December 13, 2010
Mr. Ash Pirayou

Rutan & Tucker, LLP

Five Palo Alto Square

3000 El Camino Real, Ste. 200

Palo Alto, CA  94306-9814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  I-10-159
Dear Mr. Pirayou:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you seek general advice as to a committee’s  activities, rather than specific advice as to a particular activity or transaction, we are treating your request as one for informal assistance.
  In addition, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions provided apply only to prospective actions.    
QUESTIONS

1.  Pursuant to the Act, including specifically Section 85501, can a local city general purpose political action committee request that elected local city officials engage in the activities specifically listed below under “Proposed Activities of Honorary Chairpersons” without the committee being considered controlled?
2.  Apart from the special restriction of Section 85501, concerning candidate-controlled committees, does the Act prohibit contributions by any person to a committee whose activities are limited to making independent expenditures?

CONCLUSIONS

1.  An elected official may have some limited involvement in a general purpose independent expenditure committee without the committee being considered the elected official’s controlled committee.  However, if an elected official exerts “significant influence” over the committee’s activities, the elected official is considered to control the committee.  The statutory standard of control is based on a candidate’s total involvement with a committee, and thus, an elected official’s engaging in most or all of the activities on your proposed list with the committee would, taken together, constitute control.  
2.  No.  Apart from the prohibition on a candidate-controlled committee making independent expenditures contained in Section 85501, the Act does not limit contributions by a person to a committee whose activities are making independent expenditures.  
FACTS


Your incoming request for advice contained the following facts and summaries of previous Commission advice letters.  The PAC is currently comprised of individuals, including Mr. Mountford and Mr. Harlow, who are not candidates but local residents of the City of Huntington Beach and serve as its Board of Directors (“Directors”).  There is no active chamber of commerce group in Huntington Beach so business interests in the city want to create a moderate business PAC.  The PAC would like to begin soliciting funds for purposes of making contributions to and independent expenditures on behalf of local candidates in the general election.  

The PAC would generally solicit contributions by identifying to potential contributors those candidates who will be the targets of independent expenditures made by the PAC but without the specific knowledge of the date, type and value of the independent expenditures.  Less than one hundred percent of the funds raised would be spent on independent expenditures, with some portion used for administrative expenses and a surplus carried over to subsequent election cycles.  All expenditures are currently authorized by the PAC Directors at PAC meetings and the PAC is developing bylaws relating to the same.  


The PAC would like to seek the support of local candidates and elected officials as defined by the Act.  The PAC does not wish to become a “candidate controlled” committee such that it is prohibited from making independent expenditures.  Rather, the PAC seeks to have officials further the PAC’s endeavors in other ways, as outlined below.  As such, the bylaws of the PAC will prohibit an elected official, a candidate for elected office, or the representative of either, from serving as a voting member of the board.  The bylaws will permit, subject to confirmation by the Commission pursuant to this advice letter request, the election of an “honorary” chairperson(s) who would not be voting members of the board of directors, and would have no role in deciding which candidates or committees the committee would support by way of endorsement or contribution. 


The PAC has reviewed applicable Commission advice letters
 and regulations in order to develop a proposed list of activities, summarized below.  You state that the Proposed Activities of Honorary Chairpersons would be as follows:
Proposed Activities of Honorary Chairpersons
1.  The PAC would request that one or possibly two city council members consider serving as “honorary” chairpersons of the PAC’s Board of Directors.    
2.  The PAC would include the “honorary” chairpersons names on its letterhead.  

3.  The “honorary” chairpersons would provide the committee access to their contributor list, solicit funds in writing and over the telephone, be featured on invitations to fundraising events, speak at such events. 
4.  The involvement of the honorary chairperson would be confined to influencing other persons to support the committee versus a role in directing the committee’s activities, or influencing the committee’s decisionmaking body.
5.  However, the PAC would like to invite its honorary chairpersons to make brief appearances at PAC meetings as an “interested” observer and to offer general advice about various elections and candidates including generic observations about a candidate’s view on issues (e.g., whether a candidate is considered “conservative” or “pro-environment”).  

6.  Likewise, the PAC would like to receive from the chairpersons informational – e.g., candidate position papers – for potential use in sending out a mass mailing.
7.  The chairpersons and the PAC would like to jointly develop “talking points” relating to each respective endorsement of a candidate, ensuring that neither the chairperson or the PAC are directing the expenditures of the other.    

8.  The chairpersons would “sign a letter” from a PAC that is mailed to voters urging them to vote for a particular candidate.    

9.  The PAC’s invitations to potential participants to raise money for the PAC’s effort (e.g., to get the group’s message out to the electorate in the upcoming election) might include input from the honorary chairpersons relating to the candidates and themes, such as, “please help the PAC retain the conservative majority on the city council.” 

