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December 13, 2010
Christine Lally
Deputy Director of Development
The California Museum
1020 O Street
Sacramento, California 95814
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-10-201
Dear Ms. Lally:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  
Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  Because you have requested general information, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTION

Is the value of the benefits received by elected officials and their spouses who attend the California Museum’s “2010 California Hall of Fame Gala” reportable by the officials as gifts under the Act?  
CONCLUSION


Assuming the value of the ticket used by an elected official for his or her individual attendance at the event is $420 or less, there is no gift to the official for that ticket under Regulation 18946.2.  That regulation provides that one admission, valued within the Act’s gift limit, provided to an official by a 501(c)(3) organization for attendance at its fundraising event shall be deemed to have no value.  In addition, the tickets provided for and used by the officials’ spouses are not gifts to the officials because they were offered for the spouses and not for the discretionary use of the officials.  
FACTS


In 2006, First Lady Maria Shriver launched the California Hall of Fame to recognize individuals and families who embody California’s innovative spirit.  Inductees come from all walks of life and are people who have made remarkable achievements across many fields.  This is a prestigious annual award bestowed in an intimate ceremony held at the California Museum.  

The California Museum is a 501(c)(3) organization.  The Governor and First Lady serve as co-chairs of the California Museum.  Inductees to the Hall of Fame receive this award from the Governor.  Elected officials are invited to the induction ceremony in their capacities as statewide representatives, to help the Governor honor the inductees.  Sponsors of the Hall of Fame event and exhibit receive admission to the induction ceremony as one of the benefits of their sponsorship of the fundraising event.  All other guests ─ elected officials and their spouses, friends of the museum, etc. ─ are by invitation only.  No individual tickets are sold before the event or on the night of the ceremony.

Hors d’oeuvres, beverages, and service labor at the Hall of Fame event reception are donated.  The event is to be held on December 14, 2010. 

ANALYSIS


Public officials are required to perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interest of others.  Toward that end, the Act establishes certain reporting obligations for public officials who are engaged in decision making. 


Public officials who are required to file statements of economic interests are either identified in Section 87200 (statutory filers) or designated in an agency's conflict-of-interest code (designated employees or code filers).  (See §§ 87300 and 87302.)  Elected state officials are statutory filers under Section 87200 and are required to file Statements of Economic Interest pursuant to that section. Section 87203 requires every person who holds an office specified in 87200 to file an annual statement of economic interest  “disclosing his [or her] investments, his [or her] interest in real property and his [or her] income . . ..”


Section 87207 sets forth the requirement for disclosure of income including gifts:

“(a) When income is required to be reported under this article, the statement shall contain, except as provided in subdivision (b):
“(1) The name and address of each source of income aggregating five hundred dollars ($500) or more in value, or fifty dollars ($50) or more in value if the income was a gift, and a general description of the business activity, if any, of each source.
“(2) A statement whether the aggregate value of income from each source, or in the case of a loan, the highest amount owed to each source, was at least five hundred dollars ($500) but did not exceed one thousand dollars ($1,000), whether it was in excess of one thousand dollars ($1,000) but was not greater than ten thousand dollars ($10,000), whether it was greater than ten thousand dollars ($10,000) but not greater than one hundred thousand dollars ($100,000), or whether it was greater than one hundred thousand dollars ($100,000).
“(3) A description of the consideration, if any, for which the income was received.
“(4) In the case of a gift, the amount and the date on which the gift was received.
{…}” (Emphasis added.)


Also, under Section 89503 and Regulation 18940.2, unless an exception applies, state elected officials cannot currently receive gifts from any source cumulating to more than $420 in a calendar year. 

Section 82028 defines “Gift” as:

“any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that  consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status . . ..”


Regulation 18946.2(a), provides a special valuation rule for events that are fundraisers for nonprofit organizations.  Under that rule, an official attending a fundraising event for a 501(c)(3) organization may receive one admission provided directly from the organization “and that ticket shall be deemed to have no value so long as the cumulative value of the nondeductible portion of the ticket(s), as provided in subdivision (a), received by the official from the same organization during a calendar year, does not exceed the gift limits.”
  Accordingly, a ticket offered and used by an official for attending the event is not a gift to the official, assuming the value of the ticket did not exceed the current gift limit of $420.
In addition, Regulation 18944 sets forth criteria to determine when gifts made to members of an official’s family are deemed gifts to the official.  Under that regulation, a gift offered to the spouse of a public official is not a gift to the official when the gift does not confer a clear personal benefit on the official and, for state officials, the gift is not made by a lobbyist, lobbying firm, lobbyist employer or other person regulated under the Act’s lobbying provisions.  (See Regulation 18944(d).)  Here, we presume that the California Museum is not a lobbying entity regulated under the Act.  Furthermore, since the tickets provided to the officials’ spouses were offered for their use and not for the officials’ discretionary use, there is no “clear personal benefit” to the official under Regulation 18944(d)(1).  Accordingly the tickets offered for and used by the officials’ spouses are also not gifts to the officials. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit

Senior Counsel, Legal Division

WJL:jgl

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� In this case, the nondeductible portion would be equal to the pro rata share of the cost of the event.





