File No. A-10-150

Page No. 3

October 26, 2010
Heidi Hawkins, Treasurer

Tehama County Deputy Sheriffs Association

PO Box 1058

Red Bluff, CA 96080 
Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-10-150

Dear Ms. Hawkins: 

This letter responds to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


Does the Act allow a non-candidate-controlled committee to return remaining campaign funds to the sponsoring organization’s general fund?
CONCLUSION
The Act allows a committee several options with its remaining funds, including donating the money to a charitable organization, refunding donors’ contributions, or making expenditures for other political, legislative, or governmental purposes.  The expenditure can be made to the sponsoring organization’s general fund only in limited circumstances.
FACTS

You are the Treasurer for the Tehama County Deputy Sheriff’s Association.  The Sheriff’s Association created a political action committee (PAC) and a bank account to support “Measure A.”  The measure was defeated and the PAC has no plans to support any other measures.  The only contributors to the PAC’s fund were members of the Sheriff’s Association who contributed directly through their paychecks.  Now that the measure has been defeated and the PAC is terminating, you would like to move the remaining PAC funds to the Association’s general fund.
ANALYSIS

Your question, regarding a committee not controlled by a candidate, involves funds that are remaining after an election.  Section 89512.5 states that, because the money in these committees is “held in trust,”
 expenditures of excess funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”  (Regulation 89512.5(a), emphasis added.)  The underlying theory for this rule is that these funds are held in trust by the committee for certain limited uses.
In a similar situation, we have found that “refunding” committee money to the organization that began the committee is not “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”  (See Pappy Advice Letter, A-94-031.)  When a committee terminated and had leftover funds to refund, however, and wanted to return them to a major donor that was also a non-profit corporation and would use the funds for the specific purpose for which the committee was organized to advocate, we found that the expenditure was for a political, legislative, or governmental purpose.  (See Pirayou Advice Letter, A-08-143.)  Because the organization would use the funds in a way that was consistent with the committee’s mission, the return of funds was appropriate.



Under your facts, the actual donors are the members of the Sheriff’s Association, rather than the Sheriff’s Association itself.  You also stated that there is no intention to support a similar measure.  Returning the funds to the Sheriff’s Association would comply with Section 89512.5 if the funds were restricted to a political or legislative use that is in harmony with the purpose of Measure A.
You have other options regarding your excess funds.  These include returning the funds to the actual donors (the Sheriff’s Association members) (see Pirayou, supra) or donating to a non-profit (see Section 89515).

Please note that Elections Code Section 18680 (copy enclosed) imposes duties on those entrusted with funds directed at the promotion of ballot measures. Additionally, Section 89522 of the Act states that Chapter 9, concerning use of campaign funds, “shall not be construed to permit an expenditure of campaign funds prohibited by Section 18680 of the Elections Code.”  The advice given in this letter presumes compliance with the obligations of Section 18680.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Heather M. Rowan








Counsel, Legal Division

HMR:jgl
Enclosure

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� “All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”  (Section 89510(b).)  Section 89512.5(a) states that Section 89510(b) applies to non-candidate controlled committees.





� The organization would use the funds to advocate for an expansion of a convention center, which was the same goal that the measure supported.