Your request for advice also contains a list of prohibited activities.  You state that the PAC will not request or permit candidates or officials to conduct any of the following activities:

Prohibited Activities
1.  Participate in any significant discussion and participation by the contributing candidate in the PAC’s expenditures or act jointly or in concert with the PAC in making campaign expenditures so that there is no coordinating of the expenditures, but may seek members of a candidate’s controlled committee to actively participate in the affairs of the PAC as “private” citizens versus as “agents” of the candidate when participating as voting members of committee’s board of directors.  
2.  Participate in the PAC’s committee leadership by being a voting member of the committee’s leadership body or in any other way being authorized to vote on other of the PAC’s matters as an active or inactive member of its governing board. 
3.  Participate in developing or implementing campaign strategy with or for the committee.   

4.  Hold media events together with the PAC.    

5.  Use materials prepared by the PAC for distribution in the chairpersons’ own mailers or handouts.

6.  Solicit funds for use in supporting the honorary chairpersons in a future election where the chairpersons are candidates.     
7.  Make independent expenditures on behalf of a candidate who has assisted the committee in its fundraising.


You state that the PAC seeks the Commission’s written advice as to whether the PAC’s proposed activities for any elected city official listed above, when taken cumulatively, versus taken in or by themselves, would constitute the PAC being deemed a controlled committee of that city official?  

ANALYSIS

Section 85501, added by Proposition 34 in 2000, prohibits independent expenditures by candidate controlled committees.  This section is applicable to both state and local candidates and committees.  Section 85501 provides:

“A controlled committee of a candidate may not make independent expenditures 
and may not contribute funds to another committee for the purpose of making independent expenditures to support or oppose other candidates.”  


The Act defines an “independent expenditure” as follows:

   “‘Independent expenditure’ means an expenditure made by any person . . . in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”  (Section 82031; and see Regulation 18225.7.)

Section 85501 functions to prevent a candidate-controlled committee from making independent expenditures to support or oppose other candidates.  At the state level and in many local jurisdictions, there is a limit on the amount that persons may contribute to a candidate and a limit on the amount that a candidate (including an existing officeholder) may contribute or transfer to another candidate’s campaign.  (Sections 85303 and 85305.)  Limits on the amount that persons may give to a candidate or that existing officeholders may contribute or transfer to another candidate would be rendered ineffective absent Section 85501, if a candidate-controlled committee could make an unlimited amount of independent expenditures to support or oppose another candidate.  (See Dichiara Advice Letter, No. I-02-040.)  And contributions that donors had made under contribution limits to one candidate, might be diverted to funding independent expenditure campaigns for another candidate.  As the Commission’s St. Croix Opinion states, “section 85501 prohibits candidates from using their own campaign funds for the purpose of getting another candidate elected.”  (In re St. Croix (2005) 18 FPPC Ops. 1.) 

A contribution limit of $520 is currently in effect in the City of Huntington Beach for local candidates.  (Huntington Beach Municipal Code §2.07.050.)  In addition, the Huntington Beach Municipal Code contains a provision prohibiting transfers between candidates.  Section 2.07.090 provides:  “. . . [n]o funds may be transferred into any city candidate or elective city officer’s campaign committee from any other campaign committee controlled by a candidate (including said City candidate) or by an elective City officer (including said elective City officer).”  These sections are relevant in considering the implications of your question.   
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c), copy enclosed.) 


	�  The list of advice letters the PAC has reviewed includes the Bauer Advice Letter, No. A-99-150, the Bauer Advice Letter, No. A-02-259, the Barker Advice Letter, No. A-97-478, the Bopp Advice Letter, No. I-10-048, the Brainerd Advice Letter, No. I-90-413 and I-90-551, the Casey Advice Letter, No. A-93-082, the Coolidge Advice Letter No. I-09-243, the Davis Advice Letter, No. I-90-173, the Dichiara Advice Letter, No. I-02-040, the Erenbaum Advice Letter, No. I-01-242, the Freeman Advice Letter, No. I-98-247, the Ferguson Advice Letter, No. A-86-044, the Gastelum Advice Letter, No. A-96-113, the Helms Advice Letter, No. I-91-390, the Kopp Advice Letter, No. A-97-108, the Lacy Advice Letter, No. I-03-076, the Leidigh Advice Letter, No. I-92-547, the Lujan Advice Letter, No. I-08-010, the Madden Advice Letter, No. A-85-197, the Parisi Advice Letter No. A-02-112, the Smith Advice Letter, No. I-92-429, the Titus Advice Letter, No. I-06-197, and the Trimbur Advice Letter, 


No. A-00-067.  





