July 29, 2010
Mr. Gregory Jones

Former City Manager
City of Hayward

P.O. Box 606

Hayward, CA 94543

Re:  
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-10-115

Dear Mr. Jones:


This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.


Please note also that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We offer no opinion on the application, if any, of provisions outside of the Act.
QUESTION


Does Section 87406.3 preclude you from interacting with staff or “others” within the city of which you are a former City Manager regarding real estate matters arising from your prospective employment as a commercial property sales agent?
CONCLUSION


Based on the facts presented in your letter, Section 87406.3 will preclude you from interacting with staff or “others” within the City of Hayward if the interactions are for the purpose of influencing any legislative or administrative actions, or any discretionary actions involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  If, however, your interactions are limited to requests regarding information concerning matters of public record, they will not be prohibited by Section 87406.3.    

FACTS


You are a former City Manager of the City of Hayward.  You will be working as a commercial property sales agent, and it may arise that you would need to ask City of Hayward staff or “others” questions about a particular property’s zoning, future planning, building code requirements, etc.  These questions may require your interaction with City of Hayward employees.  Your letter states that compensation for your work, if ever realized, would be based only on commission through sales transactions, and only after any potential contacts with City of Hayward employees.
ANALYSIS


Local government officials who leave governmental service are subject to the Act’s one-year ban for local officials in Section 87406.3, also known as the “local one-year ban.”  Generally, this restriction prohibits certain former local officials from communicating with their former agencies, for compensation and in representation of another person, for the purpose of influencing any legislative or administrative actions, including quasi-legislative and quasi-judicial actions, or any discretionary actions involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  
Section 87406.3(a) provides:

“A local elected official, chief administrative officer of a county, city manager, or general manager or chief administrator of a special district who held a position with a local government agency as defined in Section 82041 shall not, for a period of one year after leaving that office or employment, act as agent or attorney for, or otherwise represent, for compensation, any other person, by making any formal or informal appearance before, or by making any oral or written communication to, that local government agency, or any committee, subcommittee, or present member of that local government agency, or any officer or employee of the local government agency, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”


As provided in the above statutory language as well as in Regulation 18746.3(a), the local one-year ban applies to former city managers.  Thus, as the former City Manager of the City of Hayward, you are a public official subject to the local one-year ban.  

In addition to the determination of whether you are a public official subject to the local one-year ban, Regulation 18746.3(b) provides the following six-step analysis to determine whether you are prohibited from making any particular appearance before or communication with your former local government agency employer.  
Step One: Has the local official left office or employment?

Regulation 18746.3(b)(1) provides that the local one-year ban applies when the official permanently leaves, or takes a leave of absence, from that particular office or employment specified in Regulation 18746.3(2).  For purposes of the local one-year ban, Regulation 18746.4(b) states the following:

“[T]he date on which an official permanently leaves office or employment is the date on which the official is no longer authorized to perform the duties of the office or employment, and stops performing those duties, including making, participating in making, or attempting to use his or her official position to influence any governmental decision.”


From all indications, you have permanently left the office of City Manager.  
Step Two:  Is the appearance or communication within 12 months of leaving office or employment?


After leaving office or employment as specified in Step One, a former official is subject to the local one-year ban if the official makes an appearance or communication “within 12 months after leaving that office or employment.”  (Regulation 18746.3(b)(2).)  

Your letter does not specify when your position as City Manager ended.  For your guidance, note that you are subject to the local one-year ban for 12 months following the date you left the office of City Manager.  
Step Three:  Is the local official compensated for the appearance or communication?


   An appearance or communication is prohibited only if the former local official is compensated, or promised compensation.  (Regulation 18746.3(b)(3).)  The Commission considers “compensation” to include payments or promised payments based on “commission.”  

