
 

 

 

 

 

 

 

 

 

April 13, 2012 

 

 

David A. Prentice 

Partner 

Cota Cole 

730 North I Street, Suite 204 

Madera, CA 93637 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-12-050 

 

Dear Mr. Prentice: 

 

This letter responds to your request for advice regarding applicability of the provisions of 

the Political Reform Act (the “Act”)
1
 if members or staff of the commission (the “Commission”) 

that governs the Fresno Kings Madera Regional Health Authority serve on the board of directors 

of the CalViva Foundation, (the “Foundation”).  Please note that, since our jurisdiction is 

confined to the Act, we only advise on applicability of the Act.  We therefore do not advise on 

the applicability, if any, of other ethics laws such as common law conflict of interest or 

Government Code Section 1090. 

 

QUESTIONS 

 

1. May members of the Commission, including any of the three elected officers that  

serve on the Commission, also serve on the Foundation’s board of directors? 

 

2. May the Commission’s Chief Executive Officer or Chief Finance Officer also serve  

on the Foundation’s board of directors? 

 

CONCLUSIONS 

 

 The Act does not prohibit the Commission members, including any elected officers who 

serve as members, or any individuals on the Commission’s executive staff from simultaneously 

serving on the Foundation’s board of directors. 

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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However, as discussed below, if any of the elected officers who serve on the Commission 

solicit donations that are made to the Foundation, those officers may be required to file a 

“Behested Payment Report” (FPPC Form 803) with the government agency to which they are 

elected. 

 

FACTS 

 

 You are General Counsel for the Kings Madera Regional Health Authority (the 

“Authority”), a Joint Powers Authority.  The Commission is the governing body of the Authority 

and consists of 17 members, three of whom are elected members of the Boards of Supervisors 

for, respectively, Fresno, Kings and Madera Counties.  The other Commission members are 

appointed by the counties pursuant to the Joint Powers Authority agreement.  None of the other 

Commissioners are elected officers.  The Authority manages Medicare and Medi-Cal for the 

three counties through private business partners and under the supervision of the California 

Department of Managed Care.  The executive staff of the Commission consists of a Chief 

Executive Officer, Medical Officer, Chief Finance Officer, Compliance Officer and Chief Clerk.  

The Authority operates in the community under the trade name of CalViva Health.   

 

The Chief Executive Officer and Chief Finance Officer of the Commission desire to 

incorporate an organization as a 501(c)(3) non-profit corporation for the purpose of soliciting 

and obtaining donations from the public, and potentially from CalViva Health, for charitable 

public benefit purposes related to promoting good health in the three member counties.  The non-

profit corporation will be known as CalViva Foundation.  No members of the Foundation’s 

board of directors will receive compensation or benefits and there will be no employees.  The 

Foundation’s board of directors will consist of the Commission’s Chief Executive Officer and 

Chief Finance Officer, as well as three Commissioners of the Authority.  The Foundation will be 

formed and operated without input or oversight by the Authority and will otherwise be a 

completely autonomous and independent organization. 

 

ANALYSIS 

 

 The Fair Political Practices Commission’s jurisdiction under the Act generally extends to 

three areas: (1) conflicts of interest, “revolving door,” and other ethics matters relating to holding 

public office or employment (Chapter 7 (commencing with Section 87100) and Sections 89001 – 

89506); (2) election campaign finance (Chapters 4 (commencing with Section 84100), 4.6 

(commencing with Section 84600), 5 (commencing with Section 85100), and Sections 89510 – 

89519); and (3) lobbying of legislative and state agency officials (Chapter 6 (commencing with 

Section 86100)). 

 

Conflict of Interest 

 

Your specific questions relate to the Act’s conflict-of-interest provisions.  These 

provisions do not prohibit public officials from working or doing volunteer work for private 
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entities.  Therefore, it is permissible under the Act for Commission members, including members 

who are elected officers, and Commission staff to simultaneously serve on or work for the 

Commission and serve on the Foundation’s board of directors. 

 

The Act’s conflict-of-interest provisions do prohibit public officials such as members and 

staff of the Commission from making, participating in, or using their official positions to 

influence government decisions that will financially affect their own financial interests.  

(Sections 87100, 87103.)  Under Section 87103, an official has a financial interest for purposes 

of this rule if the government decision in which he or she participates materially affects, among 

other things, a for-profit entity for which the official is a board member (Section 87103(a)) or a 

source of income to the official of $500 or more during the 12-month period prior to the 

official’s participation.  (Section 87103(c).)   

 

You indicate that the Foundation may sometimes seek funds from CalViva Health, which 

would then involve members or staff of the Commission making decisions that will have a 

financial impact on the Foundation.  While this may implicate other conflict-of-interest laws, the 

Act’s conflict-of-interest provisions would not apply here because the facts indicate that the 

Foundation will not be a for-profit entity as required under Section 87103(a) or a source of 

income to its board members as required under Section 87103(c).  On that basis, the Foundation 

would not be a “financial interest” under the Act for the Commission members or staff who serve 

on its board, and these officials would not have a conflict of interest under the Act if they engage 

in Commission decisions financially affecting the Foundation.  

 

Elected Officers - Behested Payment Reports 

 

Your facts indicate that the Foundation will, among other things, solicit donations to help 

accomplish its purpose of promoting good health in Fresno, Kings and Madera Counties.  While 

the Act does not regulate charitable fundraising, it does regulate certain conduct by elected 

officers relating to charitable fundraising.   

 

Section 82015(b)(2)(B)(iii) of the Act states that if an individual or entity, at the behest of 

an elected officer, makes monetary or in-kind donations totaling $5,000 or more in a calendar 

year for a legislative, governmental or charitable purpose, that officer has to file a report 

detailing those donations with his or her public agency within 30 days after reaching the $5,000 

threshold and each 30 days thereafter for additional donations by the same donor.  The report is 

filed on FPPC Form 803, entitled “Behested Payment Report.” 
2
  

 

Therefore, if any of the elected officers who serve on the Commission solicit or otherwise 

seek donations to the Foundation, they will be required to file this report if donations from an 

individual donor reaches $5,000 or more in a calendar year.
3
 

 

                                                           
2
  The Form 803 can be obtained on the FPPC web site at: http://www.fppc.ca.gov/forms/803/Form803.pdf. 

3
  Regulation 18215.3 defines the term “at the behest” for purposes of this requirement (Regulation 

18215.3(a)) and specifies exceptions to this requirement (see Regulation 18215.3(b) and (c)). 
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Scott Hallabrin 

        Counsel, Legal Division 

SH:jgl 

 
 


