File No. A-11-053  

Page No. 4

May 24, 2011
Robert E. Lytle
529 Palmer Lane
Menlo Park, CA 94025

Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-11-053
Dear Mr. Lytle:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Please note, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A.)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  
QUESTIONS

As former Chief of the Bureau (the “Bureau”) of Gambling Control, California Department of Justice (“DOJ”), are you prohibited by the “permanent ban” of Section 87400 et. seq. from doing the following:
1.  Performing work for Galaxy Gaming (“Galaxy”) in connection with states other than California?
2.  Overseeing compliance issues for Galaxy if, in the future, Galaxy obtains a 
license in California and you participated in the Bureau’s initial decision to deny Galaxy’s application?



3.   Testifying as a witness in an evidentiary hearing concerning the denial of Galaxy’s application for licensure as a vendor to tribal casinos?
CONCLUSIONS
1. No.  The permanent ban applies to proceedings in which a public official 

participated while employed by the state.  Your work at the Bureau did not involve states other than California.
2. No.  The permanent ban does not apply to a new proceeding even in cases 
where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which an official had participated.  Once a license is granted, a proceeding regarding compliance is a new proceeding
3. No.  The permanent ban prohibits representation or assistance only if the 

official receives compensation.  Because you will not be paid for your testimony, you may testify in the hearing.
FACTS


You retired from state service in December of 2007 as Chief of the Bureau.  Upon retirement, you started consulting to the gambling industry concerning compliance issues.  However, you complied with the 3-year ban on representation required by Business & Professions Code Section 19981.  After the ban expired, you were asked by Galaxy to sit on a compliance board they were establishing and to consult on licensing issues throughout the United States and internationally, if required.  You were also asked to help Galaxy’s appeal of a denial of an application for licensure as a vendor to tribal casinos where you, as the Bureau’s Chief of Gambling Control, recommended denial of the application.  Upon learning that the Act permanently bans a former state employee from representing someone in a matter in which the former employee participated while employed by the state, you told Galaxy that you would not assist them with this licensing matter and withdrew an application you had submitted to DOJ that would have designated you an agent who can represent applicants or licensees in matters before the Bureau.

The licensing matter in which you participated while employed by the Bureau was Galaxy’s application for licensure as a vendor to tribal casinos.  You recommended denial but expressed your willingness to grant the license if certain conditions were met.  Denial of the application is now at issue in an evidentiary hearing before a judge.  According to our telephone conversation of May 11, 2011, you expect to be called as a witness by Galaxy to testify as to your decision to recommend denial of the application.  You also stated that you will not be paid for testifying.
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  
The first restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see section 87406, regulation 18746.1).  Because you retired from state service more than one year ago, the one-year ban no longer applies to you.

The second restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see Sections 87401 and 87402 and Regulation 18741.1).  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide:
  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:  (Emphasis added).
  “(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
  “(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee . . ..”  (Section 87400(d).) 
Question 1:  Do the post-employment restrictions of the Act prohibit you from performing work for Galaxy in connection with states other than California?

The permanent ban applies to proceedings in which a public official participated while employed by the state.  Your work at the Bureau did not involve states other than California.  Accordingly, you may advise Galaxy on matters involving other states. 


Question 2:  Do the Act’s post-employment restrictions prohibit you from overseeing compliance issues for Galaxy if, in the future, Galaxy obtains a license in California and you participated in the Bureau’s initial decision to deny Galaxy’s application?

The permanent ban does not apply to a new proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A new proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings. (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter No. I-03-119.)  Proceedings to obtain a license and proceedings involving compliance with the terms of an existing license involve a different subject matter.  Accordingly, you are not barred from advising Galaxy on compliance matters involving a license that has been granted.
 
Question 3:  If called by Galaxy as a witness in an evidentiary hearing in which the denial of Galaxy’s application is at issue, may you testify even though you participated in the state’s decision to deny the application? 
Under Section 87401, the permanent ban applies if a former official receives compensation for representing a party, other than the state, in a proceeding in which the official participated while employed by the state.  Because you will not be paid for your testimony, you may testify in the hearing.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me 
at (916) 322-5660.







Sincerely, 







John W. Wallace






Assistant General Counsel

By:  
Valentina Joyce
Counsel, Legal Division
VJ:jgl

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





