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August 26, 2011
The Honorable Anthony J. Portantino

Assemblymember, Forty-Fourth District
State Capital 

P.O. Box 942849

Sacramento, CA 94249-0044

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-11-150
Dear Assemblymember Portantino:

This letter responds to your request for advice regarding the use of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other laws that may apply including, but not limited to, tax implications resulting from the employment of furloughed district staff by your campaign committee and Government Code Section 19990, which prohibits any state officer or employee from “[r]eceiving or accepting money or any other consideration from anyone other than the state for the performance of his or her duties as a state officer or employee.”  We urge you to contact the Legislative Counsel’s Office or the Attorney General’s Office regarding these and any other provisions of law that may apply.  
QUESTION

In the absence of Assembly operating funds, does the Act prohibit you from using campaign funds to pay for the staffing, operational support, postage, travel, and other expenses necessary to conduct the business of your represented district including the payment of your legislative staff if your staff is furloughed as proposed by the Assembly Rules Committee?

CONCLUSION


In the absence of Assembly operating funds, the Act does not prohibit you from using campaign funds to pay for staffing, operational support, postage, travel, and other expenses necessary to conduct the business of your representative district, including the payment of wages to your legislative staff continuing to perform duties equivalent to the duties of their employment, because the payments are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, there are other provisions outside the Act that may prevent you from using such funds to pay the salaries of your staff.  Therefore, we urge you to seek advice from the Legislative Counsel’s Office and/or the Attorney General’s Office.   
FACTS


You are currently the elected representative of the 44th Assembly District in the California State Legislature.  Recently, you were informed by the Assembly Rules Committee that your district’s budget allotments have not been approved for the remaining two quarters of the session year.  Without these allotments, the Assembly Rules Committee states that your district will need to make up a projected deficit of $67,179.  Moreover, the Assembly Rules Committee is attempting to impose a 40-day furlough for all capital and district staff of the 44th Assembly District.  During this furlough, the Assembly Rules Committee asserts that it will be implementing the following actions:


1. No mail may be sent either through the Reprographics Center or the Assembly Mail Room and no postage stamps will be issued.  No amounts may be downloaded into the District Office postage meter (you may of course, continue to use any funds already in your District Office postage meter downloaded in previous months).  No overnight or other delivery services will be allowed;


2. No office supplies or Special Order items may be purchased or ordered.  The Staples Office Supply Account will be frozen;


3. No furniture or equipment may be purchased or ordered;


4. No subscriptions or publications may be ordered or renewed;


5. Staff travel, including district office mileage reimbursements, will be prohibited; and,

6. Employees will be given notices as soon as possible that they will be placed on leave without pay.  At the current level of spending, we anticipate that such a notice would be sent to all of your Capital, select Committee and District Office Staff and that the period of leave without pay would extend from October 21, 2011 through November 30, 2011.        
ANALYSIS


Sections 89510-89519 provide rules limiting the “personal use” of campaign funds designed to prevent candidates, elected officials, and others who control the expenditure of campaign funds from using money contributed for political purposes to confer financial benefit on themselves or other persons.  Pursuant to Section 89510(b), all contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office. The general rule is that an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  However, if an expenditure confers a substantial personal benefit, the rules provide a stricter standard requiring the expenditure to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  Additionally, Section 89513 controls the use of campaign funds for various activities and provides the following in pertinent part:

(a)(1) Campaign funds shall not be used to pay or reimburse the candidate, the elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or employees or staff of the committee or the elected officer’s governmental agency for travel expenses and necessary accommodations except when these expenditures are directly related to a political, legislative, or governmental purpose. 

[¶]…[¶]


(b)(1) Campaign funds shall not be used to pay for or reimburse the cost of professional services unless the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
While many of the payments necessary to conduct the business of your represented district will require only that the payments are reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose, other payments that confer a personal benefit including payments for professional services and travel payments for you or your district staff must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Previously, we have advised that a councilmember may use campaign funds to fund the operation of a district office and to provide constituent services so long as these activities are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Boger Advice Letter, No. I-91-291.)  More specifically, we have found all of the following payments of campaign funds directly related to a political, legislative, or governmental purpose and permissible under the Act:
· A payment by a county supervisor to supplement the governmental salary of his chief of staff.  (Tavaglione Advice Letter, No. A-05-166.)

· A payment by a legislator for the travel of legislative staff to attend a meeting of legislative delegates.  (Leidigh Advice Letter, No. I-97-174.)
· A payment by a legislator to compensate an employee of her campaign for the management of her legislative offices.  (Hunter Advice Letter, No. I-91-247.) 

Accordingly, to the extent that you are making payments necessary to conduct the business of your district and paying staff continuing to perform duties equivalent to the duties of their employment, the expenditures appear to be expenses specifically associated with holding office and permissible under the Act as directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Zackery P. Morazzini

General Counsel

By:
Brian G. Lau








Counsel, Legal Division

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  We note that expenditures for travel are subject to additional campaign disclosure requirements provided in Regulation 18421.7.    





