
 

 

 

 

 

 

 

 

 

February 15, 2012 

 

 

 

Laura Adams 

Simonelli & Associates 

2971 Warren Lane 

El Dorado Hills, CA 95762 

 

Re: Your Request for Informal Assistance 

 Our File No.  I-12-016 

 

Dear Ms. Adams: 

 

This letter responds to your request for advice regarding campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  

 

Because your inquiry is general in nature and does not involve a specific decision, we 

will treat your letter as a request for general information.
2
 

 

QUESTION 

 

 Can the owner of a lobbying firm who is not a registered lobbyist, manage and direct the 

activities of a political action committee (“PAC”) for its client? 

 

 

CONCLUSION 

 

 Under the circumstances presented, Section 85702 does not prohibit an owner of a 

lobbying firm who is not a registered lobbyist to manage and direct the activities of a PAC for its 

client. 

 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 

 
2
 Informal assistance and general information letters do not provide the requestor with the immunity 

provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
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FACTS 

 

 You work at Simonelli & Associates, a management and consulting firm. You wish to 

know if the owner of a lobbying firm who is not a registered lobbyist, can manage and direct the 

activities of a PAC for its client. 

 

ANALYSIS 

 

 Section 85702, added to the act by Proposition 34, provides the following:  

 

“An elected state officer or candidate for elected office may not accept a 

contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an 

elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered 

to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the 

governmental agency of the elected state officer.” 

 

 Regulation 18752 provides that a lobbyist makes a contribution prohibited by Section 

85702 when the contribution is made by a business entity owned in whole or part by a lobbyist 

and the lobbyist participates in the decision to make the contribution.  (Regulation 18572(a)(2).)   

 

 In addition, Regulation 18752 provides that a lobbyist makes a contribution prohibited by 

Section 85702 when he or she, among other things, “delivers or transmits” a contribution to the 

prohibited candidate that is made from the lobbyist’s personal funds or assets.  (Regulation 

18752(a)(1).) 

 

 Your facts indicate that an owner of a lobbying firm who is not a registered lobbyist, 

wishes to “manage and direct” the activities of a PAC for its client.  We assume that “manage 

and direct” includes making contribution decisions through the PAC.   

 

 The specific language in Section 85702 applies only to lobbyists.  Because the owner is 

not a registered lobbyist, we have in the past concluded that such arrangements do not “run afoul 

of the lobbyist contribution prohibition of section 85702.”  (Blattner Advice Letter, No. A-04-

124; Lecox Advice Letter, No. A-06-196; See also Churchwell Advice Letter, No. I-01-115.)  

Furthermore, your facts do not indicate that the PAC’s funds are comprised, in part, of the 

personal funds or resources of lobbyists. 

 

 Therefore, under the circumstances presented, Section 85702 does not prohibit an owner 

of a lobbying firm who is not a registered lobbyist to manage and direct the activities of a PAC 

for its client. 
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Emelyn Rodriguez 

        Counsel, Legal Division 
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