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October 21, 2010
John R. Harper, City Attorney

City of Grand Terrace
Harper & Burns LLP
453 S. Glassell Street

Orange, CA  92866

RE:  Your Request for Advice
         Our File No. A-10-163
Dear Mr. Harper:
This letter is in response to your request for advice regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note, the Commission will not advise with respect to past conduct.
  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  

QUESTION

Do the Act’s prohibitions against mass mailings at public expense apply to:  

(i) political ads published in the Grand Terrace Chamber of Commerce (the “Chamber”) monthly newsletter (the “Newsletter”) that are paid for by an incumbent city council member if the Chamber provides services to the city’s Community Redevelopment Agency (the “Agency”) and (ii) Newsletter articles about incumbent council members pertaining to city activities and events in which the council member has participated, if the Chamber, in its sole discretion, writes and publishes the articles? 
CONCLUSION
No.  A mailing sent by the Chamber is not “sent at public expense” for purposes of Section 89001 merely because the Chamber receives some public moneys from the Agency, unless the Agency expressly funds the production and distribution of the mailing sent by the Chamber.
FACTS

The Chamber prepares, produces and distributes the Newsletter by mail to all businesses and residences in the City of Grand Terrace (the “City”).  More than two hundred copies of the Newsletters are sent each month.  The Agency has entered into a contract with the Chamber under which the Chamber provides services to the Agency.  These services are:  establishing and implementing a program to assist home-businesses grow and thrive, a business retention program, a business attraction program and a marketing referral program.  The Agency pays the Chamber $10,320 per year for the Chamber’s services. The contract makes no mention of the Newsletter, and there is no indication that the contract contemplates publication of a newsletter.  

All city council members serve on the board of directors of the Agency.  The Agency is publicly funded.


Candidates for city office, including incumbent council members, wish to place advertisements in the Newsletter urging readers to vote for the candidate.  Candidates pay for these ads.  In addition, the Chamber writes and publishes in the Newsletter pictures or articles concerning candidates, including incumbent council members, pertaining to City activities and events.  The pictures are selected and the articles are written and published entirely at the Chamber’s discretion.  These articles cover, by way of example, city council meetings, community meetings and ceremonial events.


You wish to know if the publishing and distribution of newsletters containing city council members’ political advertisements or the Chamber’s articles would be considered a violation of the prohibition on mass mailings and newsletters at public expense.

ANALYSIS

Mass Mailing Statute and Regulation

Section 89001 of the Act provides that “no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Regulation 18901 clarifies which mailings are permissible and which are prohibited under the Act.  

Under Regulation 18901, a “mass mailing” is defined as more than two hundred substantially similar tangible items delivered in a calendar month, by any means, to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box.  (See also Section 82041.5 and Regulation 18435 [defining “mass mailing”].)  Regulation 18901(a) provides that a mailing is prohibited only if all of the following apply:
(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, button, or a written document.

(2) The item sent either:

(A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or 

(B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.   
(3) (A) Any of the costs of distribution is paid for with public
      moneys; or
(B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4) More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).
Thus, a mass mailing is prohibited if all four factors set out in Regulation 18901(a) are met.  If the factors are not met, the mailing is not a “mass mailing” for purposes of section 89001.
Delivery of a Tangible Item/Mass Mailing

Subdivision (a)(1) of Regulation 18901 only restricts items that are mailed or delivered, by any means, to a person’s home, office, or post office box.  Subdivision (a)(4) of Regulation 18901 only restricts mailings of “substantially similar items” that are “sent in a single calendar month . . ..”  Because both your questions involve more than two hundred substantially similar tangible items that will be delivered in a calendar month to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box, the criteria in subdivisions (a)(1) and (a)(4) are met. 
Public Expense 
Regulation 18901(a)(3) specifies that a mass mailing is “sent at public expense” within the meaning of Section 89001 if either:  (1) any of the costs of distribution are paid for with public moneys; or (2) more than $50 in public money is used to pay for the costs of design, production, and printing, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted under the regulation. We have advised that “a mailing sent by a chamber of commerce is not ‘sent at public expense’ for purposes of Section 89001 merely because the chamber receives some public moneys from a city, unless the public entity expressly funds the production and distribution of the mailing sent by the chamber.”  [Emphasis added.]  (See Curtis Advice Letter, No. A-94-053.)  
Therefore, the question your letter raises is whether the Agency, as a publicly funded entity, expressly funds the production and distribution of the Newsletter.  The contract between the Chamber and the Agency does not require the Chamber to publish and distribute the Newsletter.  In fact, the contract does not even address a newsletter.  Thus we conclude, under these facts, the agreement does not expressly provide funding for production and distribution of the Newsletter.  Accordingly, the factor set forth in Regulation 18901(a)(3) is not met, and the publication and distribution of the Newsletter containing political ads of or articles about city council members are not prohibited by the mass mailing rules of the Act.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin






General Counsel

By:  
Valentina Joyce
Counsel, Legal Division

VJ:jgl
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Regulation 18329(b)(8)(A).  





