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September 6, 2011
Ashlee N. Titus 
Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP

455 Capitol Mall, Suite 600

Sacramento, California 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-11-133
Dear Ms. Titus:
This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 Because the subject of your inquiry is general, and does not concern specific governmental decisions, we treat your request as one for informal assistance.

FACTS


You are an attorney with Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP, a law firm that represents parties regulated by the Political Reform Act.  You are requesting advice in your firm’s capacity as a treasurer of numerous sponsored recipient committees that incur fees imposed by banking institutions and others in connection with receiving funds, maintaining a bank account, and making payments using certain bank services and similar services available from vendors not affiliated with a bank.  The types of fees imposed by banking institutions and other third party vendors include, but are not limited to:

· Monthly account service fees

· Wire transfer fees

· Internet account fees

· Merchant account fees

· Purchasing/printing checks fees (in many cases for two separate “all purpose” and “restricted use” accounts)

· Cashier’s checks and money order fees
· Credit card fees (annual, per transaction, and/or percentage of amount processed)

· Fees for receiving text message contributions if such text message contributions are legally permissible 
· Stop payment fees

· Overdraft fees


You would like to know if the fees you have described constitute “establishment and administration” of a sponsored committee by a sponsoring organization as defined in subdivision (c)(16) of Regulation 18215. 
ANALYSIS


Under the exception to the definition of contribution in Regulation 18215(c)(16), payments by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee are not considered contributions, but still must be disclosed in public reports.

Regulation 18215 states that:
“(c) Notwithstanding any other provision of this section, the term “contribution” does not include:

***
“(16) A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported. Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A “sponsoring organization” may be any person (see Section 82047) except a candidate or other individual (see Section 82048.7).  “Establishment and administration” means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”

With the exception of fees for processing text message contributions, and credit card and wire transfer fees associated with fundraising,  all of the remaining fees you have described  are included within the definition of “payments” for “establishment and administration” of a sponsored committee under Regulation 18215, so long as they are not incurred for fundraising activities.  Therefore, payment of these remaining types of fees by a sponsoring organization for its recipient committee are not contributions.
 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Zackery P. Morazzini

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar








Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not supply the immunity conferred by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).) 


	� Regulation 18421.3 and a new regulation proposed for the Commission’s consideration in October address the treatment of fees for processing text message contributions. 





