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August 26, 2010
Paula Garcia

Assistant Clerk/Administrator

Office of the Clerk

Court of Appeal   Division Two

3389 Twelfth Street

Riverside, CA 92501

Re:
Your Request for Advice


Our file No. A-11-113
Dear Ms. Garcia:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTIONS
1. Does a set of engraved bookends constitute a reportable gift under the Act?
2. Is a scholarship received for a justice of the California Court of Appeal to attend an education workshop permissible under the Act?
CONCLUSION

1. The engraved bookends, as illustrated in the photograph you enclosed in your request for advice, fall within the exception to “gift” for “plaques and trophies” if they have a value of less than $250.
2. The scholarship received is not a gift because the justice was awarded the scholarship in a bona fide competition, but may be considered income depending upon how it is used. 
FACTS


You are an assistant clerk for the California Court of Appeal.  You write on behalf of Justice Carol Codrington who was recently sworn into office.  Justice Codrington received a stone plaque (bookends) as part of her swearing in ceremony and would like to know whether it should be reported on her Statement of Economic Interests.

Additionally, to fulfill part of the mandatory education requirements for new justices, Justice Codrington applied for and received a scholarship to attend the 2011 New York University New Appellate Judges Seminar.  This seminar, as well as the scholarship, is available to all new appellate court judges across the country and recipients are selected based on timing and need, among other factors.  Justice Codrington will be attending the seminar.  The scholarship covers tuition, transportation, and reasonable lodging.
ANALYSIS

The Act defines “gift” in Section 82028(a) as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  This broad definition has several exceptions to allow for day-to-day business and practicalities of public office.  

Under Section 82028(b), the term “gift” does not include “informational material” or “personalized plaques or trophies with an individual value of less than two hundred fifty dollars ($250).  (Section 82028(b)(1), (6).)  Regulations further explain that informational material includes “books, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars” that serves primarily to convey information and that are provided for the purpose of assisting an official in the performance of his or her official duties.  (Regulation 18942.1.)  
Additionally, the “bona fide competition” is an exception to the “gift” rule.  
(Regulation 18946.5, copy enclosed)  A scholarship or other prize that a public official gains in a bona fide competition, rather than with regard to his or her official status, is not a gift and is reported as income.  (Regulation 18945.5.)  The scholarship must be the same for the public official as would be offered any others.  One of the main factors in making this determination is the nature of the pool of contestants in the competition and the specific circumstances of the award.
Plaque


Justice Codrington received the personalized bookends on her swearing in as Justice for the Court of Appeal.  The bookends are personalized to commemorate Justice Codrington’s achievement and her appointment.  They sit on a base to best display the text and the fact that they are an award.  In this instance, the “personalized plaque or trophy” exception applies as long as the item is worth less than $250.  Without knowing the cost, we cannot say for certain whether the exception applies in this case.  It is Justice Codrington’s responsibility to determine the cost of the plaque. 

Scholarship Award

We have previously advised that a “Woman of the Year” award provided to Assemblymember Jackie Speier qualified as a bona fide competition unrelated to her official status as an independent panel of judges selected her from of a large pool of contestants representing the fields of medicine, sports, social work, journalism and public service.  (Pritchard Advice Letter, No. A-95-094; see also Maitland Advice Letter, A-99-158, where official was advised that a fellowship offered to her as a mid-career professional in a public policy field was an award received in a bona fide competition.)  
Similarly, in In re Solis (2000) 14 FPPC Ops. 7, the Commission found that an assembly member’s John F. Kennedy Profile in Courage Award was awarded in a “bona fide competition” despite the fact that the award is presented annually to a current or former governmental official. Not only was the pool of potential winners a large class of current and former legislators, but the donor was a non-profit foundation and was not a potential source of conflict of interest for Senator Solis.
As in Solis, Justice Codrington received the scholarship based on her status as an official, a new justice in the court of appeal, but the award was not only open to a large pool of potential applicants, the educational foundation that awarded it made the decision based on timeliness and need, among other factors.  
Justice Codrington may accept the scholarship without violating the gift limits, provided that the purpose of the meeting is primarily to convey information to assist her in performance of her official duties and that the award is the same as any other similar scholarship offered.  To the extent that Justice Codrington uses the scholarship for travel and lodging, it is not a gift, but should be reported as income.  To the extent she uses the scholarship for the seminar itself, it is considered “informational material” and neither a gift nor income.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Zackery P. Morazzini








General Counsel

By:
Heather M. Rowan








Counsel, Legal Division
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Enclosure 
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





