
 

 

 

 

 

 

 

 

March 5, 2012 

 

Neal Fishman 

127 Kimberly Way 

Petaluma, CA 94952 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  I-12-027 

 

Dear Mr. Fishman: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental 

employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
1
  

 

This letter is based on the facts presented in your request. The Commission does not act 

as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is 

applicable only to the extent that the facts provided to us are correct and all material facts have 

been provided.  

 

Additionally, our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer 

no opinion on the application, if any, of other post-governmental employment laws such as 

Public Contract Code Section 10411. 

 

 Because your question is general in nature and does not refer to any specific appearance 

before or communication with your former state administrative agency, we are treating your 

request as one for informal assistance.
2
 

 

QUESTION 

 

 May you work with a private consulting firm that wishes to make a proposal regarding a 

program establishing a Dungeness Crab Task Force and developing rules and regulations for a 

trap limit program when you worked on a similar project while in state service and drafted 

legislation that reestablished the project? 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 

 
2
 Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal 

written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).) 
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CONCLUSION 

 

 The one-year ban has expired, and it will no longer restrict your appearances before or 

communications with your former agency.  With regard to the permanent ban, under these facts, 

the drafting of legislation would not be considered a judicial, quasi-judicial, or other proceeding 

because it does not involve a request for a ruling or other determination, contract, claim, 

controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a 

specific party or parties in any court or state administrative agency.   

 

 Furthermore, because the task force that you worked on as a state employee dissolved 

due to a sunset provision, the reestablishment of a similar task force via new legislation would be 

a proceeding separate and distinct from the proceeding in which you previously participated.  

Therefore, you are not barred by the Act from assisting any person including a private consulting 

firm that wishes to bid on the project.   

 

FACTS 

 

 You retired as Deputy Executive Officer (CEA II) from the State Coastal Conservancy 

(“Conservancy”) in November 2010.  One of your duties was to oversee the work of the 

California Ocean Protection Council (“OPC”) and its staff.  You also worked directly on a 

project to develop a Dungeness Crab Task Force consisting of crab fishermen, processors, 

nongovernmental organizations, and Department of Fish and Game staff.  The work was the 

result of previous legislation. 

 

 You facilitated several meetings of the task force and wrote legislation establishing a trap 

limit program based on its work.  The legislation did not pass and the task force dissolved due to 

a sunset provision. 

 

 In 2011, new legislation was introduced based on the previous drafts with some 

modifications.  It reestablished the task force and established a trap limit program.  You assisted 

in the drafting of this legislation on a volunteer basis for State Senator Noreen Evans.  You did 

not receive compensation of any kind for this work. 

 

 The bill passed and became law on January 1, 2012.  The legislation assumes that the 

OPC will hire a facilitator and other staff to assist in working with the Department of Fish and 

Game and the reestablished task force to develop rules and regulations for the trap limit program 

and to monitor its results. 

 

 The Conservancy has put out a Request for Proposal (“RFP”) for such services.  You 

have been in touch with a private consulting firm that wishes to make a proposal to the 

Conservancy and have offered your assistance as a sub-contractor, pending your request with our 

agency. 
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 You wish to know whether you may work on any aspect of this program, and if so, would 

you be limited in any significant ways (i.e. direct communications with the Conservancy or OPC 

or their staff members)? 

 

ANALYSIS 

 

 Officials who leave state service are subject to two types of post-governmental 

employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. 

 We discuss your question under each of these provisions.  

 

 One-Year Ban: The “one-year ban” prohibits a state employee from appearing before or 

communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of 

influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings. 

(See Section 87406; Regulation 18746.1.)    

 

 The one-year ban applies only to appearances or communications made within 12 months 

of leaving state office or employment and made before or with an agency the official worked for 

or represented (or an agency under the budgetary or appointive control of the agency the official 

worked for or represented) during the 12 months before leaving state office or employment. 

(Regulation 18746.1(b)(2) and (b)(6).)   

 

 Based on the facts you have provided, you left your position with the Conservancy 14 

months ago in November 2010.   Accordingly, the one-year ban has expired, and your 

appearances before or communications with the Conservancy are restricted only if they fall 

under the permanent ban as described below.  

 

 Permanent Ban: The “permanent ban” prohibits a former state employee from 

“switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding 

involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is 

one in which the former state employee participated while employed by the state (See 

Sections 87401-87402; Regulation 18741.1). 

 

 The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.   

“„Judicial, quasi-judicial or other proceeding‟ means any proceeding, application, request for a 

ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, 

arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state 

administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have 

“participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and 

substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering 

advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 

87400(d).) 

 

 “The permanent ban does not apply to a „new‟ proceeding even in cases where the new 

proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  



File No. I-12-027 

Page No. 4 

 

 

A „new‟ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a 

different subject matter, or different factual issues from those considered in previous 

proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187.)  New contracts with the employee‟s former 

agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  

(Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration 

and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; 

Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a 

contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and 

performance of the contract, license, or approval. (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. 

A-89-463.) 

 

 Section 87402 prohibits former officials from being paid to “aid, advise, counsel, consult 

or assist in representing” any other person in any proceeding in which the official would be 

prohibited from appearing under Section 87401.  Thus the permanent ban extends not only to 

appearances before a former agency, but to “switching sides” generally.  In short, it prohibits any 

form of paid “behind the scenes” consultation or assistance. 

 

 As we understand your account of the facts, you helped draft new legislation to 

reestablish a Dungeness Crab Task Force and establish a trap limit program – the type of 

program that you were in charge of overseeing as a deputy executive office with your former 

state agency.  

 

 Under these facts, the drafting of this legislation would not be considered a judicial, 

quasi-judicial, or other proceeding because it does not involve a request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other 

particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.   

 

 Furthermore, because the task force that you worked on as a state employee dissolved 

due to a sunset provision, the reestablishment of a similar task force via new legislation to draft a 

new bill would result in a new “proceeding.”  If you were not compensated for your post-

retirement assistance in drafting the legislation that has now become law, you would also not be 

subject to the permanent ban because your services were not “for compensation.”  Therefore, you 

are not barred by the Act assisting any person including a private consulting firm that wishes to 

bid on the RFP.   
 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 
 

       Sincerely,  
 

       Zackery P. Morazzini 

       General Counsel 

 

 

By: Emelyn Rodriguez 

       Counsel, Legal Division 
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