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February 22, 2010
Michael Fennell
Manila Community Services District

1901 Park Street

Arcata, California 92252
RE:  Your Request for Advice
         Our File No. I-11-010
Dear Mr. Fennell:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  We do not address the applicability, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  Because your letter seeks information with regard to general governmental decisions, we are treating your request as one for informal assistance.
  
QUESTION

Because members of the Manila Community Services District (the “MCSD”) board of directors live within 500 feet of MCSD property, what concerns should they have in participating in governmental decision regarding these properties? 
CONCLUSION


Public officials who own property, including a personal residence, within 500 feet of property that is the subject of a governmental decision are presumed to have a conflict of interest in the decision unless the decision will not have any, not even one penny’s, financial effect on their property.
FACTS


You are the president of the MCSD.  Several members of the MCSD Board of Directors as well as the MCSD General Manager live within 500 feet of MCSD property, including the Manila Dunes Recreation Area, the MCSD Community Center, and the sewer treatment facility.  You are concerned about how these directors and the general manager, as well as future directors should proceed in regard to decisions regarding these facilities.


Recognizing that each of the following questions would require its own review after receiving more complete information, you submit these questions and ask for general clarification from the Commission.  Can a director living near the treatment plant make decisions regarding that plant?  Can the general manager who lives adjacent to the Community Center make recommendations regarding the room rentals or landscaping or the need for a gate for the parking lot?  Can a director living within 500 feet of the Manila Dunes Recreation Area vote on restoration grants or restoration strategies for the recreation area?

ANALYSIS

Potential Conflict of Interest

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  The general rule, however, is that a conflict of interest exists whenever a public official makes a governmental decision that has a reasonably foreseeable material financial effect on one
or more of his or her financial interests.  Your question is limited to the 500-foot rule in reference to a financial interest in real property.  

Regulations 18704.2 (a)(1) and 18705.2 provide that if a public official’s real property is within 500 feet from the boundaries of the property that is the subject of the governmental decision, the financial effect of the governmental decision on the official’s property is presumed to be material.  The presumption may be rebutted by showing that the governmental decision will have no effect, not even one penny.  

However, in certain instances where the property that is the subject of the decision is large and the action taking place concerns a remote portion of the property that is located more than 500 feet from the official’s property, we have advised that there is no financial effect.   Additionally, decisions that solely concern repairs, replacement, or maintenance of existing facilities are not subject to the 500 rule.  (Regulation 18704.2 (b)(2).)  

Ultimately, you, as a public official, must determine, based on all facts available, whether it is reasonably foreseeable that a decision will have a material financial effect on their economic interest. You have not provided sufficient facts to us to make this determination.

We hope this information provides you with some guidance in the operation of the 500 foot rule.  We are also enclosing a copy of our informational pamphlet “Can I Vote” to assist you further.  We encourage you to write in for further advice with respect to any future questions on governmental decisions as the facts arise.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit


Senior Counsel, Legal Division

WJL:jgl
Enclosures
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).





