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July 15, 2011
VIA FACSIMILE

Toffer Grant
CEO/Founder

PEX Card

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-11-111
Dear Mr. Grant:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your request is general in nature and does not relate to specific clients, we are treating it as a request for informal assistance.

QUESTION

May campaign committees use the PEX prepaid expense card (“PEX Card”) for staff payments for supplies and business travel purchases?
 
CONCLUSION


Yes.  Campaign committees may use the PEX prepaid expense card for staff payments for supplies and business travel purchases.  However, they must continue to comply with all applicable disclosure provisions of the Act, as described below.
FACTS


You are the CEO and founder of PEX Card, which provides corporate prepaid expense card solutions.  PEX Card is a prepaid debit card and as such funds must be placed on deposit in a designated bank account prior to any card spending.  A bank to bank transfer must be initiated by the client to place funds into the PEX card program.  PEX card only accepts funds via wire transfer or ACH (automated clearing house) funds transfers.  There are no cash, check or PayPal deposits allowed.  


While PEX Card is not a bank, in order to market a Visa or MasterCard branded card solution, you must be partnered with a federally chartered, regulated banking institution.  Your partner is The Bancorp Bank, a Delaware-based bank.  Their prepaid card division is located in Sioux Falls, SD and the bank’s headquarters is in Delaware.  Funds clients place on deposit are withdrawn from their business bank account and deposited in an account located in either Delaware or South Dakota.


The PEX Card program limits all clients (private sector businesses, non-profits and in this case campaign committees), to funding their PEX Card program from a business bank account only.  In the case of a campaign committee, they would be transferring funds from their single campaign bank account.  There is no acceptance of deposits from third parties such as campaign contributors, vendors, staff, or other sources.  All deposits must come from the client’s business bank account.  

PEX Card enforces these requirements by:

· Having the capability to store only one account per business at a time.

· Verifying with clients’ banks to ensure that they are business accounts.

· Requiring an ACH (automated clearing house) verification form to be submitted with an original signature to be kept on file.


You wish to know whether campaign committees may use the PEX Card for staff payments for supplies and business travel purchases


ANALYSIS

Section 85201 establishes that a candidate’s campaign funds must be held in one account established at a financial institution located in the state.  

   “(a) Upon the filing of the statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.

 
   “(b) As required by subdivision (f) of Section 84102, a candidate who raises contributions of one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year shall set forth the name and address of the financial institution where the candidate has established a campaign contribution account and the account number on the committee statement of organization filed pursuant to Sections 84101 and 84103.
 
   “(c) All contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in the account.
 
   “(d) Any personal funds which will be utilized to promote the election of the candidate shall be deposited in the account prior to expenditure.
 
   “(e) All campaign expenditures shall be made from the account.  . . .”  
(Section 85201.)

Regulation 18524 addresses the investment and expenditure of campaign funds:

   “(a)  All contributions received by a candidate shall be deposited in the candidate’s campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201.  The candidate shall make all campaign expenditures from the campaign bank account.  Moneys in the candidate’s campaign bank account shall be spent only on expenses associated with the candidate’s election to the specific elective office designated in the statement of intention and expenses associated with holding that office.  
   “(b) The candidate may transfer funds from the campaign bank account to certificates of deposit, interest-bearing saving accounts, money market accounts, or similar accounts which shall be established only for funds for the same elective office for which the campaign bank account was established.  Prior to expenditure, the funds shall be redeposited in the candidate’s campaign bank account.
   “(c) The candidate may establish one or more credit card accounts or one or more charge accounts for the campaign bank account.  Expenditures for payment of charges incurred on each credit card or charge account shall be made only from the campaign bank account.  The credit card and charge accounts shall be used only for expenses associated with the candidate’s election to the specific elective office designated in the statement of intention or expenses associated with holding that office.  . . .”

Finally, Regulation 18421.9 addresses the reporting of expenditures charged to a credit, debit, or charge card by a candidate or committee:

    “A candidate or committee shall disclose the information, as pertinent, required by paragraphs (1) through (5) of subdivision (k) of Section 84211 for expenditures paid by the candidate or committee to a credit, debit or charge card company if the expenditures reach the $100 aggregate threshold for that subdivision.  A candidate or committee shall also disclose the information, as pertinent, required by paragraphs (1) through (5) of subdivision (k) of Section 84211 for each specific expenditure of $100 or more charged on the candidate’s or committee’s credit, debit or charge card.”


In this case, you ask if the money can be withdrawn from the campaign account by PEX Card, similar to a prepaid debit card.  You also state that the funds would be held in “a federally chartered, regulated banking institution.”  The PEX card involves the transfer of funds from the campaign bank account to a client trust account to be used for prepaid card expenditures.  Upon review, we find the trust account and prepaid expense card to be permissible under Section 85201 and Regulation 18524, concerning campaign bank accounts, and under Regulation 18421.9 concerning campaign credit, debit, and charge cards.  

Candidates and committees must comply with the applicable disclosure and recordkeeping provisions of the Act when using a PEX prepaid expense card.  (Section 84200 et seq. ; Section 84104 and Regulation 18401.)  The committee should report expenditures when they are made by campaign staff or volunteers using the PEX card, not when funds are transferred from the campaign bank account to the client trust account.  The committee must itemize those expenditures paid for by a PEX card amounting to $100 or more.  (Regulation 18421.9.)  It appears that committees would be fully able to do so considering the detailed information PEX card provides its clients concerning expenditures made with the cards.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









John W. Wallace









Assistant General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez









Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


�  Section 84211(k) requires the following disclosure for expenditures:


   “(k)  For each person to whom an expenditure of one hundred dollars ($100) or more has been made during the period covered by the campaign statement, all of the following:


   (1)  His or her full name. 


   (2)  His or her street address.


   (3)  The amount of each expenditure.


   (4)  A brief description of the consideration for which each expenditure was made.


   (5)  In the case of an expenditure which is a contribution to a candidate, elected officer, or committee or an independent expenditure to support or oppose a candidate or measure, in addition to the information required in paragraphs (1) to (4) above, the date of the contribution or independent expenditure, the cumulative amount of contributions made to a candidate, elected officer, or committee, or the cumulative amount of independent expenditures made relative to a candidate or measure; the full name of the candidate, and the office and district for which he or she seeks nomination or election, or the number or letter of the measure; and the jurisdiction in which the measure or candidate is voted upon.”   





