This letter SUPERSEDES the Garza II Advice Letter, No. A-10-142.

February 3, 2011
Juan Garza II

California Consulting LLC

1530 E Shaw Ave. Suite 114

Fresno, CA 93710

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-10-142(a)
Dear Mr. Garza:

This letter responds to your request for advice regarding lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTIONS

1.  May California Consulting pay for an event to congratulate three legislators without violating any FPPC rules?

2.  May the wife of the company’s owner (who is not a registered lobbyist) pay for the event?


3.  May a city that is a client of California Consulting pay for the event?

CONCLUSION


1.  Based on the facts you have provided, the pro rata value of the event aggregates more than $10, therefore the lobbyist gift provisions prohibit lobbyists and lobbying firms from giving any amount toward the event.

2.  The Act generally does not prohibit the spouse of a lobbyist from paying for an event honoring legislators. However, the owner of the lobbying firm cannot “arrange” to provide an official with a gift of more than $10 a month. This includes suggesting his or her spouse hold the event, participate in arranging the event, attend the event, or permit dissemination of information indicating that he or she is associated with the event.

3. A city that is a lobbyist employer may pay for the event. However, California Consulting and its lobbyists may not participate in arranging the event, or permit dissemination of information indicating that it is associated with the event.
FACTS


California Consulting LLC, is a registered lobbying firm in the state of California. The firm has two registered lobbyists, yourself and Mr. Steve Samuelian.


California Consulting would like to host an event to congratulate three candidates after the Nov. 2, 2010 election.  If the three candidates win, they will be sworn in as State Assembly members and State Senators in early December 2010.  Approximately 100 people are expected to attend the event.  The event will be held sometime after the candidates are elected and before they are sworn into state office.  The event would cost approximately $2,500 to host for food, rental of the event room, decorations, invitations, etc.


You wish to know whether California Consulting may pay for the event without violating any FPPC rules, and if not, whether the wife of the company’s owner (who is not a registered lobbyist) may pay for the event.  The spouse works at California Consulting part-time primarily in human resources. You also wish to know if a city that is a client of California Consulting may pay for the event.

ANALYSIS


Section 86203

The Political Reform Act provides that it is unlawful for a lobbyist, or lobbying firm, to make gifts to one person aggregating more than ten dollars ($10) in a calendar month, or to act as an agent or intermediary in the making of any gift, or to arrange for the making of any gift by any other person. (Section 86203.)
 “Gift” as used above means a gift made directly or indirectly to any state candidate, elected state officer, or legislative official, or to an agency official of any agency required to be listed on the registration statement of the lobbying firm or the lobbyist employer of the lobbyist. (Section 86201.)


Regulation 18624 states that a lobbyist “arranges” for the giving of a gift when the 
lobbyist, either directly or through an agent, does any of the following:

“(a) Delivers a gift to the recipient.

(b) Acts as the representative of the donor, if the donor is not present at the occasion of a gift. This does not include accompanying the recipient to an event where the donor will be present.

(c) Invites or sends an invitation to an intended recipient regarding the occasion of a gift.

(d) Solicits responses from an intended recipient concerning his or her attendance or nonattendance at the occasion of a gift.

(e) Is designated as the representative of the donor to receive responses from an intended recipient concerning his or her attendance or nonattendance at the occasion of a gift.

(f) Acts as an intermediary in connection with the reimbursement of a recipient's expenses.”
Question 1: 



When an official is honored at a testimonial event the value received by the official is the official’s pro rata share of the cost of the event, plus the value of any specific tangible gift that is presented to the official. (Regulation 18946.2.)  To determine the value of the gift the official receives as a result of the event, take the total cost of the event and divide this total by the number of acceptances or the number of persons in attendance.  (In re Gutierrez (1977) 3 FPPC Ops. 44; Regulation 18946.2(c).)


Applying this to your situation, the event will cost $2,500 and will be attended by 100 persons.  Therefore, the value of the gift to the public officials will be $25 each.  Because the officials will receive a benefit valued at more than ten dollars ($10), lobbyists and lobbying firms may not give any amount toward the event.  (McManus Advice Letter, No. A-77-263.)  

It is important to remember that the event itself is a gift to the official and if the pro rata value of the event aggregates more than $10, the lobbyist gift provisions prohibit lobbyists and lobbying firms from giving any amount toward the event.

Question 2 & 3:
Section 86203 states that it is "unlawful for a lobbyist, or lobbying firm, to make gifts to one person aggregating more than ten dollars ($10) in a calendar month, or to act as an agent or intermediary in the making of any gift, or to arrange for the making of any gift by any other person."  (Emphasis added.)

There is nothing in the Act that prohibits a lobbyist’s spouse from making a gift to an official. However, we think that the lobbyist gift limits in Section 86203 provides certain restrictions on a lobbyist’s involvement in his or her spouse’s act of providing a gift to an official to whom the lobbyist otherwise could not provide a gift of more than $10. Neither the Act nor Commission regulations or advice have specifically addressed the issue of a lobbyist’s spouse providing a gift to an official through a testimonial event. However, we look to prior advice in the context of contributions for some guidance on this issue. 

In the Van Vleck Advice Letter, No. A-09-149, a registered lobbyist sought advice regarding whether he could hold a fundraiser in his home that would cost more than $500 for a candidate whose agency he is registered to lobby.  The lobbyist also asked if he may not hold the fundraiser, then could his wife (who is not a registered lobbyist) hold the fundraiser instead. The Commission advised that the Act does not generally prohibit a lobbyist’s wife from holding a fundraiser in her home.  However, if the fundraiser is for a candidate to whom the lobbyist cannot make a contribution under Section 85702, the lobbyist cannot suggest to his spouse to hold the fundraiser, participate in arranging the fundraiser, attend the fundraiser or permit dissemination of information indicating that he is associated with the fundraiser.

In analyzing this issue, we applied Regulation 18572, and applied two elements that were relevant to the question.  The contribution by the spouse would be prohibited if:  (1) the contribution is financed by an asset owned by the lobbyist and (2) the lobbyist participates in the decision to allocate the asset toward the contribution. Obviously, the lobbyist’s assets were being used to make the contribution since his home was to be used to hold the fundraiser and the cost was $500 or more. The lobbyist was also deemed to make a contribution if he suggested holding the fundraiser to his spouse or was otherwise involved in the arrangements for the fundraiser. 
By analogy, we apply the Van Vleck factors to your situation.  If the testimonial event is being financed by an asset owned by a lobbyist, and the lobbyist participates in the decision to allocate the asset towards the gift to the officials by suggesting it to his or her spouse or otherwise becoming involved with the arrangements for the testimonial event, then the gift would be in violation of Section 86203 and Regulation 18624.

Since the cost of the event for each public official will be $25, the lobbyist or lobbyist employer may not arrange a gift, as defined above, for a public official.  Therefore, the lobbyist may not suggest to his or her spouse to hold the event, participate in arranging the event, attend the event, or permit dissemination of information indicating that he or she is associated with the event.

A city that is a lobbyist employer may independently pay for the event. However, California Consulting and its lobbyists may not participate in arranging the event, or permit dissemination of information indicating that it is associated with the event.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez








Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





