November 8, 2010
Bryan Felber
Chula Vista Growth Management 
    Oversight Commission.
1455 Appalachian Place
Chula Vista, CA 91915
Re:
Your Request for Informal Assistance  

Our File No. I-10-168
Dear Mr. Felber:


This letter is in response to your inquiry regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based solely on the facts presented; the Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because you do not seek advice on a specific governmental decision, we can provide you only with informal assistance.
  Nothing in this letter may be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  Please bear in mind also that our advice is limited to obligations arising under the Act, and does not consider other bodies of law such as common-law conflict of interest or Government Code Section 1090.
QUESTION

Would your son’s employment as a city firefighter cause you to have a conflict of interest in participating, as a member of Chula Vista’s Growth Management Oversight Commission (“GMOC”), in the preparation of an independent annual review of the effectiveness of the city’s general plan, which includes review of standards governing the fire department’s performance? 
CONCLUSION


No.  On present information, we cannot rule out the possibility that you might be involved in making, participating in making, or using your official position to influence the making of a governmental decision in your work with the GMOC.  However, as explained below, you do not have an economic interest in your adult son, within the meaning of the Act’s conflict of interest provisions.  You do have an economic interest in your own personal finances, separate and apart from your son’s finances.  Thus if, at the time of any GMOC decision, facts that should be known to you indicate that a material financial effect on your own personal finances is reasonably foreseeable, you could have a disqualifying conflict of interest in that decision.  The facts currently known to us do not allow us to offer more than this general caveat.

FACTS


You are a member of the Planning Commission of the City of Chula Vista, serving as the Planning Commission’s representative to the City’s Growth Management Oversight Commission (“GMOC”), a nine-member unsalaried body.  You indicate that the GMOC does not have decisionmaking authority itself, but was formed for the purpose of researching and conducting independent annual review of the “effectiveness of the general plan regarding development issues.”  This annual review results in an annual report containing recommendations of the GMOC that are offered to the City Council “for their action.”  Among a dozen or so growth-related areas considered by the GMOC is the performance of the Fire Department as measured by its existing standards, and recommendations relating to revisions of those standards.  You indicate that the upcoming report will be somewhat more extensive than the norm, including a “top to bottom” review of current standards.  

Although the GMOC does not have formal decisionmaking authority, you report that during the course of its existence the City Council has adopted a substantial number of its recommendations, sometimes developed in consultation with city staff, which are discussed at joint sessions involving members of the GMOC, the City Council and the Planning Commission.     

Your 28 year old married son was recently hired as a firefighter in the City.  You do not believe that your son’s recent employment by the Fire Department presents you with a conflict of interest in your work on the GMOC, both because the GMOC has no decisionmaking authority, and because you cannot imagine how the GMOC’s recommendations could possibly have a reasonably foreseeable, material financial effect on either you or your son.     
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest rules prohibit a public official from taking part in a governmental decision in which the official has a conflict of interest.  The goal of these provisions is simply to ensure that “[p]ublic officials, whether elected or appointed, perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests . . ..” (Section 81001(b).)  Thus, Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, when it is “reasonably foreseeable” that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  To determine whether a public official has a disqualifying conflict of interest in a given decision, the Commission has adopted an eight-step analytical framework, which we apply below.  (Regulation 18700(b) (1) – (8).)  

Step One:  Are you a public official?


Under Section 87100, the Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  As defined by Section 82048 and Regulation 18701, “public official” means “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  Members of a city’s Planning Commission are members of a “local government agency” (Section 82041).  As we have advised in a similar case in the past: “The fact that a city councilmember also serves on the panel of a governmental body which may or may not be an "agency" regulated under the Act does not eliminate the fact that city councilmembers are still subject to the Act in their capacity as city officials.”  (Derleth Advice Letter, No. I-06-064.)  We must therefore conclude that you are a “public official” subject to the Act’s conflict of interest provisions, even when you are acting in your capacity as a GMOC Commissioner.
  
Step Two:  By participating in GMOC discussions about, and ultimately voting on its recommendations, will you be making, participating in making, or using your official position to influence the making of a governmental decision?
The Act prohibits a “public official” from “making,” “participating in making” or using his or her official position to “influence” a governmental decision in which the official has a financial interest.  (Section 87100.)  
To determine whether a public official “makes” a governmental decision, we are guided by Regulation 18702.1, which provides in pertinent part:

“(a) A public official "makes a governmental decision," except as provided in 2 Cal. Code Regs. section 18702.4, when the official, acting within the authority of his or her office or position:

(1) Votes on a matter;

(2) Appoints a person;

(3) Obligates or commits his or her agency to any course of action;

(4) Enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency;

(5) Determines not to act, within the meaning of subdivisions (a)(1), (a)(2), (a)(3), or (a)(4), above, unless such determination is made because of his or her financial interest.”

Similarly, Regulation 18702.2 specifies when a public official “participates” in making a governmental decision, as follows:
“A public official ‘participates in making a governmental decision,’ except as provided in Title 2, California Code of Regulations, section 18702.4, when, acting within the authority of his or her position, the official:

(a) Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A); or

(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by:

(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A); or

(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A).”
As a member of the Planning Commission sitting as a Commissioner of the GMOC, you would in the course of your duties participate in formulating the GMOC’s recommendations, as well as presenting them to the Planning Commission and City Council in joint session.  In so doing, you would be participating in the making of governmental decisions by those agencies.   

