October 5, 2011
Heather Flick

The Flick Group

425 California Street, Suite 2025

San Francisco, CA 94104

Re:
Your Request for Advice


Our file No. A-11-106
Dear Ms. Flick:

This letter responds to your request for advice regarding the honorarium and contribution provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  This letter is based solely on the provisions of the Act.  The Commission does not give advice on other areas of law, including applicable local laws or statements of incompatibility.
FACTS


You represent Kevin James, an individual, and Kevin James for Mayor, a candidate controlled committee.  Mr. James has declared his candidacy for Mayor of Los Angeles.  He has been a paid radio talk show host for 8 ½ years and has worked for KRLA in Los Angeles for the past 4 years as the host of “The Kevin James Show.”  In addition, Mr. James is Of Counsel at the law firm Lavely & Singer in Los Angeles.  

Mr. James’s radio show is broadcast five times a week on KRLA and available as podcasts on www.krla.com.  The show focuses on Los Angeles city issues, city government, and local politics.  The show includes regular guests and an opportunity for listeners to call in with live comments or questions.  In addition, Mr. James hosts a weekly Sunday show called “Local 870 with Kevin James,” which is also available on podcasts on the station’s website.  On this show, Mr. James interviews community leaders, elected officials, university officials, media figures, and others.  

Mr. James has several regular guests who appear and discuss local, state, or national politics, sports, and other issues.  Callers are pre-screened by station staff before Mr. James takes live questions or comments.  Additionally, Mr. James has access to a broadcast delay “dump” button that allows inappropriate questions or comments to be eliminated from the broadcast audience’s hearing. 
Mr. James has not discussed his candidacy on his radio shows.  He has never expressly advocated his election by urging listeners to vote for him or vote against his potential opponents.  He has not referred to his candidacy, his campaign, or his potential opponents’ qualifications.  He has not solicited contributions for his campaign on the shows.
KRLA’s website lists its schedule, including a link to The Kevin James Show.  This link directs one to the website www.teamkevinjames.com.  Mr. James maintains this site as a forum to deliver news about himself, his radio show, and current events of interest to his fans.  The website does not link to www.kevinjamesformayor.com.  He uses his own funds to maintain the website.  This website allows visitors to sign up to receive a newsletter, “join Team Kevin James” by entering their contact information, and to send him questions and comments.  This website has a link titled “The Kevin James Show,” which links to http://kevinjames.townhall.com/blog, a KRLA-hosted opinion page where readers can listen to clips of The Kevin James Show.  This link does not contain information regarding Mr. James’s candidacy for mayor.
KRLA has considered paying Mr. James to host an Internet-only (non-radio) broadcast during which Mr. James would: 1) expressly advocate his election by urging listeners to vote for him or vote against his potential opponents, 2) refer to his candidacy for elective office, his campaign, or his potential opponents qualifications for elective officer, or 3) solicit contributions for his campaign or against his potential opponents.

You have requested advice regarding the relationship between KRLA and Mr. James during his campaign for mayor and after the race, should he be successful.  You have included potential scenarios, all of which are addressed below.  
ANALYSIS

Honorarium

Section 89502(a) of the Act prohibits public officials “or other individual specified in Section 87200” from accepting honoraria from any source.  A public official is “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  (Section 82048(a).)  In addition, Section 89502(b) states that “[n]o candidate . . . for elective office in a local government agency shall accept any honorarium.”  The honorarium ban therefore applies to Mr. James as a candidate for Los Angeles Mayor.
The Act defines honorarium as “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Section 89501(a).)  The term “honorarium,” as used in the Act, however, does not include earned income for personal services that are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  (Sections 89501(b)(1) and 82030.5; Regulation 18932.)

A “speech given” is defined as “a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.”  (Regulation 18931.1.)  We have previously advised that radio shows are not considered a “speech” under the Act.  (See Ashburn Advice Letter, A-07-119 finding that an elected official hosting a call-in radio show was not a “speech given” under the Act provided that the official was not hired on the basis of his position and that the official was compensated in line with other hosts); (see also Tribe Advice Letter, A-95-310 radio show hosting does not constitute a speech, but suggested that only talk shows regarding topics unrelated to being a public official would fall under this definition).
Contribution

The Act defines “contribution” to include any payments made at the behest of a candidate unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his candidacy for elective office.  Section 82015 of the Act provides that a payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.

“(C) . . . For purposes of this subparagraph, ‘election-related activities’ shall include, but are not limited to, the following:

(i) Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.

(ii) Communications that contain reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for elective office.

(iii) Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.

(iv) Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clause (i), (ii), or (iii).

(v) Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.

(vi) Preparing campaign budgets.

(vii) Preparing campaign finance disclosure statements.

(viii) Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.”
The term “contribution” includes the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office.  (Section 82015(c).)  Therefore, the donation of free air time to a candidate to promote his or her candidacy, which is not offered to all the candidates running for the same office, is an in-kind contribution reportable by the candidate.  
Regulation 18215 states that “contribution” includes:

“(a) A contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor. A payment is made for political purposes if it is:
(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure . . ..”
The definition of “contribution” excludes certain payments made at the behest of a candidate for a communication that does not expressly advocate the candidate’s election, does not refer to the election, and does not solicit contributions.  Regulation 18215(c)(4) provides as follows:

“(c) Notwithstanding any other provision of this section, the term ‘contribution’ does not include:

    



* * *

(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

    (i) Does not contain express advocacy;

    (ii) Does not make reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for office; and

    (iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate's opponent.”
* * *

(8) A payment made by any broadcasting station (including a cable television operator, programmer or producer), website, or a regularly published newspaper, magazine or other periodical of general circulation, including any Internet or electronic publication, that routinely carries news and commentary of general interest, for the cost of covering or carrying a news story, commentary or editorial.
Express Advocacy
For purposes of the Act, “express advocacy,” as used above, refers to “a communication that ‘expressly advocates’ the nomination, election or defeat of a measure if it contains express words of advocacy such as “vote for,” “elect,” “support,” “cast your ballot,” “vote against,” “defeat,” “reject,” “sign petitions for,” or, within 60 days prior to an election in which the candidate or measure appears on the ballot, the communication otherwise refers to a clearly identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.  (Regulation 18225(b)(2), copy enclosed.)  
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





