of Oxnard

214 South C Street
Oxnard, CA 93030
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-110
Dear Ms. Navas:
This letter responds to your request for advice regarding the gift and reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
This letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

Are you required to report on your Statement of Economic Interests (“Form 700”) a scholarship for boarding and registration fees provided to you by the California Municipal Treasurer’s Association (“CMTA”) to attend the group’s conference? 
CONCLUSION


You must report as a gift on your Form 700 the portion of the scholarship that paid for your room and board to attend the CMTA conference.  The portion of the scholarship that paid for the registration fees is not a reportable gift provided that that the purpose of the meeting is primarily to convey information to assist you in performance of your official duties.

FACTS


You are an elected City Treasurer and in April you attended a conference for the California Municipal Treasurers Association (“CMTA”) on a scholarship provided by CMTA.  The cost was $821.00, which includes boarding and registration fees.
  Your city is a member of CMTA and the scholarships are open to all members of the organization.

During our July 14, 2010 telephone conversation you stated that treasurers, city investment officers and financial officers comprise the CMTA membership.  CMTA is a 501(c)(3) charitable organization.  

You were nominated to join the CMTA board and were ultimately elected to the position of Secretary.  You did not make a speech at or otherwise contribute to the conference other than attend a board meeting following the conference.  


You wish to know if you are required to report the scholarship on your Form 700.
ANALYSIS


Gifts, Generally


A gift is defined under Section 82028(a) as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”


Exceptions: 

Informational Material:


The term “gift” does not include informational material “such as books, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars” that serves primarily to convey information and that is provided for the purpose of assisting an official in the performance of his or her official duties.  (Section 82028(b)(1) and Regulation 18942.1.)


Therefore, you may accept free or discounted admission to the CMTA conference, provided that the purpose of the meeting is primarily to convey information to assist you in performance of your official duties.

Bona Fide Competition:


However, there are certain exceptions to the definition of a gift.
  One such exception occurs when a prize or award is given in a “bona fide competition.”  (Regulation 18946.5, copy enclosed)


Regulation 18946.5 provides: 

“A prize or an award received shall be reported as a gift unless the prize or award is received in a bona fide competition not related to the recipient’s status as an official or candidate. A prize or award which is not reported as a gift shall be reported as income.”


In order for a prize to fit within the “bona fide” competition exception, it may not be “related to the recipient’s status as an official or candidate.”  (Regulation 18946.5)  One of the main factors in making this determination is the nature of the pool of contestants in the competition.


Whether an award, such as a scholarship or fellowship, is considered to be received in a bona fide competition depends on the specific circumstances surrounding the offer of the award. For instance, in a previous advice letter, we advised that a “Woman of the Year” award provided to Assemblymember Jackie Speier qualified as a bona fide competition unrelated to her official status since an independent panel of judges selected her from of a large pool of contestants representing the fields of medicine, sports, social work, journalism and public service.  (Pritchard Advice Letter, No. A-95-094; See also Maitland Advice Letter, A-99-158, where official was advised that a fellowship offered to her as a mid-career professional in a public policy field was an award received in a bona fide competition.)

However, based on your facts, the scholarship appears related to your status as an official because the scholarships were only available to members of CMTA who are solely city officials.  Because the competition was not open to members of the public, your prize was not won in a bona fide competition.  Therefore, it does not fall under this exception.


Gifts of Travel:


Under the Act, any travel is presumed to confer some personal benefit on a public official.  In addition, travel costs paid for by a third party generally are reportable gifts under the Act. Therefore, absent an exception, the value of free boarding for the CMTA conference, which includes meals and accommodations, are considered reportable gifts to you.  (Section 82028; Gault Advice Letter, No. A-07-158.)


Gifts of Travel—Exceptions


Under some circumstances, even though a payment for transportation, lodging, and subsistence may be a reportable gift under the Act, the gift is not subject to the Act’s gift limit, which is currently $420.


Section 89506(a), in relevant part, provides an exception from the gift limits for certain travel payments: 
“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if . . ..”
 
“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”


As stated above, gifts of travel are generally reportable and subject to limits unless the travel falls under an exception.  Section 89506(a)(2) provides that travel expenses reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international policy, are not prohibited or limited if they are provided by certain specified sources such as governmental agencies, bona fide public or private educational institutions, or non-profit 501(c)(3) organizations.


The CMTA conference appears related to a legislative or governmental purpose and CMTA is a non-profit 501(c)(3) organization. Therefore, the requirements under Section 89506(a)(2) are met.  This means that the items are reportable gifts of travel on your Form 700, but they are not subject to gift limits.


Conflict of Interest Disqualification


A public official who receives gift(s) of $420 or more may have a financial conflict of interest under the Act.  (Sections 87100 et seq.)  The official must disqualify himself or herself from voting or otherwise participating in a governmental decision affecting that source, if the payment was received or promised to the official within 12 months preceding the decision. Therefore, if you accepted a gift from CMTA valued at $420 or more, you may be prohibited from participating in governmental decisions affecting CMTA.  If this occurs you should seek further assistance.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez








Counsel, Legal Division

ER:jgl
Enclosure

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  You stated that CMTA paid $516 for hotel room fees and $305 for conference registration fees.


	� The term "gift" does not include things such as: informational material; gifts not used and returned within 30 days of receipt or donated to a 501(c)(3) nonprofit organization; gifts from close family relatives; campaign contributions; any  devise or inheritance; and personalized plaques and trophies worth less than $ 250.  (Section 82030(b)(1)-(6).) 





