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December 14, 2010
Paul R. Zink
779 Calabria Drive

Santa Barbara, CA 93105

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-10-190
Dear Mr. Zink:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based solely on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Additionally, nothing in this letter may be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws, such as Government Code Section 1090 and common law conflict of interest, or restrictions on incompatible activities your agency may impose. You should consult your agency’s counsel regarding these provisions.   
QUESTION

As a licensed architect serving on the city’s architectural board of review, may you appear before the city council on behalf of a client in opposition to a project adjacent to your client’s property that will have a detrimental effect on your client’s ability to secure a condition use permit for his property?  
CONCLUSION


As a member of the city’s architectural board of review, an appearance before the city council is not an appearance before your own agency and will implicate the Act’s conflict-of-interest provisions only if you act or purport to act on behalf of the board of review.  
FACTS


You are a licensed architect serving on the City of Santa Barbara Architectural Board of Review (the “ABR”).  As an architect, you have been in private practice as a sole practitioner since 2004 and have no employees.  You have served on the ABR for the previous four years.  

In you private capacity you have been hired by David Munoz to assist in securing a conditional use permit.  The scope of the work you are performing for Mr. Munoz includes architectural drawings as well as permit processing.  The conditional use permit you are assisting Mr. Munoz in securing is for an auto repair business on property not currently zoned for this use.  Because Mr. Munoz has been operating his business from this location without necessary zoning permits, a notice of violation has been filed with the City of Santa Barbara.  Mr. Munoz is now required to go through the permit process or move his business to another location.  


However, an adjacent property owner William Pritchett is also in the process of securing a permit to legalize unpermitted improvements previously made on the adjacent property, and decisions regarding Mr. Pritchett’s project will likely jeopardize Mr. Munoz’s ability to secure a conditional use permit.  Furthermore, a dispute has arisen between Mr. Munoz and Mr. Pritchett regarding an easement over each other’s property.  This dispute is critical because both Mr. Munoz and Mr. Pritchett need access to the other’s property to meet the necessary requirements for their respective proposals, and neither will be able to meet the requirements if the other’s project is approved based upon the disputed easement.      

In your original request for assistance, dated October 15, 2010, you detailed your participation in a decision by the ABR regarding Mr. Pritchett’s project prior to being hired by Mr. Munoz.  Following your date of hire, you have also detailed an appearance before the ABR and multiple communications with various city staff members, on behalf of Mr. Munoz, in opposition to Mr. Pritchett’s project.  Nonetheless, as we informed you in response to your original request, we must decline to provide assistance that relates to past conduct.  (Zink Advice Letter, No. W-10-175.)  Accordingly, we issue no advice regarding your previous appearances before the ABR or communications with city staff members.  As you requested in a telephone conversation on November 18, 2010, we are limiting our assistance to your participation, on behalf of Mr. Munoz, in future city council decisions regarding Mr. Pritchett’s project.    
ANALYSIS


The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  An official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision.  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)

Step One: Are you a “public official?”
The Act’s conflict-of-interest provisions apply to all “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).)  A “public official” is “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . ..”  (Section 82048.)  Regulation 18701(a)(1) clarifies that a “member” of a state or local government agency “shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decision-making authority.”  As a member of the ABR, a decision-making board, you are a public official under the Act.
Step Two:  Are you making, participating in making, or influencing a governmental decision?

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only when a public official “make[s], participate[s] in making, or in any way attempts to use his [or her] official position to influence a governmental decision in which he [or she] knows or has reason to know he [or she] has a financial interest.”  (Section 87100; Regulation 18700(b)(2).)  In other words, an official is not prohibited from contacting an agency under the Act’s conflict-of-interest provisions if the official is not making, participating in making, or influencing a governmental decision.  The Commission has adopted a series of regulations defining “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision.  (Regulations 18702-18702.3.)

Making a Governmental Decision: A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Section 87100; Regulation 18702.1(a).) 
  

Participating in Making a Governmental Decision: A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision-maker regarding the governmental decision.  (Section 87100; Regulation 18702.2.) 
  

Influencing a Governmental Decision: There are two rules that address whether a public official is using or attempting to use his or her official position to influence a governmental decision.  The first rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(a).)  In these cases, if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency” then he or she is attempting to influence a governmental decision.  This includes, but is not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.” 
 

The second rule applies when the governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(b).)  Under this rule, the official cannot act or purport “to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency” to influence a decision that will have a material financial effect on his or her economic interests.

Based upon the facts you have provided, we must determine whether an appearance before the city council constitutes an attempt to use your position to influence a governmental decision.  To make this determination, we must first examine whether the ABR and the city council are considered different agencies.  For purposes of Regulation 18702.3, we have previously advised that a public body such as the ABR is a separate public agency from other public bodies, even within the same city, so long as the ABR does not have budgetary or appointive control over the other public body.  (See Larmore Advice Letter, No. A-00-275 and Barnhill Advice Letter, No. A-10-161.)  

Accordingly, an appearance before the city council on behalf of Mr. Munoz to oppose Mr. Pritchett’s project is not an appearance before your own agency, and will implicate the Act's conflict-of-interest rules only if you act or purport to act on behalf of the ABR.   (See Regulation 18702.3(b).)  However, we caution that it must be clear to those meeting with you that you are not acting on behalf of the ABR.  In this regard, you should clearly identify your interest in the proceeding and expressly disclose the fact that you are making the appearance in your private capacity and not on the behalf of the ABR.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Brian G. Lau








Counsel, Legal Division
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3).)