“Compensation” has been defined broadly.  The Commission has advised that the term “compensation includes remuneration or payment of any kind . . ..”  (Souza Advice Letter, No. A-06-114, emphasis added.)  Further, “payment” is defined by the Act to mean a “payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044, emphasis added.)  These broad interpretations of the terms “compensation” and “payment” support identifying commission-based pay as “compensation” for purposes of the local one-year ban.      


More generally, the plain meaning of “compensation” as used in Regulation 18746.3(b)(3) would include commission-based pay.  If the Commission were to interpret the term “compensation” to not include commission-based pay, a large and obvious loop-hole would emerge whereby any person subject to Section 87406.3 could easily escape the restrictions of the one-year ban by insisting their compensation be incentive-based.  As such, the Commission will not apply a narrow interpretation of a term which results in the thwarting of the statute’s clear purpose and scope.    

Furthermore, even if the “compensation, if any is ever realized, would be after” any possible contacts you might have with city employees, as stated in your letter, the statute explicitly contemplates “promised compensation” as falling within its scope.  (Regulation 18746.3(b)(3).)  Thus, the timing of the compensation is not relevant.  What matters only is that your activities in question have been or will be compensated.
Step Four: Will the appearance or communication be made on behalf of any other person?


An appearance or communication is prohibited only if “made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.”  (Regulation 18746.3(b)(4).)  Note, however, that an appearance or communication made by an official to represent his or her own personal interests is not prohibited or limited unless the appearance or communication is made in a quasi-judicial proceeding in which the official participated while serving as a local agency employee or officer.  (Ibid.)  

As a commercial property sales agent, any appearance or communication with city employees concerning “a particular property’s zoning, future planning, building code requirements, etc.” on behalf of a client or customer is made on behalf of another person.
Step Five: Is the appearance or communication made for the purpose of influencing legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation or a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property?

An appearance or communication is prohibited only if “made for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amending, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Regulation 18746.3(5) provides the following definitions:

“(A) ‘Administrative action,’ as defined in Section 87406.3(d)(1), means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any local government agency of any matter, including any rule, regulation, or other action in any regulatory proceeding including a ratemaking proceeding, whether quasi-legislative or quasi-judicial. ‘Administrative action’ does not include any action that is solely ministerial.

“(B) ‘Quasi-legislative’ means any proceeding involving the adoption of rules of general applicability, including but not limited to annexations of territory to a city or district, adoption or amendment of zoning ordinances, adoption of regulations, or granting of franchises.
 “(C) ‘Quasi-judicial’ means any proceeding that determines the rights of specific parties, or applies existing laws to specific situations, including but not limited to any proceedings to issue or revoke licenses, building permits, zoning variances, conditional use permits, parcel and subdivision maps, or coastal development permits.
“(D) ‘Legislative action,’ as defined in Section 87406.3(d)(2), means the drafting, introduction, modification, enactment, defeat, approval, or veto of any ordinance, amendment, resolution, report, nomination, or other matter by the legislative body of a local government agency or by any committee or subcommittee thereof, or by a member or employee of the legislative body of the local government agency acting in his or her official capacity.”


While you have described your possible contacts with city employees as “questions about a particular property’s zoning, future planning, building code requirements, etc.,” you have not limited your question to any particular appearance or communication.  Accordingly, we can offer only general advice as to whether any particular appearance or communication is made for the purpose of influencing your former agency employer.  Generally, interactions with city employees that are limited to requests of “information concerning any matter of public record,” are not prohibited by the local one-year ban.
  Therefore, an appearance or communication limited to a simple inquiry regarding the current status of a property, such as the applicable requirements of the city’s zoning or building code, would not be prohibited.  


If, however, your interactions move beyond the mere gathering of public information on behalf of a client, such as an attempt to influence the city’s future planning regarding the property, you risk running afoul of the restrictions in Section 87406.3.
  
Step Six: Is the appearance or communication made before the official’s former agency?

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3).)


	� Regulation 18746.2(b)(4) notes that “an appearance or communication is not limited by this section when an individual . . . requests information concerning any matter of public record.”


	� Note that an appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).) 





