January 21, 2011
John H. Linn

Double L Services Inc.

344 North E Street

Lompoc, CA 93436

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. I-10-199
Dear Mr. Linn:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature and does not involve specific governmental decisions, we are treating your request as one for informal assistance.


Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions. In addition, this letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)


Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act. We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.
FACTS:


You have been elected Mayor of the city of Lompoc, and you took office on December 7, 2010.  You own a variety of businesses in the city and hold a position on a nonprofit board.  You seek advice on a wide range of questions regarding various possible conflicts-of-interests as detailed below.

DISCUSSION

Issues 1-2:  You have been a small business owner in Lompoc since 1982. You are president of Double L Services, Inc., a California corporation.  You operate the following businesses in Lompoc:


1. Good Sounds Auto Stereo: Car audio equipment sales and installation.


2. Speedy Lock & Safe: Residential, commercial, safe, and automotive shop with 
mobile locksmith service.


3. Speedy Load’um Towing: Light and medium towing service.


4. Business & Estate Sales & Auction Services: a business that liquidates 
primarily business property.


5. Clutch Boutique:  A small women’s fashion boutique.


In the past, you have provided goods and services (stereo equipment, towing, and locksmith services) to the city of Lompoc through annual open purchase orders.  You also have a city rotation tow service contract with the city. Under the agreement, your company participates equally with three other companies on a rotation list.  In July of each year, any qualified tower may join the rotation. Your company neither pays nor receives any compensation from the city for rotation towing. You wish to know whether you may continue to provide goods and services to the city under these open purchase orders and agreements.


Nothing in the Act prevents you from providing goods and services to the city.  However, your questions implicate other areas of law including, Government Code Section 1090 and other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest.  Because we have authority only to provide legal advice on provisions of the Act, we strongly suggest that you consult with your city’s counsel regarding these other provisions.

Issue 3:


With your various businesses you write about 7,000 invoices a year and do not track sales to individual customers.  However, you are able, through your accounts receivable system, to track total sales to a business customer. Towing, recoveries, tow storage, stereo systems, safes and other sales routinely exceed $500.  You wish to know whether the $500 threshold for sources of income under the Act (Section 87103(c)), can be “amended to $2,000 . . ..”  


Under the Act, an official has an economic interest in any source of income, including promised income, totaling $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)  The Act’s conflict-of-interest provisions prohibit a public official from making, participating in making, or influencing a governmental decision directly involving a source of income.  The $500 threshold under is statutory and cannot be altered without a legislative change.  


Your question also appears to implicate a specialized form of the “public generally” exception for owners retail businesses (Section 87103.5, Reg. 18707.5, enclosed).  


Generally, Section 87103.5 states that retail customers of a business entity engaged in retail sales of goods and services to the public will not be considered sources of income to a public official owning 10 percent or more the business entity if the retail customers comprise a significant segment of the public generally, and the amount of income received by the business entity from any specific customer is indistinguishable from the amount of income received from its other retail customers. 


Regulation 18707.5 sets out a two-pronged test interpreting Section 87103.5.  Both prongs must be satisfied for the exception to apply.  First, the retail customers comprise a significant segment of the public generally if the “retail customers of the business entity are sufficient in number to equal 10 percent or more of the population or households of the jurisdiction” or “number at least 10,000” in the 12 months prior to the decision. (Regulation 18707.5(a)(1), (2).)


If this threshold is met and the official’s business entity is located in a jurisdiction with a population of more than 10,000 or in a county with more than 350 retail businesses, the amount of income received by a business entity from a particular customer is indistinguishable from the amount of income received from its other retail customers if the amount spent by that customer is less than 1 percent of the gross sales revenues of the business in the 12 months prior to the decision.  (Regulation 18707.5(b)(2).)

While we have provided the above explanation of the public generally exception and enclosed a copy of Regulation 18707.5 for your review, we do not have sufficient facts to determine if the exception applies to your particular circumstances.  If you need additional assistance in determining the applicability of the public generally exception, you may provide all relevant facts and seek further advice.


Issue 4:

You also own two commercial and two residential properties in three different zoning districts.  Most of the zoning districts (with the exception of two districts), cover less than 10 percent of the city.  You wish to know if your properties are affected no more or no less than all the other properties in the zoning district, if you may participate and vote on zoning amendments.


Your question implicates the “public generally” exception of the Act. 
Under the public generally exception an official may be able to take part in a decision despite a potentially disqualifying conflict of interest. For example, disqualification is not required if the governmental decision affects the official’s economic interests in a manner that is indistinguishable from the manner in which the decision will affect the public generally.  (Section 87103; Regulation 18707(a), enclosed.)

You have not presented sufficient facts for us to determine whether the “public generally” exception would be applicable to your situation.

Issue 5:


You are a founding member of the Lompoc Valley Parks, Recreation and Pool Foundation, a 501(c)(3) California corporation. You were elected chairman in 2008 and continue to hold that position. Foundation officers receive no compensation or expense reimbursement. The foundation was created to provide a non-profit organization to complete projects in the Lompoc Valley primarily for the city by accessing funds the city could not.  Although committees operate independently raising and spending their own funds, any contract they sign must be approved by the Foundation Board.  You wish to know whether you may participate in foundation votes involving city issues.


Holding multiple positions simultaneously does not inherently create a conflict of interest under the Political Reform Act. Moreover, you receive no salary or reimbursement for expenses from your position as chairman of the Lompoc Valley Parks, Recreation and Pool Foundation, and thus receive no “income” from the nonprofit for disqualification purposes of the Act.  Please note, however, that our advice is limited to the Act.  You may wish to consult with your city attorney with respect to other provisions of law which may prohibit you from holding the two positions simultaneously.  
 

Issue 6: 


You have openly discussed the negative impact of Wal-Mart’s expansion on Lompoc’s business community. Prior to your election, you have discussed Wal-Mart’s draft expansion E.I.R. with two planning commissioners. You spoke at planning commission hearings on those E.I.R. issues. You have not had any business dealings with Wal-Mart since Oct. 1, 2009.  Wal-Mart recently had their expansion E.I.R. rejected as inadequate and has appealed the issue to the city council.  You wish to know whether you may participate in this decision.


The Act prohibits public officials from making, participating in making, or otherwise using their official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest. As we understand the facts you have provided, you do not have a financial interest in decisions involving Wal-Mart as you have not had business dealings with the company since October 2009.  Therefore, the company is not a source of income to you. Accordingly, assuming you do not have an economic interest in Wal-Mart, you will not have a disqualifying conflict of interest in governmental decisions affecting the company.

Issue 7: 


Since November 2008, you have had a one-hour TV show on the Lompoc Cable access channel. The show has been a discussion of city issues, local business category updates (i.e. all hardware stores) and non-profit events. On the show prior to each council meeting, you talk about the issues before the council and attend all council meetings. You wish to know whether you may continue the show and talk about local non-profit activities, city council decisions, agenda items of future city council meetings, and other issues now that you have been elected as Mayor of Lompoc.


Nothing in the Act requires you to discontinue your show.  The issue you present is whether the expenses incurred by the cable access channel in airing your show would be in-kind contributions to your campaign.


The Act defines “contribution” to include any payments made at the behest of a candidate unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his candidacy for elective office. 

Section 82015 of the Act provides that a payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.
“(C) . . . For purposes of this subparagraph, ‘election-related activities’ shall include, but are not limited to, the following:
(i) Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.
(ii) Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.
	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 