You have explained that the GMOC lacks formal power to make, compel, or prevent a decision to adopt its recommendations, a power that rests exclusively with the City Council, and you therefore suggest that the GMOC may not have decisionmaking authority under Regulation 18701(a)(1)(A) or (B).  But the GMOC does appear to have the authority to make “substantive recommendations” in its annual report to the City Council, as that term is defined by Regulation 18701(a)(1)(C), which provides:
“‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of committees, boards or commissions with decisionmaking authority. A committee, board or commission possesses decisionmaking authority whenever: 

   (A) It may make a final governmental decision; 

   (B) It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto that may not be overridden; or 

   (C) It makes substantive recommendations that are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”

Regulation 18701(a)(1)(C) thus requires that we assess the impact of the GMOC’s “recommendations” by considering the extent to which they have been accepted “over an extended period of time” in the past.  When the recommendations of a nominally “advisory” body has had a significant impact on the ultimate outcome of another body’s governmental decisions, that “advisory” body will be considered to possess de facto decisionmaking authority, and will not be treated as a purely advisory body whose members are exempt from the Act’s disclosure and disqualification provisions.  (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.) 

Because the GMOC is a body created to provide the City Council with an annual report including recommended actions that the City Council may, or may not, act upon as it sees fit, the GMOC appears to lack formal power to pass or to compel passage of its recommendations. You have explained, however, that the GMOC recommendations are generally carefully considered, and that the City Council frequently adopts them with little or no modification.  We cannot find, on present information, that the GMOC is a “purely advisory body” whose decisions are not routinely, or at least frequently, adopted substantially as submitted.  

For purposes of this letter only, we will assume that the GMOC is a body that in reality does possess de facto authority to influence the making of a governmental decision governed by the Act’s conflict of interest provisions.  Further, as explained earlier, in the course of your service on the GMOC you would be participating in the making of governmental decisions by the Planning Commission and the City Council.  For both of these reasons, we must therefore advance to the third step of the conflicts analysis. 

Step Three:  What economic interests might cause you to have a conflict of interest in discussing and voting on the GMOC’s recommendations? 

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to conflicts of interest arising from certain specific economic interests, described in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5.  More specifically, a public official has an economic interest:

· In a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more.  (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a).)

· In a business entity in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b).)

· In real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· In any source of income, including promised income, totaling $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· In any source of gifts to him or her if the gifts total $420 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)
· In his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  This is commonly referred to as the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)

Your request for advice refers only to the last of these, your economic interest in your personal finances.  Specifically, you state that you are unable to imagine any circumstance under which recommendations of the GMOC could have a foreseeable financial effect on either yourself or on your son.  You advert to no other economic interest that might cause you to have a conflict of interest in GMOC decisionmaking.  
Your inquiry appears mainly to be focused on potential conflicts that might be caused by your son’s employment as a city firefighter.  You do not, however, have an economic interest in your son’s finances.  An official’s interest in his or her personal finances extends beyond the official’s own personal finances to include only effects on his or her “immediate family,” a term defined at Section 82029 as limited to the official’s “spouse and dependent children.”  The latter term is defined at Regulation 18229 to include only “a child who is under 18 years old and whom the official is entitled to claim as a dependent on his or her federal tax return.”  

Your 28 year old son, married, employed, and living in his own household, is not a “dependent child” under the Act.  You therefore do not have an economic interest in your son, under the Act’s conflict-of-interest provisions. Thus even if the GMOC’s annual review were to involve a governmental decision affecting the city fire department, you would not have a disqualifying conflict of interest in that decision by reason of your son’s employment.
We limit our remaining analysis to your economic interest in your personal finances, as that term is defined by the Act.  
Steps 4 and 5.  Determining whether the economic interest in your personal finances is directly or indirectly involved in decisions of the GMOC, and the materiality standard for an effect on your personal finances.  
Under Regulation 18704.5, a public official or members of his or her immediate family is directly involved in a governmental decision which has any financial effect on his or her personal finances. A reasonably foreseeable financial effect on an official’s personal finances is “material” in every case where the effect would amount to at least $250 over any 12-month period.  (Regulation 18705.5.)  
Step 6.  Is it reasonably foreseeable that the financial effect of the governmental decision will meet this materiality standard?

An effect of a governmental decision is considered “reasonably foreseeable” if the effect is “substantially likely.”  (Regulation 18706; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  Whether the financial consequences of a governmental decision are reasonably foreseeable at the time the decision is made depends on the specific facts surrounding the decision.  (In re Thorner, supra.)  A financial effect need not be a certainty to be considered reasonably foreseeable.  On the other hand, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  

	�The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All references to statutes are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All references to regulations refer to these regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not offer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)


� Although not necessary to our analysis, it is also our understanding that the city’s Conflict of Interest Code classifies Commissioners of the GMOC as “designated employees” of the GMOC.





