
 

 

 

 

 

 

 

 

 

January 5, 2012 

 

Ms. Heidi K. Abegg 

Webster, Chamberlain & Bean, LLP 

1747 Pennsylvania Ave., NW Suite 1000 

Washington, D.C. 20006 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our file No.  A-11-218 
 

Dear Ms. Abegg: 

  

This letter responds to your request for advice on behalf of the Institute for Justice 

regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
      

 

FACTS 

 

 The Institute for Justice (“IJ”) is a section 501(c)(3) nonprofit corporation organized 

in the District of Columbia and located in the Commonwealth of Virginia.  IJ is a civil 

liberties public interest law firm that engages in litigation and advocacy in the courts of law 

and in the court of public opinion.  Thus, IJ exists primarily for purposes other than making 

contributions or expenditures for political purposes and is a multi-purpose organization.  IJ 

itself is funded primarily through donations by like-minded individuals and foundations.  The 

Abegg Advice Letter No. A-11-143, addressed the reporting of certain contributions and 

expenditures being made by IJ on a California ballot measure effort.  Following up on that 

letter, you have several additional questions concerning the reporting of contributions and 

expenditures of IJ staff time on the ballot measure.    

  

APPLICABLE LAW 

 

 As fully discussed in the Abegg Advice Letter, No. A-11-143, the Act requires a 

nonprofit organization that is actively contributing to or spending on California candidates or 

ballot measures, which qualifies as a committee under Section 82013 and Regulation 

18215(b)(1), to file disclosure reports in California.    

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All 

statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair 

Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code 

of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, 

unless otherwise indicated. 
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 Two of your questions concern reporting a salaried IJ employee’s personal services as 

contributions to and expenditures for a California ballot measure effort.  Regulation 18423 

addresses when an employer’s payments for an employee’s personal services count as 

contributions and expenditures under the Act.  Regulation 18423 provides: 

 

 “(a) The payment of salary, reimbursement for personal expenses, 

or other compensation by an employer to an employee who spends more 

than 10% of his compensated time in any one month rendering services for 

political purposes is a contribution, as defined in Section 82015 and 

Regulation 18215, or an expenditure, as defined in Section 82025 and 

Regulation 18225, by the employer if: 

 (1) The employee renders services at the request or direction of the 

employer; 

 (2)  The employee, with consent of the employer, is relieved of any 

normal working responsibilities related to his employment in order to 

render the personal services, unless the employee engages in political 

activity on bona fide, although compensable, vacation time or pursuant to 

a uniform policy allowing employees to engage in political activity.   

 (b) Personal services are rendered for political purposes if they are 

carried on for the purpose of influencing or attempting to influence the 

action of the voters for or against the nomination or election of one or 

more candidates, or the qualification or passage of any measure, and 

include but are not limited to: 

 (1) Personal services received by or made at the behest of a 

candidate or committee by an employee; and 

 (2) Hours spent developing or distributing communications that 

expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate 

or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure. 

    (c) The amount of the contribution or expenditure reportable 

pursuant to this regulation is the pro-rata portion of the gross salary, 

reimbursement for personal expenses or compensation attributable to the 

time spent on political activity.” 

 

 Regulation 18423 was recently amended to provide that an in-kind contribution of the 

services of salaried personnel to a committee and the expenditure by the employer are 

considered to be made on the payroll date of the salaried personnel.  A copy of Regulation 

18423, as amended, is enclosed.   

 

 Therefore, if any employee of IJ spends more than ten percent of his or her 

compensated time engaged in the activities described in Regulation 18423, his or her salary 

and expenses attributable to the campaign must be disclosed as a non-monetary contribution 

from IJ to the ballot measure committee. 
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QUESTIONS AND ANSWERS 
 

 1.  Is IJ required to set up a separate bank account in which to deposit funds and 

track expenses specifically raised and used for its potential California ballot measure effort?  

 

 As discussed in our previous letter to you, if IJ specifically raises funds for use on a  

California ballot measure effort, IJ must disclose the full amount and donor of each 

earmarked contribution in required campaign reports.   

 

 Under the Act and regulations, however, IJ is not required to set up a separate bank 

account in which to deposit funds specifically raised for its potential California ballot 

measure effort and from which to make or track expenditures made for the ballot measure 

effort.
2
  An organization may wish to set up a separate bank account in which to deposit such 

funds for administrative convenience; however, an organization may also keep track of such 

funds within its general account.   

