September 29, 2011
Mark C. Anderson
San Diego County Board of Education

9925 Via Debbie 

Santee, CA 92071

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-11-154
Dear Mr. Anderson:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.


Please note that the Commission does not provide advice on bodies of law outside the confines of the Act.  Thus, we offer no opinion on the application of other incompatible activities and conflict-of-interest laws that may apply including, but not limited to, common law conflict of interest and Government Code Section 1090.

QUESTION

Does the Act prohibit you from serving as a member of the San Diego County Board of Education if you are also employed privately by a company that administers a trust for an association formed by local school districts to purchase health care benefits at a reduced cost?  
CONCLUSION


The Act does not prohibit you from accepting private employment while serving on the San Diego County Board of Education.  Nonetheless, your potential employment with a private employer may ultimately implicate the Act and disqualify you from governmental decision-making.  As explained below, under the Act’s conflict-of-interest provisions, you may not make, participate in making, or use your position to influence a governmental decision if the decision will have a reasonably foreseeable material financial effect on any economic interest you may have, including any interest in a private employer.  Similarly, under Section 87407, you may not make, participate in making, or use your position to influence a governmental decision directly related to a prospective employer even prior to accepting employment.
FACTS


You were elected to the San Diego County Board of Education (the “Board of Education”) in November 2008.  For the past five years, you have also served as an appointed member of the Board of Trustees for the California Schools Voluntary Employee Benefits Association (the “CSVEBA”).  The CSVEBA is a group of over 30 school districts and allied educational worksites formed to purchase healthcare benefits at a reduced price.  No school district is required to join the CSVEBA.
      

Individual school districts submit their budgets to the Board of Education each year.  Budgets are examined by staff at the San Diego County Office of Education (the “Office of Education”) for compliance with state regulations and then forwarded to the state.  The budget for the Office of Education is directly approved by the Board of Education.  The Office of Education is a member of the CSVEBA.  Accordingly, the Board of Education must approve the health benefits provided by the Office of Education through participation in the CSVEBA.

 
Recently, you have been asked to join the private company M&A as a regular employee.  The CSVEBA contracts with M&A to administer the CSVEBA’s trust.  Should you accept the position with M&A, you will be resigning from the CSVEBA Board of Trustees.  However, you plan to continue serving as an elected officer of the Board of Education   
ANALYSIS

Again, we limit our advice to the requirements of the Act.  We caution, however, that there are other bodies of law that may restrict your employment with a private employer while serving on the Board of Education including, but not limited to, laws regarding incompatible activities and other conflict-of-interest laws such as Government Code Section 1090 and common law conflict-of-interest laws.


Conflict-of-Interest Provisions:

The Act does not prohibit you from accepting private employment while serving on the Board of Education.  Nonetheless, your employment with M&A may ultimately implicate the Act’s conflict-of-interest provisions and disqualify you from certain governmental decisions.  Therefore, we believe it will be helpful to you if we assume for purposes of our conflict-of-interest analysis that you have left you position with the CSVEBA and accepted employment with M&A.  That way, we can describe for you how the provisions would apply to your situation, should you ultimately accept employment with M&A.  

While you must separately determine whether any specific decision may have a reasonably foreseeable material financial effect on any economic interests you may have, we continue our analysis of the conflict-of-interest provisions as applied to your involvement in a decision by the Board of Education regarding the Office of Education’s budget, considering the Office of Education’s participation in the CSVEBA.  If you need additional assistance regarding your involvement in any other governmental decision, you should seek additional advice identifying the decision and providing the relevant facts pertaining to the decision. 

Generally, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision.  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)

Step One: Are you a “public official?”
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).)  A “public official” is “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . ..”  (Section 82048.)  As an elected member of the Board of Education, you are a public official within the meaning of the Act.

Step Two: Are you making, participating in making, or influencing a governmental decision?

A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant intervening substantive review, the official negotiates, advises, or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision if, for the purpose of influencing, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency or any other agency appointed by or subject to the budgetary control of his or her agency.  (Regulation 18702.3.)  You would be making, participating in making, or influencing a governmental decision should you take part in a decision by the Board of Education regarding the Office of Education’s budget.  
Step Three: What are your economic interests?
Essential to determining whether you have a disqualifying conflict of interest in any particular governmental decision is the identification of your economic interests that may be affected by the decision.  Economic interests from which a conflict of interest may arise are defined in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5 and include:

· An economic interest in a business entity in which the official has a direct or indirect investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which the official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b)).
· An economic interest in real property in which the official has a direct or indirect interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· An economic interest in a source of income to the official, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· An economic interest in a source of gifts to the official if the gifts aggregate to $420 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)
· An economic interest in the official’s personal finances, including those of the official’s immediate family.  This is known as the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)
Potential Economic Interest in CSVEBA
While you receive no salary from the CSVEBA, you estimate that the CSVEBA makes payments on your behalf for travel and registration fees necessary for required training of $800 per year.  However, you also stated that the CSVEBA makes payments on your behalf of less than $500 dollars for travel necessary for required training in any 12 month period.  Based upon these facts, we would not consider the payments made for registration fees income under the Act.  Accordingly, should you leave CSVEBA and accept employment with M&A, it does not appear that you would have an economic interest in the CSVEBA potentially disqualifying you from decisions before the Board of Education because your income from the CSVEBA will be less than $500 in the 12 months prior to any specific decision.
       
Potential Economic Interests in M&A

While it is necessary to consider each economic interest you may have prior to taking part in any particular governmental decision, the most obvious economic interests implicated by your potential employment with M&A would be economic interests in M&A as both a business entity and a source of income.  (Section 87103(c) and (d).)  
Step Four: Are your economic interests directly or indirectly involved in the decision?
Regulation 18704.1(a) states that a business entity or source of income is directly involved in a decision before the official’s agency when that business entity or source of income, either directly or by an agent:


“(1) Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or;

 


“(2) Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official’s agency.  A person is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person.” 

 
A business entity or a source of income that is not directly involved in a governmental decision is regarded as indirectly involved.  (Regulations 18704.1(b), 18705.1(a)(2), and Regulation 18705.3(b).)

Examining only a decision by the Board of Education regarding the Office of Education’s budget, there is no indication that M&A is the subject of the proceeding merely because the proceeding may affect the Office of Education’s participation in the CSVEBA.  Thus, your economic interests in M&A, should you leave the CSVEBA and accept employment with M&A, are only indirectly involved in a decision by the Board of Education regarding the Office of Education’s budget.  

Steps Five and Six: Will there be a reasonably foreseeable material financial effect on your economic interests?  

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 


	�  In a telephone conversation, on September 26, 2011, you confirmed that you receive no salary from the CSVEBA and that CSVEBA makes payments of approximately $800 a year for your travel and registration for required training courses.  However, you stated that payments for travel are less than $500 for any 12-month period.


�  Enclosed is the Commission fact sheet entitled, “Can I Vote?  Overview of Conflicts Laws,” which details all eight steps for your future reference.


	�  While you stated in a telephone conversation on September 26, 2011, that the CSVEBA does not consider itself a governmental agency, we note that the CSVEBA may be a governmental agency for purposes of the Act (see Section 82003) and that salary and the reimbursement for expenses or per diem from a government agency are not considered income under the Act (Section 82030(b)(2)).  However, in light of our conclusion that you do not have an economic interest in the CSVEBA, it is unnecessary for us to analyze whether the CSVEBA qualifies as a government agency under the Act.  (See In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62.)  





