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September 29, 2011
Brian W. Jones
Assemblymember 77th District

State Capitol

P O Box 942849

Sacramento, CA 94249-0077

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-11-164
Dear Assemblymember Jones:
This letter responds to your request for advice regarding honorarium provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTION

May you accept payments for making speeches as part of a business for which the predominant activity is making speeches?
CONCLUSION


You may not accept payments for making speeches, when the predominant activity of the business for which you make speeches is making speeches. 
FACTS


You are an Assemblymember in the California Legislature. Prior to your election to the Assembly, you were a paid staff member (associate pastor) for Sonrise Community Church in Santee, California from 2001 to 2006.  Your responsibilities included speaking to church groups about spiritual matters, as well as current affairs.  You were also vice-president of your own commercial real estate company that dealt with church properties from 2006 to 2009.  As part of your responsibilities for your commercial real estate company, you spoke to church groups regarding development and church business issues.  You have been compensated for speaking to church groups about a variety of issues long before you became a member of the Assembly. 


You would like to know if you may now receive an honorarium for speaking to religious groups and gatherings.  These speaking engagements will mostly deal with church issues. 
ANALYSIS

Section 89502(a) provides that “no elected state officer, elected officer of a local government agency, or other individual specified in Section 87200 shall accept any honorarium.”  As a member of the Assembly you are an elected state officer, therefore you may not accept any honorarium.
Section 89501 defines the term “honorarium,” in pertinent part, as follows:

“(a) For purposes of this chapter, “honorarium” means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

“(b) The term “honorarium” does not include: 

“(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession,

such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches. The Commission shall adopt regulations to implement this subdivision.”
“(2) Any honorarium which is not used and, within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the State Controller for donation to the General Fund, or in the case of a public official for local government agency, delivered to his or her agency for donation to an equivalent fund, without being claimed as a deduction from income for tax purposes.
Interpreting Section 89501(b)(1), Regulation 18932 provides:

“(a) ‘Honorarium’ does not include income earned from personal services if:

“(1) The services are provided in connection with an individual’s business or the individual’s practice of or employment in a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, pursuant to [Regulations 18932.1 through 18932.3]; and

“(2) The services are customarily provided in connection with the business, trade, or profession.” (Emphasis added.)


Regulation 18932.1(d) states that “a business whose predominant activity is making speeches is not ‘bona fide’ for purposes of [Section 89501 through 89506].”

You are no longer employed as a pastor or as president of your commercial real estate company.  While you can give speeches in connection with some other “business” from which you receive income, Regulation 18932.1(d) bars you from receiving payments  for providing services as a speaker for a business whose predominant activity is making speeches.  Under your facts, it appears that your “business” has as its sole or predominant activity making speeches.  Therefore, the payments you ask about fall directly within the prohibition of Section 89501 against receiving an honorarium and would be prohibited.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Zackery P. Morazzini








General Counsel

By:
Sukhi K. Brar








Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