 

 2.  If IJ is not required to set up a separate bank account, can IJ restrict or identify 

funds specifically raised for its potential California effort in accordance with generally 

accepted accounting principles and release or apply these funds as they are spent on the 

ballot measure?  For example, if 15% of an employee’s monthly time is devoted to California 

political purposes, can IJ “track” the prorated amount of the employee’s monthly 

compensation within its general operating fund? 

 

 Yes, to keep track of funds raised for a California ballot measure effort within its 

general account, IJ may identify funds specifically raised for the effort in accordance with 

generally accepted accounting principles and release or apply these funds as they are spent on 

the California effort, by way of IJ employees working on the ballot measure effort or by 

other expenditures on the measure.   

 

 3.  If an employee spends more than ten percent of his or her time in one month 

rendering services for political purposes, could IJ “over report” and include within the 

reported employee’s compensated time to any relevant political committee both 

compensation and any other indirectly allocated costs related to the employee’s time spent 

on the matter (such as rent, insurance, and other overhead costs)? 

 

 IJ’s accounting system allocates employee time and other overhead costs to specific 

matters.  Regulation 18423(c) provides that “[t]he amount of the contribution or expenditure 

                                                           

 
2
 Because committees that make contributions to California state candidates are subject to contribution 

limits (Section 85303(a)), a committee that is making contributions to state candidates must make these 

contributions from a separate “all purpose” bank account under Regulation 18534.  Under your facts, however, 

IJ is not contemplating making contributions to California state candidates, it is making contributions of 

employee staff time in connection with a ballot measure effort in California.  As no contribution limits are 

applicable in the ballot measure context, no separate bank account is required for funds used to make 

contributions to California ballot measures.   
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reportable pursuant to this regulation is the pro-rata portion of the gross salary, 

reimbursement for personal expenses or compensation attributable to the time spent on 

political activity.” 

 

 Accordingly, if an employee spends more than ten percent of his or her compensated 

time in one month working on the California effort, IJ should report as an in-kind 

contribution to the ballot measure committee the employee’s compensated time and the costs 

of the employee’s travel and expenses to work on the California effort.  However, under 

Regulation 18423, IJ should not allocate and “over-report” as part of the costs of the 

employee’s time IJ’s general overhead costs such as rent for its office space, insurance, and 

other overhead costs.
3
   

 

 4.  How is “compensated time in a calendar month” defined?  Consider the 

following:  IJ employees are generally salaried and work at least 2,080 hours/year (or 86.67 

hours/pay period).  There are 24 pay periods per year, or two per calendar month.  An IJ 

employee logs 200 hours for a calendar month, of which 19 were spent working on a 

California ballot measure campaign.  Would that time be considered a nonmonetary 

contribution to the ballot measure committee? 

 

 Regulation 18423 does not specify how “compensated time in a calendar month” is 

defined, whether as ten percent of a salaried employee’s required hours or logged hours.  

However, to calculate compensated time in a calendar month for a salaried employee, we 

recommend you use the monthly-required work hours for the employee, rather than the actual 

hours logged.  The calculation will be simpler using the salaried employee’s required hours 

per month because that figure is more constant and you will know what figure you are 

tracking ten percent of.  Also, if several salaried employees are working on the campaign, the 

required work hours figure will be the same for all of them, rather than having different 

figures for each employee each month, depending on how many hours they log. 

 

 In your example, there are two pay periods per calendar month at IJ, and salaried 

employees work 86.67 hours per pay period, for a total of 173 required hours per month.   

But the employee works more than his or her required hours and actually logs 200 hours that 

month, still receiving his or her regular monthly salary.  During that month the employee 

spends 19 hours working on a California ballot measure campaign.  Ten percent of the 

salaried employee’s 173 required monthly work hours is 17.3, whereas ten percent of the 

employee’s 200 logged hours is 20.  Using the ten percent of the salaried employee’s 

                                                           

 
3
  See In re Cannon (1976) 2 FPPC Ops 133 (employee compensation counts but payments for regular 

business overhead are not reportable expenditures by a member association for the purposes of determining 

whether the association is a committee, and such payments are also not reportable as an in-kind contribution by 

the recipient).   

 With respect to reporting expenditures for a communication, Regulation 18225(c)(3)(A) provides  that 

expenditures include any “additional administrative or overhead costs attributable to the communication,” but 

“any of the regular on-going business overhead which will be incurred in similar amounts regardless of the 

communication” is expressly excluded.    
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required monthly work hours, IJ would be required to report time spent by an employee who 

spent 19 (17.3 or more) hours working on a California ballot measure campaign.    

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

       Sincerely,  

 

       Zackery P. Morazzini 

       General Counsel 

 

 

 

By: Hyla P. Wagner 

       Senior Counsel, Legal Division 

 

HPW:jgl 

 


