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October 1, 2010

Ashlee N. Titus

Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP

455 Capitol Mall Ste 801

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-10-162
Dear Ms. Titus:

This letter responds to your request for advice on behalf of  Meg Whitman for Governor 2010 regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Please note, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
QUESTION


If a committee’s report exceeds the character limit of the memorandum field in the electronic form (the limit is 4,000 characters) due to the required details you are including and the Secretary of State rejects your filing, may you leave the detail off of your electronic form and instead add a cross reference on your electronic form to the paper reports filed with the Secretary of State, Los Angeles and San Francisco, which will contain the full descriptions?  

CONCLUSION


Under your facts, you should report the subvendor expenditures on Form 460, schedule G.  This will ensure that the public is provided with the most accurate information possible and resolves your concerns with limited characters within the memo field of the electronic form.  
FACTS


Your firm is requesting expedited advice on behalf of Meg Whitman for Governor 2010.  You described your issue as follows:

· You stated that you have encountered a problem with the character limitation associated with filing electronically on Netfile’s software.  You are now exceeding the character limit (4,000 characters in the memo reference field) due to the details you are providing to comply with Regulation 18421.7 (in particular, descriptions related to meal and travel expenditures).  You stated that you have condensed the descriptions as much as you can and believe any further contraction will result in an unintelligible description.  You have consulted with Netfile in an attempt to obtain a solution, but to date, they have been unable to provide one. 
· You propose to do the following:  
· First, you will first attempt to file identical complete filings both electronically and in paper form.  
· If the electronic form is rejected by the Secretary of State, you will file the electronic form with less information, but will include a note in the electronically filed report that directs people to the paper reports filed with Secretary of State, Los Angeles, and San Francisco, which will contain the full descriptions required pursuant to Regulation 18421.7.  
· You suggest the following note in the electronic version:  “Character limit exceeded for electronic filing.  For a complete description of meal and travel expenses, refer to the paper reports on file with the Secretary of State, Registrar-Recorder of Los Angeles County and Department of Elections-City and County of San Francisco.”

In our telephone conversation of September 28, 2010, you gave an example of the type of disclosure in question–a credit card bill that might contain hundreds of different expenditures.  You were concerned that disclosing all of the expenditures associated with the single credit card payment in the single memo field might exceed the space limits in the field and result in you filing being rejected.  

ANALYSIS


Candidates, Officeholders, and their Controlled Committees are required to file periodic campaign reports that disclose money they raised or spent during the reporting period.  Certain candidates are required to file electronically with the office of the Secretary of State.  You stated that you understood that your committee is obligated to file online on or before the filing deadline.  Your question concerns the format of these electronic filings.
  You stated that you believe you are unable to comply with Regulation 18421.7 due to space limitations in the text box you are using on the electronic form.  You are concerned the Secretary of State’s Office may reject the filing.  

However, in reviewing your facts, it seems your concern may not be caused by the character limit of the memo field, but the specific manner in which you have chosen to enter the required information.

Section 84211, in pertinent part, requires a campaign statement to contain: 

(1)  The total amount of expenditures made during the period of the statement to persons who have received $100 or more (Section 84211(i)); 

(2)  The total amount of expenditures made during the period of the statement to persons who have received less than $100 (Section 84211(j)); and 

(3)  The name and street address for each person to whom an expenditure of $100 dollars or more has been made during the period of the statement, including the amount of the expenditure and a brief description of the consideration for which an expenditure was made (Section 84211(k)).  


In reporting payments made on a committee’s credit card, all vendors who receive a single payment of $100 or more must be itemized on the committee’s campaign statement and each expenditure should be accurately described as required by Regulation 18421.7.  Interpreting the “brief description” required for expenditures of $100 or more, the Commission adopted Regulation 18421.7.  This regulation, effective on July 1, 2008, requires candidate controlled committees reporting an itemized expenditure for a gift, a meal, or travel to “briefly describe the political, legislative, or governmental purpose of the expenditure.”  Additionally, the regulation requires candidate controlled committees to provide certain information for these types of expenditures, so that a person reviewing the committee’s campaign statement can assess the benefit to the candidate, members of the candidate’s household, or other individuals with the authority to expend the committee’s campaign funds.  


In addressing your specific question, we do not believe that your proposed solution is an appropriate manner of resolution and creates unneeded impediments to the People of California in obtaining clear information regarding these expenditures.   Under your circumstances, it appears if you provide the required detail discussed above–for each itemized expenditure–in separate fields on Schedule-G, it is unlikely that character restrictions will unduly limit your ability to briefly, yet clearly, report how these particular expenditures meet the requirement that they be related to a political, legislative or governmental purpose.  We note that Schedule-G of the electronic form allows a separate field for each entry on the credit card statement and does not limit the number of fields that may be used.
  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me 
at (916) 322-5660.

Sincerely,

Scott Hallabrin

General Counsel

By:  John W. Wallace

  Assistant General Counsel

  Legal Division
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	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� We do not opine on the content of any proposed disclosure, since you have not provided any specific samples for us to consider.  


	� In our telephone conversation of September 30, 2010, you did not note any technical barrier to using schedule G as described.





