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October 20, 2011
Ariel Pierre Calonne
City Attorney

501 Poli Street

PO Box 99

Ventura CA 93002-0099
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-11-172
Dear Mr. Calonne:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature and does not involve specific decisions, we will treat your letter as a request for informal assistance.
  
QUESTION

Under the Act, may a city councilmember who is nominated to be mayor vote to appoint himself mayor, when that position receives $100 more per month in compensation compared to other city councilmembers?
CONCLUSION


No.  A councilmember nominated to be mayor may not vote on his or her appointment as mayor because it is a decision to appoint, promote the councilmember to a higher class, or hire the councilmember into the mayor class.

FACTS


You are requesting advice on behalf of the San Buenaventura (Ventura) City Council.  Ventura’s city charter provides that city councilmembers receive a maximum of $600 per month.  In addition, the mayor or other city councilmember acting as mayor for 30 days or more receives a maximum of $100 additional per month.  


The city council will vote to appoint a new mayor in early December 2011.  The newly appointed mayor will receive $100 more per month in compensation than other city councilmembers.


In our telephone conversation of October 12, 2011, you stated that under the city charter, the mayor’s position is a different classification from that of city councilmembers.  Therefore, a person nominated to be mayor who votes to appoint himself or herself as mayor would not be setting a salary which is different from salaries paid to other employees of the government agency in the same job classification or position.  


You wish to know whether a councilmember who is nominated to be mayor may vote on  his or her own appointment.
ANALYSIS


Conflicts of Interests


Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.


A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)


Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the official’s economic interests. 

Two economic interests pertinent to your inquiry are: 

· An economic interest in a source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)
· An economic interest in his or her personal finances, including those of his or her immediate family.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)


Government Salary Exception


The Act’s definition of income expressly excludes salary and reimbursement for expenses and per diem received from state, local, or federal government agency.  In general, a decision affecting the government salary of an official or his or her spouse does not give rise to a conflict of interest unless the decision has a unique personal financial effect on the official or his or her spouse.

Section 82030(b)(2) provides that “income” does not include: 
“Salary and reimbursement for expenses or per diem, and social security, disability, or other similar benefit payments received from a state, local, or federal government agency and reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”

Personal Financial Effects:



An effect on an official’s governmental salary may still be disqualifying if there is a material and foreseeable financial effect on the official’s personal finances.


For a financial effect on an official’s personal finances, Regulation 18705.5(a) provides that the financial effect of a decision is material if it is at least $250 in any 12-month period.  However, Regulation 18705.5(b) also includes an exception to the personal financial effects rule for certain governmental decisions that affect only the salary, per diem, or reimbursement of the public official providing the following: 

“(b) The financial effects of a decision which affects only the salary, per diem, or reimbursement for expenses the public official or a member of his or her immediate family receives from a federal, state, or local government agency shall not be deemed material, unless the decision is to appoint, hire, fire, promote, demote, suspend without pay or otherwise take disciplinary action with financial sanction against the official or a member of his or her immediate family, or to set a salary for the official or a member of his or her immediate family which is different from salaries paid to other employees of the government agency in the same job classification or position, or when the member of the public official’s immediate family is the only person in the job classification or position.”  (Emphasis added.)


In our October 12, 2011 telephone conversation, you stated that under the city charter, the mayor’s position is a different classification from that of city councilmembers, and that the councilmember nominated to be mayor would not be setting a salary which is different from salaries paid to other employees of the government agency in the same job classification or position (if this person appointed himself or herself in the mayor’s position).


Please note that Regulation 18705.5 was amended in 2005 to address the type of issue raised in your request.  The regulation was amended to include “appointments” as decisions that could have material financial effects on the public official or a member of his or her immediate family.  The regulation was also changed to prevent public officials from participating in decisions to set a salary for themselves if the official or member of the family is the only person in a job classification or position.  (See enclosed Memorandum dated March 8, 2005, “Pre-notice Discussion of Amendments to Regulation 18705.5 – Materiality Standard: Economic Interest in Personal Finances.”)

“By adding the word ‘appoint’ to the regulation, the Commission made it clear to a public official that it is unlawful for a public official to appoint the official or his or her spouse to a [government] position that is salaried, or that is unsalaried but offers monetary benefits.”  (Pre-notice Discussion of Amendments to Regulation 18705.5, supra.)


Your inquiry involves a member of the city council appointing, hiring, or promoting himself or herself to the post of mayor, a government position that pays $100 more a month than a city councilmember position—or $1,200 more in a 12-month period.  It is also a position that is filled by only one individual in the job classification or position.  Based on the facts you have provided, a decision to appoint a mayor would have a reasonably foreseeable material financial effect on compensation being paid to the appointed individual of $250 or more in a 12-month period.  


For these reasons, the exception to the personal financial effects rule under Regulation 18705.5 does not apply.  Therefore, a councilmember nominated to be mayor may not participate in decisions to appoint himself or herself as mayor.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 









Zackery P. Morazzini








General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez








Counsel, Legal Division
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Enclosure 

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 


	� You cite the Hoffman Advice Letter, I-11-005 in your request for advice.  Please note that the Hoffman letter has been rescinded. It erroneously quotes a prior version of Regulation 18705.5, which does not include the amendments added in 2005.  While not pertinent to the facts of that letter, these changes in the regulation directly address the issue that you raise in your letter and makes it clear that an official may not “appoint” himself or herself to a position that would have a reasonably foreseeable material financial effect on his or her personal finances regardless of whether the income is received from a federal, state or local government agency.





