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April 5, 2011
Paul Mount II
P.O. Box 382
Hakalau, Hawaii 96710
RE:  Your Request for Advice
         Our File No. A-11-045
Dear Mr. Mount:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  We do not address the applicability, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411. 

QUESTION

Do the post-governmental employment provisions of the Act prohibit you from working as a consultant for Occidental Oil and Gas Corp, (“OXY”) in order to prepare and negotiate a proposal with you former employer regarding a project to explore and develop oil reserves? 
CONCLUSION


No.  Because you did not participate “personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision.”   
FACTS


You retired from California State Lands Commission (the “CSLC”) on September 9, 2008.  You were the chief of the Mineral Resources Management Division (the “MRMD”)from 1992-2008.  As such, you supervised a division with approximately 45 employees that managed certain mineral resources of the state.  You made recommendations concerning actions, leases, contracts, and other business proposals to the CSLC.  You also approved certain activities on lands leased or owned by the state.

You have received a request from Occidental Oil and Gas Corp, (“OXY”) for you to work for them on a project that involves requesting an agreement with the CSLC to develop land owned by the state in exchange for monetary and development benefits. 
While you were working for the CSLC, discussions were held with OXY regarding the possibility of their developing state oil properties in the West Wilmington Oil field.  The discussions were preliminary and in the conceptual stage.  Enabling legislation, Assembly Bill No. 2165, was passed and signed by the governor on September 27, 2008.  This bill authorized the Commission to negotiate and execute, on behalf of the state, a contract with the City of Long Beach and its tidelands oil operating contractor, OXY, that provides financial incentives for the contractor to explore for and develop additional oil reserves beneath the tidelands and submerged lands covering specific parcels in a certain oil field ─ West Wilmington.  OXY submitted a formal proposal to the CSLC staff on June 15, 2010, almost two years after you retired.  
Prior to the passage of the bill, the MRMD staff met and informally discussed the concept suggested to them by OXY.  You sent letters to OXY and received letters from OXY concerning their suggestions to the CLSC staff.  Since your retirement, OXY has not been successful in negotiating with the MRMD staff to develop a proposal that could be recommended by staff to the CSLC.  OXY has asked you to work as a consultant for them to develop a totally new and different proposal that may be submitted to CSLC staff and that ultimately could be recommended by the CSLC staff for approval by the CSLC Commissioners.  The proposal would not be the same concept as the previous proposals.  It would require renewed negotiations with the CSLC staff and new legislation.
You would like advice as to whether the Act’s post-governmental employment provisions prohibit you from working on this project and advising OXY on a course of action regarding the proposal and the negotiations with the CSLC staff.  You also wish to know if you are prohibited from appearing before or communicating with the CSLC regarding this project or any future proposal different from that which was already rejected, and if you are prohibited from working on any project or proposal for OXY.
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.
  (Also see Regulation 18747.)
Post-Governmental Employment Provisions
The One-Year Ban – The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  Because you left state service on September 9, 2008, the provisions of the one-year ban no longer apply to you.  Accordingly, there is no need for us to analyze it further,
The Permanent Ban –  The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)
Furthermore, Regulation 18741.1 provides as follows:

 
(a) The prohibitions of Sections 87401 and 87402 apply to any state administrative official if all of the following criteria are met: 

(1) The official has permanently left or is on a leave of absence from, as defined in Regulation 18746.4(a), any particular state office or employment.

(2) The official is compensated, or is promised compensation, for making an appearance or communication, or for aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing another person, other than the State of California, in a judicial, quasi-judicial or other proceeding. For purposes of Section 87401 and 87402, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not considered compensation.

(3) The official makes an appearance or communication, or aids, advises, counsels, or assists in representing another person, other than the State of California, in making an appearance or communication, before any officer or employee of any state administrative agency for the purpose of influencing, as defined in Regulation 18746.2, a judicial, quasi-judicial or other proceeding, including but not limited to any proceeding described in Regulation 18202, subdivisions (a)(1)-(a)(7). 

(4) The judicial, quasi-judicial or other proceeding includes any proceeding in which the official participated personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision, as defined in Regulations 18702.1-18702.4, but excluding any proceeding involving the rendering of a legal advisory opinion not involving a specific party or parties. A supervisor is deemed to have participated in any proceeding that was "pending before," as defined in subdivision (b) of Regulation 18438.2, the official's agency and that was under his or her supervisory authority. For purposes of this regulation, a proceeding is under a supervisor's "supervisory authority" if any of the following applies to the supervisor: 

(A) The supervisor's duties include the primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted. However, this provision does not apply to a supervisor who is only responsible for the general oversight of the administrative actions or functions of a program in which the responsibilities concerning the specific or final review of the proceeding are expressly delegated to other persons in the agency. 

(B) The supervisor directly supervises the person performing the investigation, review, or other action involved in the proceeding including, but not limited to, assigning the matter for which the required conduct is taken. 

(C) The supervisor reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding. 

(D) The supervisor has contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding. 

(5) The judicial, quasi-judicial or other proceeding is the same proceeding in which the official participated.” (emphasis added.)
Because you were only involved only in discussions at the preliminary or conceptual stage leading up to the first proceeding you did not participate “personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision.”   Because you retired from state service before the passage of the enabling legislation for the prior proceeding, you did not participate in that proceeding.  Finally, it appears under the facts submitted that the current matter is an entirely new proceeding from the prior one.  However, because you did not participate in the prior proceeding, we need not reach that issue.

Accordingly, you are not prohibited under the Act’s permanent ban from accepting employment as a consult from OXY as described herein.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







John W. Wallace






Assistant General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Senior Counsel, Legal Division
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� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� Because you have already left state service, we do not address this issue.  The Commission does not provide advice with respect to past conduct.





�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  





