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October 6, 2011
Lacey E. Keys
Olson Hagel & Fishburn
555 Capitol Mall, Suite 1425
Sacramento, California 95814-4602
Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-11-174
Dear Ms. Keys:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the Senate Rules Committee regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  In addition, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place. (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  There are other bodies of law, separate and apart from the Act’s mass mailing provisions, which may apply to your situation.  We urge you to check with the Attorney General’s office to determine whether any other laws are applicable in light of the facts you present.
QUESTIONS
Question 1:  For purposes of the Act’s mass mailing provisions, are the following places considered the “place of employment” of community volunteers receiving a certificate of recognition from a Senator:

(1)  The institution at which a volunteer provides services?
(2) Departments, parts of a building or other sites of the institution, even if the volunteer 

does not perform services at these specific locations?


Question 2:  Is an institution’s request for certificates an “unsolicited request?”

Question 3:  If the answer to question 2 is “no,” is a request from the volunteer an “unsolicited request?”
CONCLUSIONS
Question1(a):  For purposes of Section 89001 and Regulation 18901, the institution where a volunteer renders services is considered the volunteer’s place of employment. 
Question 1(b):  Any facility, or part of a facility, owned or occupied by the entity using a volunteer’s services is considered the volunteer’s place of employment, even if the services are rendered at a different facility, or part of the facility.
Question 2:  A request by the institution is not an “unsolicited request” because only the intended recipient can make such a request. 
Question 3:  A request by a volunteer is an “unsolicited request,” provided the volunteer’s request is not made at the behest of the institution.
FACTS

Senators often give certificates of recognition for presentation to individuals who volunteer at hospitals, schools and other institutions.  Institutions that use volunteer services often request certificates to honor their volunteers.  The cost of printing the certificates is paid by the state through the Senate Mail Program.  You have asked us to assume that the certificates “feature” the senator, as that term is defined in Regulation 18901 and that, in some months, two hundred or more of these nearly identical certificates are printed and distributed on behalf of an individual Senator.  The only difference between the certificates is the recipient’s name.  
Some senators wish to hand out the certificates at the institution where the volunteers provide services.  Often these institutions hear about the Senate certificate program from individuals at other institutions within the district or other districts.  In these cases, neither the Senator nor his or her staff requests or otherwise induces the institution’s request for certificates.  

ANALYSIS


Section 89001 of the Act provides that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  In order to avoid the result of literally prohibiting any and all mass mailings created or distributed with public funds, regardless of their content or purpose, the Commission adopted Regulation 18901, clarifying which mailings are permissible and which are not.
Under Regulation 18901, a mass mailing is defined as more than two hundred substantially similar tangible items delivered in a calendar month, by any means, to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box.  (See also Section 82041.5 defining “mass mailing.”)  Under Regulation 18901(a), a mailing is prohibited if it meets four criteria.
First, the item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office; second, the item either features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency that produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer; third, design, production or printing costs exceeding $50.00 are paid with public moneys; and fourth, more than two hundred substantially similar items are sent in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request.
In order for an item to be a prohibited “mass mailing,” all four criteria must be met.  (See Regulation 18901, subdivisions (a)(1) – (a)(4).)  If all four criteria under subdivision (a) are met, the mass mailing is prohibited, subject to application of any exceptions.  (See Regulation 18901, subdivisions (b)(1) – (b)(11) listing the general exceptions to the Act’s mass mailing prohibition.)
Because you have asked us to assume that the certificates feature a Senator, the cost 
of distributing the certificates exceeds $50.00 and is paid with public moneys, and more than two hundred substantially similar certificates are distributed in a single calendar month, questions 1(a) and 1(b) only ask whether the items are delivered to the volunteer at his or her place of employment.  

Question 1(a):  Is the institution at which a volunteer provides services considered the volunteer’s “place of employment?” 

We have not yet had occasion to address this question.  Neither the Act nor regulations define “place of employment.”  We can be guided, however, by the purposes of the Act.  Section 81002(d) provides that “laws and practices unfairly favoring incumbents should be abolished in order that elections may be conducted more fairly.”  This purpose is recognized in the proscriptions of Regulation 18901, which restrict an official from unnecessarily featuring or highlighting him or herself in mailings that would otherwise have a legitimate purpose.  The mass mailing provisions apply to items mailed or delivered to a person’s residence, post office box or place of employment because these places serve as particularly effective conduits for reaching a targeted audience.  Because paid and unpaid workers can be equally targeted in this way, we see no reason to treat them differently for purposes of the mass mailing restrictions.  Therefore, for purposes of Section 89001 and Regulation 18901(a)(1), the place where a volunteer provides services is considered the volunteer’s “place of employment.”   

Question 1(b):  Is a department, part of a building or other site of the institution

considered a volunteer’s “place of employment,” even if the volunteer does not provide services at that site?


For the reasons stated above, other locations of the same institution are also a place of employment.  Otherwise, the rule would permit, for example, delivery of an item targeted for an employee to the employer’s main office, even though the item will ultimately be delivered to the employee.  Such a result would thwart the purposes of the mass mailing prohibitions.  Accordingly, any department, part of a building or other site of the institution is considered a volunteer’s “place of employment.” 
Question 2:  Is the institution’s request for certificates an “unsolicited request?”  
Under Regulation 18901(a)(4), any item sent in response to an unsolicited request is not counted toward the two hundred-item threshold.  “Unsolicited request” means a written or oral communication that specifically requests a response and that is not requested or induced by the elected official or any third person acting at the official’s behest.  (Regulation 18901(c)(4)(A).)  Because the institution is not the intended recipient of the certificates, but rather, a conduit for delivery, a request from the institution that its employees or volunteers be issued Senate certificates is not an “unsolicited request.”  Otherwise, an institution could simply request that items featuring a Senator be sent at public expense to all of its employees or volunteers, regardless of their individual wishes; a result that would thwart the purposes of the mass mailing restrictions. 
Question 3:  If the answer to question 3 is “no,” is a request from the volunteer an “unsolicited request?”


Because the volunteer is the intended recipient, a request from the volunteer is an “unsolicited request,” provided the volunteer’s request is not made at the behest of the institution or Senator.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me
at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Zackery P. Morazzini






General Counsel

By:  
Valentina Joyce
Counsel, Legal Division
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� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





