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March 11, 2010
Pamela Bensoussan
Councilmember, City of Chula Vista
276 Fourth Avenue
Chula Vista, California 91910
RE:  Your Request for Advice
         Our File No. A-11-028
Dear Ms. Bensoussan:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  We do not address the applicability, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090. 

QUESTION

Do you have a conflict of interest that prohibits you from participating in city council deliberations and decisions on future actions and amendments to the urban Core Specific Plan? 
CONCLUSION


Yes.  Because your property is within 500 feet of the property that is the subject of the governmental decision, any reasonably foreseeable financial effect on your property, even one penny, is material.  You have not provided enough information for us to determine if the “public generally” exception applies.
FACTS

On September 15, 2006, you requested advice as to whether you may participate in decisions to approve an Urban Core Specific Plan and certify an Environmental Impact Report for the Urban Core Specific Plan when you own property located 312 feet from the plan’s study area.  We advised that you had a disqualifying conflict of interest with respect to decisions to approve the Urban Core Specific Plan and to certify the related Environmental Impact Report because you owned real property located within 500 feet of the boundary of the area that is the subject of the governmental decision.  (Shirey Advice Letter, No. A-06-132.)

We further advised that, with respect to the “public generally” exception, given the fact that you owned two properties, it was unlikely that the dollar value impact on these two properties will be substantially the same as on property owners’ homes where they only own one home. (Shirey, supra.)


You now seek further advice with respect to the same question based on the fact that circumstances have changed concerning your official status and your real property interests as follows: you are now a member of the city council and you have sold one of the properties to your daughter and son.

The fact that you are now a member of the city council does not affect our previous analysis, as you remain a public official subject to the Act.  You state that in reading our previous advice letter, “it seems that your office’s determination that I had a real property interest conflict was based upon my owning two houses.”
 Because that factor has now changed, you seek further advice.  Our analysis herein is limited to that issue.

You also ask us to consider our letter of August 22, 2006, to one of your colleagues, Councilmember Steve Castaneda (Hull Advice Letter, I-06-037), in which you state that although we “determined that Council Member Castaneda did have a real property interest conflict, [that he] could vote on matters concerning the Urban Core Specific Plan based on the ‘public generally’ exception.”  You have attached a copy of that letter to you request.
ANALYSIS

Potential Conflict of Interest

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

In our previous letter, (Shirey, supra.), we informed you that the Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  The advice provided in that letter with respect to the first six steps is still applicable, as you are still a public official (although in a different position) and you still own property located within 500 feet of the property that is the subject of the governmental decision (although one property instead of two).  According, you are still presumed to have a conflict of interest in participating in decision in question.
With respect to the sale of the second property to your son and daughter, you have not provided any details with respect to that transfer.  You may now have an additional economic interest in your son and daughter if you are receiving income of $500 or more from either of them within 12-months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)  If this is the case, our analysis is essentially the same as our last letter, including the disproportionate impact of the financial effect that prevented the application of the “public generally” exception, as you would still have two economic interests impacted by the decision ─ making it extremely unlikely that the decision would affect you in the same manner as it would the public generally.

If you do not have a new economic interest in your son and daughter as sources of income to you, and your only affected economic interest is the one property, it is more likely than before that you could meet the conditions for the public generally exception.  However, you have not provided us any information with respect to any governmental decision.  Consequently, we are unable to provide you with advice in this regard.
In our previous letter we stated that you provided “no information as to the dollar value financial effect that the government decisions at issue will have upon Commissioner’s Bensoussan’s real property, let alone the effect on others in the segment.”  The same holds true here.  Without such information we are unable to determine if the public generally exception is applicable to your facts.
Finally, we address the issue you raised concerning our advice in the Hull Advice Letter, supra.  In that letter we provided “informal assistance”
 to Councilmember Castaneda that “despite his conflict of interest, if either (1) 10 percent or more of all property owners or homeowners in the city, or (2) 5,000 property owners or homeowners in the City would be affected, and the governmental decisions in question would affect his economic interest in substantially the same manner as it would affect the significant segment identified.  

The same law applies to you and if you can substantiate the that either (1) 10 percent or more of all property owners or homeowners in the city, or (2) 5,000 property owners or homeowners in the City would be affected, and the governmental decisions in question would affect your economic interest in substantially the same manner as it would affect the significant segment identified, the public generally exception would apply.

However, as stated above, you have not provided any information with respect to those factors so we are unable to advise you, just as we were unable to advise Mr. Castaneda, as to whether or not the public generally exception would apply.
  If you would like us to consider this issue further, please write back with information regarding the governmental decision and it expected financial effects on the significant segment.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit

Senior Counsel, Legal Division

WJL:jgl
Enclosure 

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� The fact that you owned two properties did not affect, in the least, our conflict-of-interest analysis, as both properties were located within 500 feet of the property that was the subject of the governmental decision.  Therefore, the decision was presumed to have a material financial effect on your properties.  The fact that you owned two properties was only relevant with respect to the application of the public generally exception.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed). 


�We would also like to point out, that in making determination as to the application of the public generally exception, your web-site biography points out that “Pamela lives in the Historic Greg Rogers House on Second Avenue ….” (� HYPERLINK  "http://www.ci.chulavista.ca.us/City_Services/Mayor_Council/Member_Seat 3/bio.asp"�www.ci.chulavista.ca.us/City_Services/Mayor_Council/Member_Seat 3/bio.asp�)  You should consider whether the financial effects of any particular governmental decision would be substantially the same on a historic home as it would be on other homes in the significant segment.





