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May 24, 2011
Jennifer R. Hill
Linda Halderman for Assembly 2012
504 Van Ness Ave
Fresno, CA 93721
Re:
Your Request for Advice


Our file No. A-11-090
Dear Ms. Hill: 
This letter responds to your request for advice on behalf of Linda Halderman for Assembly 2010 and Linda Halderman for Assembly 2012 regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
QUESTION

Since Linda Halderman for Assembly 2010 (“2010 Committee”) has been terminated, is it permissible to accept a $2,000 refund for the 2010 Committee and deposit it directly into Linda Halderman for Assembly 2012 (“2012 Committee”)?
CONCLUSION

No.  According to Regulation 18404.1, the 2010 Committee must request permission to reopen the 2010 Committee in order to receive the refund check and then transfer the funds to the 2012 Committee.
FACTS


 You are a consultant for Assemblymember Linda Halderman, who was a successful candidate in the 2010 general election held on November 2, 1010.  On November 8, 2010, the 2010 Committee made a $3,900 contribution to another state candidate committee.  On November 17, 2010, the 2012 Committee was formed for Assemblymember Halderman’s re-election to the same office.  On December 29, 2010, since the 2010 Committee did not have debt, the remaining balance was transferred to the 2012 Committee.  The 2010 Committee was terminated on January 31, 2011. 

On April 29, 2011, the 2010 Committee received a refund of $2,000, a portion of the contribution mentioned above, because the amount of the contribution was in excess of the amount needed to retire the debt of that candidate committee.  You were unaware of the refund owed to the 2010 prior to termination.  You state that if the 2010 Committee would have received the refund check before terminating the 2010 Committee, you would have transferred those funds to the 2012 Committee as well.  
ANALYSIS
Candidates terminate their campaign committee pursuant to Section 84214, which provides as follows: 
“Committees and candidates shall terminate their filing obligation pursuant to regulations adopted by the Commission which insure that a Committee or candidate will have no activity which must be disclosed pursuant to this chapter subsequent to the termination . . ..”  (Section 84214.)



Regulation 18404(b) further provides that a recipient committee may terminate only if the committee:
“(1) Has ceased to receive contributions and make expenditures and does not anticipate receiving contributions or making expenditures in the future;
      “(2) Has eliminated or has declared that it has no intention or ability to discharge all of its debts, loans received and other obligations;
      “(3) Has no surplus funds; and
      “(4) Has filed all required campaign statements disclosing all reportable transactions.”  



Under Regulation 18404.1(g), a committee that has terminated may submit a request to the Executive Director of the Fair Political Practices Commission to reopen for any of the following reasons:

“(1) To receive a refund or similar payment received after termination of the committee;

“(2)  To pay a fine as permitted under Section 89513(c);

“(3) To pay expenses incurred in connection with an audit or investigation of the Committee under this title;

“(4)  To pay litigation expenses as permitted under Sections 89513 and 89514, other than expenses subject to Section 85304 and Regulation 18530.4; or

“(5)  For any other good cause shown that would further the disclosure requirements or contribution limits of this title.”  


The procedure when a state candidate’s terminated committee receives a refund is to submit a request to the Executive Director pursuant to Regulation 18404.1, to reopen the 2010 Committee to receive the refund.
  In this circumstance, Assembly Member Halderman must petition to reopen the 2010 Committee, reopen the 2010 Committee, deposit the check there, and transfer the funds to the 2012 Committee.  For reporting purposes, the refund to the 2010 Committee must be reported on Schedule I of the 2010 Committee’s campaign statement as a miscellaneous increase to cash.  The transfer to the 2012 Committee must be reported on Schedule E of the 2010 Committee’s campaign statement under the Act’s carryover provisions in Section 85317.
  A copy of the refund check and any correspondence relating to the refund must be maintained with the 2010 Committee’s campaign records.  The receipt of the transfer should be reflected on the 2012 Committee’s campaign reports as a miscellaneous increase to cash on Schedule I.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Scott Hallabrin








General Counsel

By:
Sarah Olson








Political Reform Consultant
SO:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  In limited circumstances, we have permitted a candidate to deposit a refund check directly into a current committee without having to reopen the previous committee for the same office which has been terminated.  However, we have granted permission to do so in circumstances where the refund was small and came directly from a governmental agency.  (See e.g., Warren  Advice Letter, No. A-11-060.)  The Commission may in the future consider a minor modification to the committee termination rules addressing refunds below a certain amount or certain types of refunds.   





	�  With respect to carryover of contributions, Section 85317 provides:  “Notwithstanding subdivision (a) of Section 85306, a candidate for elective state office may carry over contributions raised in connection with one election for elective state office to pay campaign expenditures incurred in connection with a subsequent election for the same elective state office.”      





