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April 18, 2011
Ms. Erin V. Peth
Deputy Legal Affairs Secretary

Office of the Governor

Sacramento, CA  95814
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-11-063
Dear Ms. Peth:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTION

Do donations made to the California Council on Physical Fitness and Sports need to be reported by Governor Brown as “behested payments?”   
CONCLUSION


No, given the facts that the Governor will not request or solicit any contributions for the Council on Physical Fitness and Sports or engage in any other fundraising efforts on the Council’s behalf, and that no one on his staff or acting as an agent of his is soliciting contributions to the organization on his behalf, donations made to the California Council on Physical Fitness and Sports do not need to be reported by Governor Brown as “behested payments.”  
FACTS


Governor Brown has been asked to serve as an honorary co-chairman on the Council on Physical Fitness and Sports.  The Council is a 501(c)(3) organization that has been doing business as the “Governor’s Council on Physical Fitness and Sports” for the last six years.  It intends to continue to do business in this name.  The Council is nonprofit and nonpartisan, and its mission is to promote physical fitness, especially in children.  It has several board members and retains its own staff.  The Council is funded entirely by annual donations from a handful of private entities.  No fundraising events are held; instead, Council staff directly solicits donations from the annual donors.
 
As an honorary co-chairman, Governor Brown will not participate in any of the Council’s fundraising.  His only role will be to support the Council’s mission by signing certificates issued to students who complete a fitness program called the “Governor’s Challenge” and by attending the Council’s annual award ceremony.

ANALYSIS


The Act states that, generally, a “contribution” includes a payment made at the behest of a candidate.  (Section 82015(b).)  The term “candidate” includes those who hold an elected office.
  A payment is made “at the behest” of a candidate whenever it is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Section 82015; Regulation 18225.7.)  The term “payment” includes an expenditure of money (see Section 82044), and an expenditure made at the behest of a candidate includes “expenditures made by a person other than the candidate or committee, to fund a communication relating to” a candidate who is clearly identified.  (Regulation 18225.7(b).)


Section 82015(b)(2), sets forth several exceptions to the general rule that a payment made at the behest of a candidate is a contribution.  Specifically, subparagraphs (A) and (B) of Section 82015(b)(2) provide that a behested payment is not a contribution under the following circumstances: 
   “(A) Full and adequate consideration is received from the candidate.
 
   “(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate's candidacy for elective office: 

   “(i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 [lobbyist gift limit] are presumed to be principally for personal purposes.
 
   “(ii) A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.
 
   “(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution.  However, payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected official shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  . . .”  


Section 82015(b)(2)(B)(iii) provides that even if a payment made “at the behest” of an elected officer is not a contribution to that officer, the officer must file a report detailing the payment if the payment is principally for a legislative, governmental or charitable purpose.  A report, known as a “behested payment report,” must be filed within 30 days with the officer’s agency when the amount of the payment, or aggregate payments for similar purposes made at the behest of the officer by the same source, is $5,000 or more in a calendar year.  The purpose of the “behested payment” provision in Section 82015 is to capture reporting for payments that are not direct contributions to elected officials, but that the public would want to see in periodic reports.  That is, the purpose is to provide disclosure of payments when there might be a potential for influence over a public official.  


Under the statute, a donation to a charitable organization is made at the behest of an elected official only if the payment is solicited, requested, or suggested by the elected official or otherwise made to the organization in cooperation, consultation, coordination with, or with the consent of the elected official.  Behested payments reporting also applies when donations to charitable organizations are solicited by an elected official or by staff or an agent acting for that elected official, such as their chief of staff, director or other staff.  


As described in the Filchev Advice Letter, No. I-09-073, a donation to a charitable organization is not a reportable behested payment merely because an elected official serves on the board of directors, an advisory council, or a fundraising committee of the organization.  In addition, a donation to a charitable organization in response to a letter soliciting a donation is not necessarily a reportable behested payment if the name of an elected official holding a position with the organization is identified in the letterhead or the text of the letter.  Id.  However, if the solicitation letter is signed by the elected official or a reasonable person could conclude the letter is from or on behalf of the elected official, a donation will be a reportable behested payment.  Id.

Governor Brown is honorary co-chairman of the California Council on Physical Fitness and Sports, as past Governors before him have been.  His only role in this position will be to support the Council’s mission by signing certificates issued to students who complete the “Governor’s Challenge” fitness program and by attending the Council’s annual award ceremony.  


California, like most states, has a Council on Physical Fitness modeled on the President’s Council on Physical Fitness, Sports and Nutrition.  The Governor’s Council on Physical Fitness and Sports was first established by Executive Order on February 24, 1993, under Governor Pete Wilson, who appointed Arnold Schwarzenegger to chair the Council.  The Council has existed under subsequent governors and is currently organized as a nonprofit, 501(c)(3) organization, under articles of incorporation filed on December 22, 2004 with the Secretary of State.
  The Articles of Incorporation provide that the primary purpose of the organization is “to raise awareness and promote physical fitness and sports for all Californians.”  
         
Although the organization’s name specifically refers to the Office of the Governor, we note that the Council on Physical Fitness and Sports has existed as a program of the Governor’s Office since 1993.  The critical facts under the behested payments statute are whether an elected official is requesting a payment for a charitable organization.  Under the facts you provided, Governor Brown will not request or solicit any contributions for the California Council on Physical Fitness and Sports, and will not engage in any fundraising efforts on the Council’s behalf.  And while the behested payment rules surely apply when staff or an agent is acting for an elected official as noted above, in this situation, no one on the Governor’s staff and no one acting as his agent is soliciting contributions on his behalf.  The professional staff of the nonprofit organization contacts the corporate sponsors for the annual donations.  You further stated with respect to the Council’s fundraising, that the Council is funded entirely by annual donations from a handful of private entities.  These sponsoring entities, including Anthem Foundation, Kaiser Permanente, CVS Pharmacy, Coca-Cola and General Mills are prominently listed on the Council’s website.  No fundraising events are held for the Council; instead, Council staff directly solicits donation from the annual donors.  


Given that the Governor will not request or solicit any contributions for the California Council on Physical Fitness and Sports or engage in any other fundraising efforts on the Council’s behalf, and that no one on his staff or acting as an agent of his is soliciting contributions to the organization on his behalf, the Governor is not “behesting” contributions to the Council and therefore donations made to the Council do not need to be reported by the Governor as “behested payments.”  


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 


John W. Wallace

Assistant General Counsel

By:     
Hyla P. Wagner









Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  Section 82007 defines the term “candidate” as an individual who is listed on a ballot (or who has qualified to have write-in votes counted by election officials) for any elective office, which includes any “elective state office.” Section 82007 also provides that:  “An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated.”  The word “candidate” thus includes an incumbent in any “elective state office.”


	�  You provided further facts concerning the organization of the California Council on Physical Fitness and Sports, including the Articles of Incorporation, by telephone conversation and electronic mail.    





