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January 7, 2010
Christine Nolan
Spot-On

1819 Polk Street, Suite 317

San Francisco, CA 94109

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-10-193
Dear Ms. Nolan:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign and advertising disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you do not seek advice on a specific governmental decision, we can provide you only with informal assistance.

QUESTION

Does an independent expenditure committee make an expenditure “at the behest” of a candidate or ballot measure committee, and thus a contribution to that candidate or committee, when it places an online advertisement advocating an election result pertinent to the candidate or committee and the advertisement, without consultation or coordination with the candidate or committee, links to the candidate’s or committee’s web page or other information posted by the candidate or committee?
CONCLUSION


No. Generally, as discussed below, a link alone is insufficient to establish cooperation, consultation, coordination or to show that an independent expenditure committee is acting in concert with or with the consent of a ballot measure committee or candidate committee.  

FACTS


You are the founder of Spot-on, a firm that is in the business of buying and placing display ads to help political candidates and causes promote themselves online.  Every online ad – text or display – allows a reader to “click through” to a website where they can receive further information or make a donation or do research or investigation.  

You seek advice regarding what requirements your clients must abide by under the Act. Specifically, you ask for guidance on whether under the Act, independent expenditure committees may place online ads that encourage voters and readers to “click through” or link to a candidate’s web page, or any URL on the Internet of their choosing.

ANALYSIS


Independent Expenditures:


Section 82031 defines an “independent expenditure” as:
“. . . an expenditure made by any person, including a payment of public moneys by a state or local government agency, in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”


Regulation 18225.7 states:

 “(a) “Made at the behest of” means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of. Such arrangement must occur prior to the making of a communication described in Government Code section 82031.”
. . .
“(c) An expenditure is presumed to be made at the behest of a candidate or committee if it is:

“(1) based on information about the candidate’s or committee’s campaign needs or plans provided to the expending person by the candidate or committee, or

“(2) Made by or through any agent of the candidate or committee in the course of the agent’s involvement in the current campaign, or

“(3) For a communication relating to a clearly identified candidate or ballot measure when:

“(A) The person making the expenditure retains the services of a person who provides either the candidate or the committee supporting or opposing the ballot measure with professional services related to campaign or fundraising strategy for that same election, or

“(B) The communication replicates, reproduces, republishes or disseminates, in whole or in substantial part, a communication designed, produced, paid for or distributed by the candidate or committee.”


Hyperlinks as Contributions or as Evidence of Coordination:


You ask whether under the Act, clients who run independent expenditure committees are allowed to place online ads that encourage voters and readers to “clickthrough” or link to a candidate’s web page, or any URL on the Internet of their choosing.


In analyzing your question, we look to the Commission’s prior advice, which follows the extensive recommendations by the 2003 Bipartisan California Commission on Internet Practices (“Bipartisan Commission”).


The Bipartisan Commission recognized that hyperlinks “provide the functionality that makes the Web a web, rather than merely a document storehouse.  Web sites often provide links to any other site of a similar nature, use ‘robots’ to automatically generate directory listings for other sites, or allow users to submit sites for inclusion on a list of links...  All of the links allow users to find the information they would like, whether it is the official candidate and ballot measure sites or independent sites.  Placing any limitations on linking would make it more difficult for Internet users to find official campaign sites.”  (Report of the Bipartisan California Commission on Internet Political Practices, December 2003, page 44.)


The Bipartisan Commission also noted that if “a site normally charges for a hyperlink, such as a banner advertisement, providing a link of the same kind should be considered an in-kind contribution.  If a site normally provides links without charge, however, providing a link of the same type to a political candidate should not be treated as a contribution and should not establish coordination with the campaign.  Different type of hyperlinks on the same Web site should be treated differently.”  


The Bipartisan Commission recommended that the FPPC clarify in regulation and advice that a “hyperlink to a candidate or ballot measure committee Web site will not be considered a contribution and will not establish coordination unless the hyperlink is provided in the same manner as other hyperlinks for which the Web site normally charges a fee and similar hyperlinks have not been provided to all other candidates and/or ballot measures.”  (Ibid. pages 44-45.)

The Commission in advice letters has followed the Bipartisan Commission’s recommendations.  For instance, the Commission has advised a recipient committee supporting passage of a school bond measure that it may have a link from a school district website to a web page that advocates for passage of a school bond because nothing in the Act prohibits such a link.  The requestor was advised that a web page, including links from a website to a webpage, is not considered a mass mailing but that it may, in certain circumstances, result in reportable contributions to the committee.  (Foote Advice Letter, No. A-98-114.)


Your example of an independent expenditure committee buying an advertisement from your company and linking a candidate’s website to the advertisement does not establish “acting in concert” in and of itself.  This is because, as discussed above, we do not consider the link itself a communication that “replicates, reproduces, republishes or disseminates, in whole or in substantial part, a communication designed, produced, paid for or distributed by the candidate or committee.” (Regulation 18225.7(c)(3)(B).)  There must be other factors present such as reciprocal links, shared direction and control of messages, common financial ties, or other evidence of coordination, cooperation and consultation.


Therefore, consistent with past advice, we conclude that generally a link alone is insufficient to establish cooperation, consultation, coordination or to show that an independent expenditure committee is acting in concert or with the consent of a ballot measure committee or candidate committee.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez








Counsel, Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 





