September 22, 2010
Honorable Dennis Hollingsworth
State Capitol, Room 305
Sacramento, California 95814

Re:
Your Request for Advice 

Our File No.  A-10-133
Dear Senator Hollingsworth:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
QUESTIONS

1.  Will reimbursements for travel and lodging from the American Legislative Exchange Council’s (“ALEC”) scholarship fund in connection with ALEC’s annual legislative meeting constitute gifts made to public officials even if ALEC is a nonprofit 501(c)(3) organization?  If so, are those payments reportable by ALEC, by the private donors who fund the scholarship fund, or both? 

2.  If ALEC scholarship funds are solicited and raised by a member of the California Legislature, what reporting consequences follow from that solicitation for that member and for a member who receives reimbursement for travel and lodging expenses from ALEC scholarship funds?  Would the analysis change if the member involved in soliciting donations was also involved in making recommendations to ALEC as to which members of the California Legislature should receive ALEC scholarship reimbursements for travel and lodging for ALEC’s annual legislative meeting?

3.  Are any scholarship funds raised prior to June 10, 2010, the effective date of recently amended Regulation 18945, subject to the intermediary gift disclosure described in the new version of the Regulation?

4.  May a legislator use campaign funds to cover costs to attend an ALEC function or meeting?

CONCLUSIONS

1.  If ALEC scholarship fund donors know or have reason to know that the sole or primary purpose of their donations is to make gifts to California legislators the donations would be reportable gifts to legislators from the donors to the fund and each donor’s pro rata share would be subject to the Act’s $420 gift limit.  In such a transaction ALEC would be an intermediary of the gift and would need to disclose the sources of the funds it used to make scholarships and other information as specified below to the recipients of those scholarships.  In addition, the recipients would be required to report those donors as sources of gifts on their Statements of Economic Interests if the share of the donation from any one donor was $50 or more in a calendar year.  The legislators may also be disqualified from making, participating in making, or using their official positions to influence the outcome of governmental decisions involving those donors, as discussed below.  However, you stated that ALEC is a large organization that provides scholarships to public officials in many states.  If the donors making a donation to ALEC do not know or have reason to know that their donations will be solely or primarily used for scholarships to California legislators, then ALEC is the source of the gifts and not the individual donors.

2.  If a California legislator solicits a donation to ALEC for scholarship funds and the donor knows or has reason to know that the purpose of the donation is to pay for a scholarship for the legislator, the donor is the source of the gift, and ALEC is an intermediary.  Also, as explained below, depending on what is communicated between the donor and ALEC in connection with the making of the donation, the donation could be a gift to the legislator or other legislators who received a scholarship, making the donor the source of the gift and ALEC the intermediary.  In addition, regardless of the solicitation by the legislator, the donor could be the source of the gift and ALEC the intermediary as set forth in the analysis of Question 1 above.  Finally, if, in response to the California legislator’s solicitation, a donor makes a donation or several donations to the scholarship fund and the amount of the donations is $5,000 or more in a calendar year, as explained below, the legislator must file a “behested payment report” (FPPC Form 803) with his or her house of the Legislature within 30 days after the donations from a single donor reach the $5,000 threshold.  A behested payment report should also be filed by the legislator who makes recommendations to ALEC as to which California legislators should receive the scholarships listing ALEC as the payor and the recipient legislator as the payee when the payments by ALEC reach the $5,000 threshold. 

3.  Scholarship funds raised prior to June 10, 2010, the effective date of amendments to Regulation 18945, are not subject to the new version of that regulation. 


4.  Yes, legislators may use their campaign funds to cover costs to attend ALEC functions or meetings. 
FACTS


You are the Republican Leader of the California State Senate and are writing on behalf of ALEC.  ALEC is a nonprofit voluntary membership organization of over 1,700 state legislators and nearly 300 private members, foundations and associations.  ALEC is organized and exempt as a charitable organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and has been since 1975.  The primary purpose of ALEC is to educate legislators and private sector members on the issues that affect state government and to develop solutions to those issues.  The organization engages in research, creation of model legislation and best practices for state legislatures.  ALEC also has discussions regarding public issues and accomplishes its educational goals by publishing its findings and sponsoring educational seminars and conferences.  

