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August 4, 2011
Lance Olson

Olson Hagel & Fishburn LLP

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, CA  95814-4602

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-11-103
Dear Mr. Olson:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the Senate Rules Committee regarding the provision of the Political Reform Act (the “Act”)
 regulating the sending of mass mailings at public expense. 
QUESTIONS AND CONCLUSIONS

You asked four questions, all related to the “mass mailing” exceptions in Regulation 18901.  For purposes of your inquiry, we assume that all the mailings are publically-funded mass mailings otherwise prohibited under Section 89001 and Regulation 18901(a).  Thus, our analysis focuses on application of the exceptions in Regulation 18901.
Distribution by mail.  


1.  A State Senator wants to send an item by mail.  One side of the item will be printed with a town hall meeting announcement that includes one use of the Senator’s name and the reverse side will be prepared with the Senator’s name only in the return address of the mailer.


The mailing is permissible.  So long as each use of the official’s name or other reference to the official falls within an exception in Regulation 18901, the mailer is permissible under Section 89001.  Under your facts, each use falls under an exception.  
· The front side of the card is permissible under the “constituent” meeting exception.  Regulation 18901(b)(9)(A) and (B) provides an exception for:
“(A) An announcement of any meeting or event of the type listed in paragraphs 1 or 2.
“1. An announcement sent to an elected officer’s constituents concerning a public meeting which is directly related to the elected officer’s incumbent governmental duties, which is to be held by the elected officer, and which the elected officer intends to attend. 

“2. An announcement of any official agency event or events for which the agency is providing the use of its facilities or staff or other financial support. 
“(B) Any announcement provided for in this subdivision (b)(9) shall not include the elected officer’s photograph or signature and may include only a single mention of the elected officer’s name except as permitted elsewhere in this regulation.” 

· The name in the return address is permissible under the “envelopes” exception.  In pertinent part, Regulation 18901(b)(1) provides an exception for:  “[a]ny item in which the elected officer’s name appears only in the . . . envelopes of the agency sending the mailing.”

We have construed the use of the name in the return address of a mailing to fit within this exception, whether on envelopes or on self-mailers.  (Kawagoe Advice Letter, No. A-96-097; Calhoun Advice Letter, No. A-92-043.)  Thus, in the situation you described, the second use of the name on the item would also be permissible. 

2.  A State Senator wants to send an item by mail.  One side of the item will be printed with a town hall meeting announcement that includes one use of the Senator’s name and the reverse side will be prepared as a self-mailer which includes the Senator’s name in the return address of the self-mailer, and the Senator’s name in destination address of the self-mailer.

The mailing of the item is permissible.  The front side of the card is permissible under the “constituent” meeting exception (as discussed above).  The use of the name in the return address and the destination address for the self-mailer are permissible under the “envelopes” exception since the use of the names would be necessary for mailing and for the item to be mailed back to the Senator’s office.
Distributed as an insert in a newspaper:
  


3.  A State Senator wants to produce an item that will be distributed as an insert in local newspapers.  One side of the item will be printed with a town hall meeting announcement that includes one use of the Senator’s name and the reverse side will be prepared with the Senator’s name only in the return address of the item.

This item would be prohibited.  Unlike in the prior question, not all the uses of the Senator’s name fall within an exception in the regulation.  The front side of the card is permissible under the “constituent” meeting exception as discussed above.  However, the “return address” is not permissible.  The “envelopes” exception would not apply when the item is circulated as a newspaper insert and no “envelope” is necessary for distribution or mail back.


4.  A State Senator wants to produce an item that will be distributed as an insert in local newspapers.  One side of the item will be printed with a town hall meeting announcement which includes one use of the Senator’s name and the reverse side will be prepared as a self-mailer which includes the Senator’s name in the return address of the self-mailer, and the Senator’s name in destination address of the self-mailer.


The distribution of the item is permissible.  The front side of the card is permissible under the “constituent” meeting exception as discussed above.  The name in the return address and the destination address for the self-mailer is permissible under the “envelopes” exception.  Both these uses of the name are necessary since the item also serves as the “envelope” for the item (or portion of the item) to be mailed back to the Senator’s office. 

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Zackery P. Morazzini

General Counsel
John W. Wallace

Assistant General Counsel
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�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� For purposes of responding to your questions, we assume the exception for subscription publications in Regulation 18901(c)(4)(E) would not apply to these newspapers.  





� This question was added in our telephone conversation of July 14, 2011.  We note that you received verbal advice that was contrary to the conclusion in this letter.  The advice in this letter does not concern any past conduct, but is limited to prospective actions.  





