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May 17, 2011
Rita Copeland
River City Business Services

5429 Madison Avenue

Sacramento, CA  95841
Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-11-043
Dear Ms. Copeland:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Yes on Measure P – Wild Horse Ranch - Sponsored by Parlin Development Company regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
QUESTION


May a terminated local ballot measure committee re-open to accept a refund?
CONCLUSION


The terminated committee may be re-opened to receive the refund.  Receipt of the refund and expenditure of the funds must be reported on the Form 460.
FACTS

Yes On Measure P – Wild Horse Ranch – Sponsored by Parlin Development Company, ID#1320680, qualified as a local ballot measure committee on September 3, 2009.  The committee was terminated on February 12, 2010.  The committee received a $1,529.40 refund check from Comcast on March 9, 2011, for advertising during for the November 2009 election.  You are requesting authorization to re-open the committee to accept the refund and disburse the funds.
ANALYSIS

Your question relates to whether the ballot measure committee may accept the refund after it has been terminated.  The terminated committee must be re-opened in order to accept the refund and disburse the funds.  To re-open the committee, you must send a letter to the Secretary of State’s Office requesting that the committee be re-opened.  You should also send a copy of your request to re-open the committee to the local filing officer with which your campaign statements are filed, so that he or she is apprised of the status of your committee.  The committee will report the refund on Schedule I as a miscellaneous increase to cash and the disbursement of funds as an expenditure on Schedule E on its Form 460.
While the Act contains provisions governing a candidate’s surplus funds following an election (Section 89519), it does not have specific provisions governing a ballot measure committee’s leftover funds following an election.  Therefore, the Act’s general provisions on the permissible use of campaign funds, Sections 89511-89518, apply to a local ballot measure committee’s use of funds following an election.  (Pirayou Advice Letter, No. A-08-143, copy enclosed.)  Under the Act, a non-candidate controlled committee’s expenditure of funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”  (Section 89512.5(a).)  Therefore, under the Act, your expenditure of the refund must meet this criteria.  
Please note, your letter does not state the intended use of the refund.  In some limited cases, particularly when a committee uses a refund to pay outstanding debts, the Commission has allowed a committee to endorse the refund to a debtor and not require the re-opening of the bank account.  The committee, instead, must file a report showing the activity as described above along with a cover letter stating that the refund was unexpected and used to pay down the outstanding debt.  You may wish to contact our advice line for assistance on this matter.

Although outside the Act, please note that Elections Code Section 18680 imposes duties on those entrusted with ballot measure funds.  Section 89522 states:  “This chapter shall not be construed to permit an expenditure of campaign funds prohibited by Section 18680 of the Elections Code.”  Because we cannot render advice with respect to interpretation of the Elections Code, you may wish to seek advice from the Secretary of State, Elections Division, on the appropriate use of these funds.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


John W. Wallace

Assistant General Counsel

By:
Ivy Sevilla

Political Reform Consultant
IS:jgl
Enclosure 
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





