February 18, 2011
Cheryl Hotaling
3001 Swetzer Rd
Loomis, CA 95650

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-11-013
Dear Ms. Hotaling:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We can offer no opinion on the application, if any, of such provisions as Government Code Section 1090, or other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.
QUESTIONS

1. May CGI, Inc. participate in the procurement of the 21st Century Project?

2. May you participate in and may you advise CGI, Inc. (or any other potential vendor) regarding the new Invitation for Bid (“IFB”) for the 21st Century Project’s Deployment and Transition Support Services? 
CONCLUSIONS

1.  Yes. Nothing in the Act prohibits CGI, Inc. from participating in procurements that will be released for services for the 21st Century Project.  However, your participation in the IFB may be prohibited by the Act’s post-governmental employment provisions.

2.  If the IFB is the same proceeding as the IFB that was cancelled by the state in January 2011, then the permanent ban on “switching sides” in Sections 87401 and 87402 would prohibit you from representing or assisting CGI, Inc. in the IFB that the state plans to release.  This means that you may not aid, advise, counsel, consult or assist in representing CGI, Inc. or any other potential vendor with regard to the IFB for the 21st Century Project.  This prohibition would extend only to the IFB process and would not prevent you from participating in the implementation of the contract, should the contract be awarded to CGI. 

FACTS


You were employed as a state employee by the state Controller’s office from July 7, 2008, through November 5, 2010. During this time, you were project manager for the 21st Century Project.  During this employment, you were involved in drafting of an invitation for bid (“IFB”) for Deployment and Transition Support Services (IFB TFC22191010) for the 21st Century Project.  The IFB was subsequently cancelled by the state in January 2011.  The state plans to release a new IFB to procure these services.

You left state employment on November 5, 2010, and began working for CGI, Inc., an information technology company, on November 8, 2010.  CGI, Inc. plans to participate in procurements that will be released for the 21st Century Project.  


You wish to know whether you may participate in CGI, Inc.’s procurements with regard to the 21st Century Project.  In addition, you wish to know if you may participate in a new IFB procurement for Deployment and Transition Support Services for the 21st Century Project.
ANALYSIS


The Act contains three main post-governmental restrictions on individuals who have recently left public service:
· One Year Ban: This would prohibit a public official from appearing for compensation before his or her former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).
· Permanent Ban: This rule prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated in while in state service. (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1); and
· Restrictions on Negotiating Prospective Employment: Restrictions on a public official who is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment (Section 87407, Regulation 18747).

However, because your question specifically involves restrictions pertaining to the permanent ban provisions of the Act, we only discuss that particular restriction.


The Permanent Ban

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official.  (Sections 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.  Sections 87401 and 87402 provide:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)


“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400 defines “state administrative agency” as “every state office, department, division, bureau, board commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.”  A “state administrative official” is defined under this section as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as apart of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely secretarial or ministerial capacity.”

As a state employee with the State Controller’s Office subject to Form 700 filing, you were a former state administrative official for purposes of the Act.  Therefore you are subject to the permanent ban.  (Section 87400(b).)

Proceedings


Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial or other proceeding” to include:
“. . . any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  

It includes a proceeding in which state administrative officials participate, but leave state employment before the proceeding concludes.


Participation


Section 87400(d) defines “participated” as meaning “to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental agency staff which do not involve a specific party or parties.”

A state employee “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; advises or makes recommendations to the decision maker, either directly or without significant intervening substantive review; conducts research, makes an investigation, or prepares or presents any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the employee and the purpose of which is to influence the decision. (Regulation 18702.2, copy enclosed.)

Your facts indicate that you were the project manager for the 21st Century Project, and that you were involved in the drafting of the IFB for the project’s Deployment and Transition Support Services.  The fact that you had a managerial role and helped draft the IFB means that you “participated” in this proceeding within the meaning of Section 87400(d).  Therefore, you would be prohibited from appearing before your prior agency relative to this proceeding and from giving advice to your new employer with regard to this proceeding.


New Proceeding


The permanent ban does not apply to a “new” proceeding, even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated. A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual or legal issues from those considered in previous proceedings.  (Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  We have found generally that proceedings to draft a plan or agreement are different from proceedings involving implementation of the same plan or agreement, or to amend the plan or agreement.  For instance, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license or approval.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463; Reg. 18741.1.)

In the past, we have advised that if a new contract is sent out for re-bid is substantially the same as a current contract, then the two contracts will be considered the same proceeding for purposes of the permanent ban.  (Anderson Advice Letter, No. A-98-159, enclosed.)  We also advised that a “new” Request for Proposal (“RFP”) that had essentially the same general thrust and substance, or merely fleshed out or clarified a draft RFP, was not a “new” proceeding because it was substantially similar to the prior document when viewed as a whole.  (Ward Advice Letter, A-05-096, enclosed.)

If the IFB is substantially different (e.g. involves different parties, different subject matter and different factual and substantive issues) from the prior IFB that was cancelled by the state in January 2011, then it would be considered a “new” proceeding.

We do not have sufficient facts to determine whether the “new” IFB to procure the Deployment and Transition Support Services for the 21st Century Project that the state plans to release is a new proceeding.


Nothing in the Act would prohibit CGI, Inc. from participating in procurements that will be released for services for the 21st Century Project.  However, your participating in the IFB would be prohibited by the permanent ban if the IFB is the same proceeding that you worked on while employed by the State Controller’s Office as project manager of the 21st Century Project.

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





