
 

 

 

 

 

 

 

 

 

May 03, 2012 

 

Kurt A. Schaefer 

150 Silva Ct. 

Folsom, CA 95630 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-12-055 

 

Dear Mr. Schaefer: 

 

This letter responds to your request for advice regarding revolving door provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).
1
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political 

Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders 

assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)   

 

QUESTION 

 

 As a former state employee, do the Act‟s revolving door provisions prohibit you from 

assisting the design team of a project for the University of California, Davis, in a legal claim by 

the university considering your past participation as a state employee in executive level meetings 

related to the review of the design team‟s plans and the construction of the project?  

 

CONCLUSION 

 

 The legal claim related to the project involves the same parties and appears to involve the 

same subject matter and factual issues as the executive level meetings regarding the project you 

participated in as a state employee.  Thus, the legal claim is considered the same proceeding, and 

you are prohibited under the permanent ban from assisting the design team, for compensation, in 

the proceeding.
2
       

                                                           

 
1
  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 

 

 
2
  Note that Section 87403 provided several exceptions to the permanent ban.  Section 87403(a), allows 

court testimony so long as the former official does not received compensation other than that regularly provided for 

by law or regulation for witnesses.  Additionally, you may participate in a court proceeding notwithstanding the 

permanent ban, under Section 87403(b), if the court makes a written finding that the matter requires your 

outstanding and otherwise unavailable qualifications and that your participation would serve the public interest.   
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FACTS 

 

 You retired from state service in 2006.  During your tenure with the state you served as 

the Deputy Director for the Facilities Development Division (the “FDD”) of the Office of 

Statewide Health Planning and Development (the “OSHPD”).  The FDD is responsible for 

regulating the design and construction of acute care hospitals in California.  As the Deputy 

Director, you were responsible for setting policy and making executive level decisions on 

various projects handled by the office.   

 

 While employed with the FDD, the University of California, Davis, (the “UCD”) began a 

project called the Surgery Emergency Services Pavilion (the “Pavilion Project”).  The UCD hired 

the design team, which prepared and submitted its design to the FDD.  The plans were reviewed 

by the FDD‟s staff under the supervision of a Regional Supervisor.  The FDD‟s role was to 

review the plans for compliance with the California Building Standards Code and issue a 

building permit.  The UCD could award the construction contract only after the building permit 

was issued.  The FDD‟s field staff observed the construction to ensure it was completed in 

compliance with code.   

 

 The actual design and construction took many years.  During the process, you 

participated as the Deputy Director in quarterly and monthly executive level meetings.  Persons 

attending these meetings served as a steering committee and were responsible for identifying 

issues or processes that might obstruct construction.  Construction was still in progress when you 

left the FDD.   

 

 Recently, the design team for the Pavilion Project was informed that the UCD intended to 

file a legal claim against them.  Although no specific claim has been made at this time, the 

design team has retained a legal team to assist them.  This legal team has approached the firm for 

which you are employed to assist in the claim proceedings.  As you understand it, the design 

team and legal team are interested in your assistance with understanding the OSHPD process 

including how it interfaces with the design and construction of a project and how it may have 

affected the timeline of the Pavilion Project.         

  

ANALYSIS 

 

Under the Act, public officials who leave state service are subject to two types of post-

governmental employment provisions known as the one-year ban and the permanent ban.  In 

addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in 

making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they 

are negotiating employment or have any arrangement concerning employment.  (See Regulation 

18747.)  Colloquially, these provisions are known as the “revolving door” prohibitions.  Because 

you left governmental employment six years ago, only the “permanent ban” is applicable to your 

question.   
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 The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and 

participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or 

assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee 

participated while employed by the state.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  The 

permanent ban applies when an official has permanently left or takes a leave of absence from any 

particular office or employment.  (Regulation 18741.1(a)(1).)
3
  

 

 The permanent ban is a lifetime ban and applies to any formal or informal appearance or 

any oral or written communication -- or aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in 

representing any other person, other than the State of California, in an appearance or 

communication -- made with the intent to influence any judicial, quasi-judicial, or other 

proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  

“„Judicial, quasi-judicial or other proceeding‟ means any proceeding, application, request for a 

ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, 

arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state 

administrative agency....”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have 

“participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and 

substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering 

advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information….”  (Section 

87400(d).) 

 

 “The permanent ban does not apply to a „new‟ proceeding even in cases where the new 

proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  

A „new‟ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a 

different subject matter, or different factual issues from those considered in previous 

proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-

119.)  New contracts with the employee‟s former agency in which the former employee did not 

participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new 

contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same 

parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In 

addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered 

to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or 

approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.) 

 

 As a former employee of the FDD, you are subject to the permanent ban.  More 

specifically, you are prohibited from making an appearance or communication, or from assisting 

any other person in making an appearance or communication, in any quasi-judicial proceeding 

involving the State of California, for compensation, such as the UCD‟s legal claim against the 

design team, if you previously participated in the proceeding as a state official.   

 

                                                           

 
3
  For purposes of the permanent ban, “[t]he date on which an official permanently leaves office or 

employment or takes a leave of absence is the date on which the official is no longer authorized to perform the 

duties of the office or employment, and the official stops performing those duties, even if the official continues to 

receive compensation for accrued leave credits.”  (Regulation 18746.4(a)(1).)    
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 Based upon the information you have provided, you have previously participated in 

executive level meetings related to the FDD‟s review of the plans submitted by the design team 

and the construction of the Pavilion Project.  While you have not fully described the allegations 

the UCD has made against the design team, you have stated that the legal team is interested in 

your knowledge of the OSHPD process and how the process interfaces with the design and 

construction of a project.  Most significantly, you have indicated that the legal team is 

particularly interested in how the OSHPD process may have affected the timeline of the Pavilion 

Project.  Based upon these facts, it is apparent that the UCD‟s claim against the design team is 

related to the Pavilion Project.  Ultimately, the legal claim involves the same parties and appears 

to involve the same subject matter and factual issues as the executive level meetings related to 

the project you participated in as a former employee of the FDD.  Accordingly, the legal claim 

must be considered the same proceeding, and you are prohibited under the permanent ban from 

assisting the design team, for compensation, in the proceeding.  

 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

        Zackery P. Morazzini 

        General Counsel 

 

 

 

By: Brian G. Lau 

        Counsel, Legal Division 
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