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March 10, 2011
Carlos Zamarripa

5809 Oak Place Ct

Fair Oaks, CA 95628

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our file No. I-11-012
Dear Mr. Zamarripa:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-governmental employment laws such as Public Contract Code Section 10411.
QUESTION

What restrictions do the Act’s revolving door provisions place on your activities as a former state employee?  
CONCLUSION


You are subject to the provisions of the Act’s “one-year ban” and “permanent” ban as more fully explained in the Zamarripa Advice Letter, No. I-09-217.  The additional facts provided do not generally affect our previous conclusion.  In short, you may not communicate with your former employer, for compensation, on behalf of another person for a period of one-year from the date you left state service if that contact is made for the purpose of influencing an administrative or legislative action or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Additionally, you are permanently prohibited from “switching sides,” for compensation, to represent or otherwise assist any person, other than the State of California, in any proceeding involving a specific party or parties before a court or state agency if the proceeding is one in which you participated while employed by the state.  
FACTS

You have provided additional facts supplementing information provided in a previous request for assistance dated September 8, 2009.  As pertinent to your prior request, those facts previously provided are more fully explained in the Zamarripa Advice Letter, supra.  At this time, you ask that we consider whether the following facts affect our previous response:

· You extended your retirement date from July, 2010, to January 17, 2011. 

· The Request for Proposals (the “RFP”) for the Enterprise Data Revenue Project Solution (the “EDR Solution”) was released November 2, 2009, and the final date for submitting a proposal was extended to November 15, 2010.

· Only one bid was submitted in response to the RFP.  
· While you participated in the evaluation of the conceptual and draft EDR Solution proposal, you did not participate in the evaluation of the single bid.   

· The Intent to Award for the EDR Solution has not been issued and a contract has not yet been awarded.  

· You did not participate in contract negotiations regarding the EDR Solution.
· The EDR Solution is still scheduled to begin July 1, 2011.

· You did not discuss employment opportunities with bidders for the EDR Solution while employed by the state.

· The Enterprise Data Revenue Project continues to require information technology consulting services including Independent Verification and Validation, for which you developed the Statement of Work for the Invitation for Bids. 
· The final due date for submitting a bid for the Independent Verification and Validation services and the evaluation of bids is scheduled for later this year.

ANALYSIS

The additional facts provided have no affect on the general conclusion contained in our previous response, the Zamarripa Advice Letter, supra.  As a former state employee, you may not communicate with your former employer, for compensation, on behalf of another person for a period of one-year from the date you left state service if that contact is made for the purpose of influencing an administrative or legislative action or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Based upon the retirement date you have specified, the one-year ban on your post-governmental employment activity will expire on January 17, 2012.  

In addition, you are permanently prohibited from “switching sides,” for compensation, to represent or otherwise assist any person, other than the State of California, in any proceeding involving a specific party or parties before a court or state agency if the proceeding is one in which you participated while employed by the state.  As we have previously determined, the Act does not allow you to assist a private sector company in its attempts to secure a winning bid for the projects you have indentified because you have previously participated in developing the parameters for the bid.  However, after the selection of a private sector company to complete a project, the Act permits you to work on implementing the project or monitoring its performance, upon the expiration of the one-year ban, because this activity is not considered the same proceeding in which you participated as a state employee.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Brian G. Lau








Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