ALEC has members and participation from all 50 states and all 99 state legislative chambers.  ALEC receives private donations into its scholarship fund that are not earmarked for a particular purpose.  From this fund ALEC offers scholarships at its own discretion to the California Legislature to attend its annual legislative meeting, at which legislative education and issues of state and national policy are discussed.  The scholarships are offered to reimburse the legislators’ travel and lodging for attendance at ALEC seminars and conferences.  ALEC’s national chairman appoints a California state legislator to serve as a public sector chair.  The state chair serves as the head of the delegation and has discretion to recommend, and without consultation with those being reimbursed or the donors to the fund, which members of the California Legislature should be reimbursed for their travel and lodging expenses.  Neither the private nor the public sector members are involved in making determinations on reimbursements except for the one state public sector chair that makes recommendations to ALEC.  
ANALYSIS

Making and Receipt of Gifts

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as:

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

The Act regulates the receipt of gifts by legislators and specific legislative staff in four ways that are relevant to your question.

· First, the Act places limitations on the acceptance of gifts by certain public officials.  Certain state and local officials are prohibited from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than the gift limit.  (Section 89503(a).)  The current gift limit, which is adjusted biennially each odd number year to reflect changes in the Consumer Price Index, is $420.  (Regulation 18940.2.)
· Second, the Act prohibits lobbyists and lobbying firms from making gifts to a legislator or specific legislative staff aggregating more than $10 in a calendar month, or to act as an agent or intermediary in the making of any gift, or to arrange for the making of any gift by any other person. (Section 86203.)
· Third, so that the public is made aware of any potential undue influences from donors who make gifts, the Act imposes reporting obligations requiring certain public officials to disclose the source of any gifts aggregating $50 or more in value.  Section 87203 provides that “[e]very person who holds an office specified in Section 87200 shall . . . file a statement disclosing his [or her] investments, his [or her] interests in real property and his [or her] income . . ..”  The term “income” includes any gift.  (Section 82030.)  Elected State Officers, including Members of the Legislature, are included in Section 87200.  (Section 82024.)
· Finally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using his or her official position to influence the outcome of a governmental decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more provided to, received by, or promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made.  (Sections 87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4; as to conflicts of interest and members of the Legislature, also see Sections 87102, 87102.5 and 87102.6.)

Notwithstanding the general gift provisions explained above, Section 89506 controls whether a gift of travel is subject to the Act’s gift limit, providing the following in pertinent part: 

“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence that are reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply: 

* * *
“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or a by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”
Question 1

Based upon the facts you have provided, the travel in question appears to be reasonably related to an issue of state, national, or international public policy in that the travel will give officials information on issues related to their work in the California Legislature.  If the source of any payment for the travel is ALEC, which is a nonprofit organization exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, the payment is not subject to the Act’s $420 gift limit.
  If the true source of the gifts is not one of the entities set forth in Section 89506(a)(2), the gift limit would apply.
Source of Gift


Notwithstanding, the gift exception for travel payments set forth above, you have indicated that the payments for the travel and lodging will come from ALEC’s scholarship fund, which is funded by private donors.  Thus, you must determine whether the source of any particular payment is ALEC or the donor making a payment to ALEC for the scholarship fund.  Recently amended Regulation 18945 provides the Commission’s rule for determining the source of a gift and provides the following, in pertinent part:

“(a) General Rule. A person is the source of a gift if the person makes a gift to an official and is not acting as an intermediary. 

“(b) Gifts through an Intermediary.


“(1) A person is the source of a gift, and a third party is an intermediary of the gift under Sections 87210 or 87313, if the person makes a payment to the third party and the payment is used directly or indirectly by the third party to make a gift to an official under any of the following conditions:  


“(A) The person directs and controls the payment at the time it is used by the third party to make a gift to the official.

“(B) The person and third party have agreed that the payment will be used by the third party to make a gift to the official.

“(C) The person identifies the official to the third party as the intended beneficiary of the payment prior to the third party making the payment to the official. 


“(D) The third party identifies the official to the person as the intended beneficiary of the payment prior to the person making the payment to the third party.

“(E) The person knows or has reason to know that the sole or primary purpose of the payment is to make gifts to officials. 


“(F) The official or the official’s agent solicits the payment from the person to the third party for the purpose of making a gift to the official.”
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of . . . services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  


	�  While a payment for travel by a 501(c)(3) nonprofit organization is not subject to the $420 gift limit, any payments totaling $50 or more in a calendar year must be disclosed as a reportable gift under Section 87203.  Moreover, the payment may bar the public official who received the payment from making, participating in making, or influencing government decisions affecting ALEC, if they were the source of the gift.  Even if a gift of travel from a 501(c)(3) nonprofit organization is exempt from the $420 gift limit, the official generally must still disqualify himself or herself from any governmental decision with a reasonably foreseeable material financial effect on the source of a gift or gifts that aggregate to a value of $420 or more in the 12-month period prior to his or her participation in the government decision.  (Section 87100 et seq.)  





